Maleisië

Maleisië is een prachtig land! Om te beginnen is Kuala Lumpur een indrukwekkende stad die echt multicultureel is in de positieve zin van het woord. Het is een stad met veel ruimte, prachtige tropische plantengroei en onvergetelijke kolonale archictectuur. Je ademt er overal de restanten van het eens machtige British Empire, kortom een aanrader. Maar Maleisië als land heeft bijzonder veel te bieden, een weergaloze natuur, zo is Langkawi een prachtige eilandengroep vol met bounty atmosfeer. De keuken is een topper en de mensen zijn bijzonder vriendelijk, en bovendien is het absoluut veilig. En goedkoop, spotgoedkoop!

De Maleisische Federatie omvat 3 federale gebieden (Kuala Lumpur, Putrajaya en Labuan) en 13 staten en bevindt zich in het midden van Zuidoost-Azië. Het is een echte aanrader voor elke natuurliefhebber die zich graag laat verbazen door de wonderen der natuur.

Maleisië doet er alles aan om het dierbare natuurlijk erfgoed te beschermen en te bewaren. Zo zijn vele gebieden, met een totaaloppervlakte van bijna 1,5 miljoen hectare, wettelijk beschermd en officieel erkend als natuurpark of -reservaat.

In Maleisië kan men een indrukwekkende smeltkroes vinden van drie van de oudste beschavingen in Azië: de Maleisische, Chinese en Indiase. Maleisiërs kunnen beschouwd worden als een mix van diverse culturen: inheemse tradities van de Kadazans, Ibans en andere etnische gemeenschappen, later beïnvloed door de Portugezen, Nederlanders en Britten. Wat Maleisië zo mooi maakt, zijn de verschillende religies, etniciteiten en landschappen, terwijl het tegelijkertijd een van de veiligste en meest stabiele landen in Zuidoost-Azië is.

Verhuizen-naar-Maleisië

Het Maleis is er de nationale landstaal met het Engels als tweede taal. De Maleisische munteenheid is de Maleisische ringgit (MYR). Overal spreekt men vlot Engels.

Maleisië staat bekend als voedselparadijs van Azië met een van ‘s werelds beste culinaire assortimenten aan een heel redelijke prijs. Chinese buffetten, Maleisische eetkraampjes, heerlijke Indiase curry’s, ‘Nonya’ gerechten en westerse keuken, voor ieder wat wils. Maleisisch tropisch fruit is ook uniek, exotisch en in overvloed beschikbaar doorheen het hele jaar.

Het land heeft tevens ook een van de hoogste levensstandaarden in de regio, met alle moderne faciliteiten en infrastructuur voorhanden aan een relatief lage kost.

Criminaliteit in Maleisië is relatief laag en het hele land is goed verbonden en bereikbaar via moderne autowegen, spoorwegen, luchtvaart en watertransport.

Men kan er ook kwalitatief onderwijs vinden, van kleuteronderwijs tot universiteit. De schoolgelden zijn redelijk en er zijn internationale scholen met zeer goeie reputaties aanwezig in alle grote steden, met Engels en andere vreemde talen als onderwijstaal. Er zijn ook privécolleges en -universiteiten die partnerprogramma’s aanbieden met andere internationaal erkende universiteiten en colleges. Meer nog, Maleisië wordt langzaamaan het meest vooraanstaande onderwijscentrum in de regio.

fiscaal-stelsel-Maleisië

Fiscaal stelsel

Rijksinwoners van Maleisië worden belast op hun inkomen dat verdiend wordt in Maleisië. Inkomsten van buitenlandse oorsprong, die wel ontvangen worden in Maleisië, zijn niet belastbaar. Dit is een territoriaal belastingstelsel en biedt opportuniteiten voor locatie-onafhankelijke zakenmensen. Maleisië heft geen meerwaardebelasting, behalve dan de meerwaarde die gerealiseerd wordt via transacties van vastgoed, de zogenaamde belasting op meerwaarde van onroerend goed. Er bestaan ook geen successierechten, noch schenkingsrechten, noch vermogensbelastingen in Maleisië. 

Buitenlanders kunnen Maleisisch rijksinwoner worden indien ze in aanmerking komen voor het ‘Malaysia My Second Home’ (kortweg MM2H) programma. Dit programma wordt gepromoot door de Maleisische overheid en laat buitenlanders toe om in Maleisië te verblijven indien ze in het bezit zijn van een ‘multiple entry social visit pass’. Deze Social Visit Pass is geldig voor een periode van 10 jaar en is tevens hernieuwbaar.

Buitenlanders kunnen Maleisisch rijksinwoner worden indien ze in aanmerking komen voor het ‘Malaysia My Second Home’ (kortweg MM2H) programma. Dit programma wordt gepromoot door de Maleisische overheid en laat buitenlanders toe om in Maleisië te verblijven indien ze in het bezit zijn van een ‘multiple entry social visit pass’. Deze Social Visit Pass is geldig voor een periode van 10 jaar en is tevens hernieuwbaar.

Maleisië voor ondernemers

Maar er is meer, voor ondernemers kan Maleisië, erg aantrekkelijk zijn, zoals je hierna in ‘Maleisië’ voor ondernemers kunt lezen.

Lees meer

Maleisië voor vermogenden

Ook aan de renteniers en vermogende werd er gedacht, zo is er een bijzonder aantrekkelijk ‘second home progam’. Lees hierna!

Lees meer