Monaco

Monaco, niet voor iedereen een belastingparadijs!

Soms is het beter om Monaco helemaal te mijden. Er zijn aantrekkelijkere opties beschikbaar!
Lees het hele verhaal hier.

Op het eerste gezicht. . .

Wanneer mensen Monaco horen, dan denken ze al snel aan een sprookje … De blauwe Mediterrane zee, milde temperaturen, chique Franse invloeden, Princess Grave … Kortom, enorme rijkdom en geen belastingen. Maar is dit het echte Monaco? Ja, het is wel degelijk een paradijs om die redenen … Maar…

Monaco belasting

Minpunten van wonen in Monaco

 1. Er wonen teveel mensen. Het vorstendom Monaco is drie kilometer lang en eén kilometer breed. Overal waar je kijkt zie je hoge appartementen. Het is ongelovelijk hóeveel blokken met gebouwen op zo’n klein stukje land zijn gezet. Het is een echte concrete jungle

 2. Vergane Glorie. De meeste gebouwen zijn oud, sleets en vooral klein. En ook nog eens gebouwd in de jaren 70 en 80.
 3. Leegte. Er wonen maar 10.000 mensen het hele jaar door van de 30.000 ‘officiële inwoners’. Je hebt altijd het gevoel alsof het zondagochtend is in Monaco.
 4. Verschrikkelijk duur. Iedereen, inclusief de rijken (iedereen is er rijk), woont in kleine appartementjes met een gemiddelde huurprijs van €25.000 EUR per maand. Wil je vastgoed aankopen? Ok, maar dan kom je uit op een prijs van tussen de €2 en €12 miljoen EUR. Of hoger zelfs!

  Wat krijg je dan voor zo’n bedrag? Het is echt verbazingwekkend dat zoveel mensen juist in Monaco willen wonen. Ik kan alleen maar vaststellen dat de inwoners van Monaco houden van hun geld, het liever op de bank zetten en toch in een klein appartementje wonen.

 5. Geen natuur. De vrije natuur is er niet te vinden. Alleen straten en appartementen. Eenmaal buiten Monaco voel ik me al een stuk beter alleen al door het zien van een paar bomen en grasveldjes. De inwoners voelen eigenlijk hetzelfde. Bijna alle inwoners hebben een huisdier. Monaco is een verschrikkelijke plaats om een hond te houden. Mensen hebben altijd een oerconnectie met de natuur nodig via een huisdier, die In Monaco voor het natuur gevoel zorgen.
 1. Saai. Er is niet zo gek veel te doen in Monaco. Voor een overzichtelijke stad als Monaco is het op zich niet slecht. Maar vergelijken met andere middelgrote steden is er echt weinig te doen. Natuurlijk, als je rijk genoeg bent om een boot te kopen of ieder weekend tripjes te organiseren. Dat is wat veel mensen doen in Monaco. Maar dit is meestal alleen weggelegd voor de echte rijken. Voor de rest heeft Monaco weinig te bieden.
 2. Er is weinig gemeenschapszin in Monaco. Uiteraard onder de ‘happy few’ bestaan er wel kleine groepjes. Hoewel je in Monaco met intelligente en redelijke mensen te maken krijgt, hebben ze niet echt een levensdoel. Ze ondervinden weinig kritiek in hun dagelijkse leven en ze lijken niet echt meer een doel te hebben of iets te willen bereiken. Daardoor is hun leven gevuld met alledaagse en onbelangrijke zaken
 3. Je wordt zo opgeslokt door de rijkdom dat alle status symbolen uiteindelijk irrelevant en een zinloos lijken. Als ik in Monaco kom zie ik iedere dag minstens dertig Ferrari’s of Lamborghini’s. Daarnaast zijn er overal blinkende juweliers en ontwerpers. Iedereen is geobsedeerd door status, maar je verkrijgt niet echt een status in Monaco door al die bezittingen omdat iedereen al zo rijk is. Het is een vreemde paradox. Als ik een Ferrari zou hebben, dan zou Monaco de laatste plaats zijn om er mee te pronken, want iedereen heeft er al eén. Ik zou naar een normalere plek gaan waar mensen me zouden zien als rebels of elitair en daar met mijn auto pronken.
 4. Ook al heeft iedereen zijn redenen om naar Monaco te komen, dezelfde type mensen kom je er altijd tegen. Er zijn niet veel jonge mensen. Of creatieve en artistieke types. Zelfs jonge entrepreneurs kom je er zelden tegen. Monaco is exclusief voorbehouden voor de rijken der aarde. Mensen zoals ik komen er puur om te werken en diensten te leveren. Het is normaal om de eens zo knappe en sexy fotomodel tegen te komen in de lege straten van Monaco. Maar ze is nu oud, en ondanks de duurste plastische chirurgie ziet ze er verschrikkelijk uit. Haar oudere ex-vriendje ligt allang op het kerkhof en ze kan alleen maar dromen van die goede oude tijd.
 5. Monaco. . . is niet altijd een belastingparadijs.

Is Monaco een echt belastingparadijs, of niet...???

Ja, het land is een belastingparadijs want:

 • Er bestaat geen inkomstenbelasting
 • Geen belasting op vermogenswinst
 • Geen erfbelasting (in rechte lijn)

Maar:

 • Je betaalt 19,6% BTW (Omzetbelasting)
 • Vennootschapsbelasting van 33% !!  Eén van de hoogste in Europa
 • Bedrijven die meer dan 25% van hun omzet buiten Monaco hebben, en die winst maken op patenten en ander intellectueel eigendom vallen onder een vlak tarief van 33,33% op hun winsten.
 • Monaco is als land gebonden aan de CRS wat betekent dat ze financiële informatie met andere landen delen
 • De overheid van Monaco verifieert of U werkelijk in Monaco woont!! En om je officieel in te schrijven, moet je er minimaal 183 dagen verblijven per jaar. Ik kan je verzekeren dat dat behoorlijk lang is op een plek die net zo groot is als Central Park!
 • Zowel werkgevers- als werknemersbijdragen aan de sociale zekerheid zijn behoorlijk hoog. Werkgevers betalen tussen de 28% en 40% (35% gemiddeld) van het bruto salaris, inclusief andere werknemerskosten. En een werknemer betaalt daar bovenop nog tussen de 10% en 14% (13% gemiddeld).

Dus:

Als je bedrijf er is gevestigd, stuur nooit je factuur vanuit Monaco. Je betaalt immers 33% belasting. Ongelofelijk dat er nog mensen zijn die denken dat Monaco een belastingparadijs is!

monaco ondernemers

Betere Opties..

Voor de extreem rijken, Monaco kan een optie zijn. Maar er is gewoon te weinig ruimte. Als je rijk bent: koop een mooie villa in Marbella met een golfbaan naast je huis. En zet je bedrijf op in een land met gunstige belastingwetgeving (Bulgarije, Georgië…), bescherm je vermogen slim, zoals in een stichting of een trust…. Wees creatief, maar handel legaal in deze snel veranderende digitale wereld. MAAR, er zijn altijd betere opties dan Monaco! Neem contact op met ons.

monte carlo monaco

Vraag het ons...

Wil je legaal, creatief en scherp belastingadvies, heb je een opmerking een idee… zoek je een alternatieve route, of wil je een second-opinion, wil je een bedrijf of slechts een bankrekening of wil je gewoon met ons praten…