In ons leven nemen we allemaal beslissingen die een grote impact hebben. Daar komen we niet omheen. En voor steeds meer mensen behoort een emigratie daartoe. Maar hoe zit dat als je eerst de schaapjes op het droge wilt hebben en bijvoorbeeld pas na je pensioen wilt emigreren? Is het dan te laat om te emigreren? Bestaat er überhaupt een ideale leeftijd om te emigreren?
Om te emigreren moet je allereerst aan een wettelijke voorwaarde voldoen: nl. dat je de volwassen leeftijd hebt bereikt. Uiteraard mogen jongeren wél emigreren als ze met hun ouders meegaan. Maar omdat deze site niet tot jongeren is gericht, maar eerder tot hun (ondernemende) ouders, zal deze voorwaarde niet op jou van toepassing zijn.
Je bent dus oud genoeg om te emigreren, maar zelf twijfel je eraan of je misschien niet té oud bent. Wellicht hebben je kinderen het prima naar hun zin op school of ben je bang dat je te oud bent om een nieuwe taal te leren. Misschien heb je al vele andere bokkensprongen gemaakt en vraag je je af of je er nog één kunt veroorloven. En dan hebben we het natuurlijk niet over de financiële implicaties.
Er zijn dingen in het leven waar we het nooit het perfecte moment voor is. Dingen waar we nooit volledig op voorbereid zijn. Denk aan kinderen krijgen of een relatie verbreken. Voor sommigen is stoppen met roken, op dieet gaan of beginnen met sporten zo’n vrijwel onoverbrugbare horde. En helaas gebeurt hetzelfde met emigreren.
Het is natuurlijk zo dat veel bestemmingen een leeftijdsgrens aan immigranten stellen. Maar laat dat geen excuus zijn. Op een case by case-basis willen ze nog weleens een oogje toeknijpen, vooral als iemand een groot bedrag in de lokale economie pompt. En zo niet, dan zijn er genoeg andere landen met aantrekkelijke (belasting)voorwaarden. Bovendien zijn er ook juist in een aantal landen interessante regelingen voor mensen vanaf een bepaalde leeftijd, bv. 45 of 50, de zgn. ‘pensionado- regelingen’. Veel hangt af of je nog actief wenst te werken in je nieuw land in dienstverband als werknemer, of dat je een eigen bedrijf wenst op te richten of gewoon wil gaan rentenieren..
Dat je kinderen hebt die al dan niet mee-emigreren, kan een zorg zijn. Want hoe zullen zij zich aanpassen aan de nieuwe situatie? In de praktijk blijkt een emigratie een groot cadeau te zijn dat je kinderen kunt geven. Ze passen zich beter aan dan volwassenen en pikken een nieuwe taal snel op.
Het is dan misschien wel beter om te emigreren tussen pakweg je 25ste en 35ste, maar je kunt de klok niet terugdraaien. En hoe langer je wacht, des te minder tijd je hebt om van je nieuwe leven te genieten.
Over het leven gesproken: dankzij ontwikkelingen in de geneeskunde is onze levensverwachting veel hoger dan toen we geboren werden. Wie weet kun je nog wel 50 jaar meegaan. Zou je die periode in Nederland of België willen slijten, met spijt dat je die verhuizing nooit hebt durven maken?
Je leeftijd is maar een nummertje. Belangrijker dan je leeftijd is je mentaliteit. Je dient een sterke persoonlijkheid te hebben voordat je een permanente move naar het buitenland maakt. Want zelfs op een ogenschijnlijk makkelijke bestemming wordt je geduld op de proef gesteld, krijg je teleurstellingen te verwerken en moet je creatief zijn. Iemand met levenservaring kan daar beter mee omgaan
Dus waar wacht je op? Maak serieus werk van die emigratie. Onderzoek de mogelijkheden. Praat met experts. Laat je familie, vrienden en kennissen weten dat dit een optie voor je is – zo slaat het nieuws niet als een bom in wanneer je de knoop doorhakt.
Doe het gewoon tijdig, stel niet uit. Als we dan toch een leeftijd moeten stellen dat het even wat ongunstiger is om te emigreren als jouw kids naar de hogeschool of universiteit gaan, dus in de leeftijd tussen 18 en bv. 24 jaar dat is misschien als ouder de minst gunstige leeftijd.