Volgens velen wordt het traditionele geld langzaamaan vervangen door een digitale munt. Iedereen heeft wel eens gehoord van Bitcoin de bekendste cryptomunt. Bitcoin bestaat nog maar sinds 2009, maar sinds 2017 hebben miljoenen mensen het al in hun bezit gehad.
2017 was echt een topjaar voor Bitcoin en vele andere cryptomunten. Bitcoin werd maar liefst twintig keer meer waard! Miljoenen mensen stapten in en verloren geld. Alleen in Nederland al, hebben maar liefst een half miljoen mensen in cryptocurrencies gehandeld.
Niet alle mensen hebben geld verloren. Voordat cryptocurrencies in 2017 zo populair werden, heeft een kleine groep enthousiastelingen al flinke winsten behaald in het handelen en minen van cryptocurrencies. Dit heeft vele cryptomiljonairs opgeleverd. Meestal millennials die tussen de periode 2009 en 2013 in Bitcoin of Ethereum hebben geïnvesteerd. Sommige investeringen zijn makkelijk duizend keer hoger.
In het begin was het vooral aantrekkelijk, omdat je anoniem kon investeren. Ook konden er enorm hoge winsten worden behaald in een paar weken of maanden tijd. Winsten waar je op de beurs jaren over doet!
Voor veel mensen heel aantrekkelijk, want er werd gedacht dat dit allemaal kon zonder dat de Belastingdienst het zou merken. En na een dip van 2,5 jaar in de cryptomarkt, gaat het de komende tijd weer aantrekken en dus meer investeerders aantrekken. En dat weet de Belastingdienst ook!
Je kunt op verschillende manieren profiteren van cryptocurrencies. Laten we de Bitcoin nemen omdat die het meest wordt gebruikt. Met de handel in cryptocurrencies wordt dus veel geld verdiend, omdat sommigen heel slim zijn in het laag kopen en hoog verkopen van cryptocurrencies. En daarnaast zijn er vele bedrijfjes die handige trading bots aanbieden die helpen met het maken van winst tegen betaling.
Nederland. De Belastingdienst behandelt dit hetzelfde als winst bij speculatieve producten, zoals valutahandel. En denk niet dat je de cryptowinsten aan jezelf moet uitbetalen. Nee, de vermogenstoename wordt al belast door de Belastingdienst. Dus de virtuele winst, zonder de cryptos te verkopen is al belastbaar!
Daarnaast wordt er door middel van het minen van sommige cryptocurrencies geld verdient. Dit betekent dat je gebruik maakt van de stroom en rekenkracht van je computer zodat je cryptocurrencies krijgt als beloning voor dat werk. Het is een ingewikkelde proces. Maar de Belastingdienst is volledig op de hoogte. Dit minen is gewoon winst wat dus wordt belast. Als je als bedrijf veel kosten maakt voor apparatuur en stroom dan zijn die uitgaven natuurlijk direct aftrekbaar.
Daarnaast komt het steeds vaker voor dat particulieren en bedrijven voor diensten of producten worden betaald in cryptocurrencies. De Belastingdienst verwacht wel van je dat je die opbrengsten omrekent naar Euro’s en dat is dan vervolgens je omzet. En die moet je natuurlijk op je belastingaangifte zetten.
Of je nu particulier bent of een bedrijf, belasting moet je betalen. Als bedrijf maken cryptowinsten onderdeel uit van je winst- en verliesrekening en moet je via de Vennootschapsbelasting belasting betalen. En voor particulieren zijn cryptowinsten onderdeel van de inkomstenbelasting en worden daardoor in Box 3 belast.
België. In België zal men al gauwe de cryptowinsten gaan belasten als een zogenaamd ‘divers inkomen’, dit is dus tegen een aanslagvoet van 33%. Als je niets anders doet dat cryptobelegger, kunnen de winsten ook beschouwd worden als ‘beroepsinkomsten’, dit kost je 50% aan belastingen. Mogelijk daarna ook nog sociale bijdragen. Kan een dure grap worden…
De verleiding is natuurlijk heel groot om je cryptowinsten niet aan te geven. Maar helaas. Steeds meer bedrijven maken afspraken met de Belastingdienst om gegevens uit te wisselen. Grote exchanges waarschuwen hun klanten daar actief voor.
Laten we de populaire Bitcoins weer als voorbeeld nemen. Allereerst zul je de Bitcoins natuurlijk moeten aankopen. In Nederland is Bitonic het populairst bedrijf die jouw aangekochte Bitcoins naar je digitale wallet (wallet address) stuurt. En als dat gebeurt, kan de Belastingdienst jouw altijd blijven volgen. Sturen naar een andere digitale wallet heeft dus geen zin. Het is niet voor niets blockchain technologie. Dit betekent dat alle transacties openbaar zijn en blijven. De Belastingdienst is bepaald dom en weet hier alles van.
We zien dat de regels internationaal steeds strenger worden. Ook al parkeer jij je cryptocurrencies bij een buitenlandse exchange, het kan maar zo zijn dat de Belastingdienst erachter komt. Voor de Belastingdienst maakt het niet uit of je nu een particulier bent of een bedrijf. Aan de Belastingdienst ontkom je niet. Of je nu via een tradingbot, het minen van bitcoins of andere cryptocurrencies of je wordt in cryptocurrencies betaald.
“Wat nu als ik naar een ander land ga of mijn bedrijf vestig in een ander land, is dat een oplossing?” Het probleem is dat die andere landen informatie aan de Nederlandse Belastingautoriteiten gaat geven.
De verwachting is dat cryptocurrencies weer enorm gaan stijgen de komende periode. Dat kan haast niet uitblijven. Zorg er dus voor dat dit goed geregeld is. Maar de regels worden internationaal veel strenger!
Hierboven werd al duidelijk wat onze Belastingdienst allemaal van plan is. En je bedrijfsactiviteiten verplaatsen naar het buitenland is helaas niet altijd de oplossing.
Allereerst is er al jaren een beweging op gang gekomen wat is begonnen vanuit de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Dat houdt in dat landen heel gemakkelijk informatie en financiële gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Dat gaat via de zogenoemde Common Reporting Standards. En vandaag de dag doen al 100 landen mee! Dus je cryptowinsten zijn lang niet zo anoniem meer.
Voor de EU was dit alles ook een reden om strenger op te treden zodat landen beter en meer belasting kunnen heffen. Ook op jouw cryptocurrencies. Sinds 2011 zijn er meer dan 10 nieuwe Europese wetten ingevoerd. En die wetten helpen de Nederlandse Belastingdienst om makkelijker samen te werken met andere landen EU-landen wat betreft de belastingen.
Het is duidelijk de Belastingdienst weet meer dan je denkt en de komende jaren alleen maar meer te weten komt. Ook over je cryptowinsten. Wij denken dat de enige oplossing is te verhuizen naar een laag belaste jurisdictie… Contacteer ons!