Waarom emigreren niet onherroepelijk is

Emigreren betekent een grote stap. Je laat je land achter en kiest voor een gouden toekomst in een nieuw land. Tenminste, daar hoop je op. Maar wat als je spijt krijgt van je beslissing?  Of als je door externe factoren genoodzaakt bent om terug te keren naar Nederland of België? Emigratie is wel vrij ingrijpend maar je kan wel terug komen hé, als je dat echt wenst, laat dit de twijfelaars over de streep trekken…

Je bent niet de enige

Repats of remigranten zijn talrijker dan je denkt. Ga maar na: anders waren er geen speciale namen voor. Het CBS schat dat van de 50.000 Nederlanders die emigreert, de helft na een jaar weer terug is. Dat zijn indrukwekkende cijfers! Of misschien dat je op hoge leeftijd wenst terug te komen, allemaal niets mis mee. Ga daar waar men je het beste behandelt! We moeten af van dit typisch Europees trekje, dat als je terug op je stappen komt je bent mislukt. In de VS ziet men het anders. Iedereen die tenminste dingen probeert wordt toegejuicht. Je hebt maar één leven, grijp al de kansen die je wenst te grijpen. Ga ervoor! Doe je eigen ding. Laat de anderen maar thuis op de bank zitten.

emigreren terugkomen

Waarom emigranten … soms remigranten worden

Er kunnen heel wat redenen zijn om terug te keren. Expats die op een tijdelijk contract worden uitgezonden, moeten vroeg of laat weer terug. Het opnieuw integreren is voor deze repats makkelijker dan voor wie één van de volgende redenen remigreert. Maar voor iedereen is er wel een terugkeerscenario.

financiele redenen om te emigreren

Financiële redenen

We hopen dat dit een succesvolle ondernemer als jij niet zal overkomen, maar het is een feit dat financiële problemen op nummer één staan als het gaat om redenen voor remigratie. Een gefaalde onderneming, corruptie en bedrog kunnen je doen inzien dat Nederland of België helemaal geen slecht ondernemersklimaat heeft. Maar opnieuw niks om je voor te schamen. Ga voor je droom!

emigreren relatieproblemen

Relatieproblemen

Een relatie die op de klippen loopt: wanneer jouw partner uit het land komt waar je naartoe bent geëmigreerd, is uit elkaar gaan nogal heavy. Plots heb je het gevoel in het eens zo vriendelijke land allerlei vijanden te hebben. Ook hier gebruik je gezond verstand, laat dingen afkoelen, wees niet te impulsief…

emigreren familie

Familiezorg

Als een ouder, broer of zus overlijdt of ziek wordt, is het logisch dat je terug wilt keren – ook al is het maar tijdelijk. Er valt veel te regelen en daarnaast is jouw emotionele steun hard nodig. Je familie heeft je dan nodig, ook niets onoverkomelijk met de vele vluchtverbindingen die er zijn. Binnen de dag ben je terug.

emigreren second thoughts

Onvrede over de bestemming

Net als dat sommige mensen Nederland of België ontvluchten om onvrede over wetten, regeltjes, tradities en gebruiken, kan het zijn dat een nieuwe bestemming hen afschrikt. Dat hoeft niet onmiddellijk na aankomst te gebeuren; het is ook goed mogelijk dat je na verloop van tijd het nieuwe land ontgroeit.

emigreren externe factoren

Externe factoren

Door een natuurramp of een terroristische aanslag kan dat eens zo vrolijke land in de hel op aarde veranderen. Bij zulke noodsituaties kan het verstandig zijn om die bestemming, ook al is het maar enkele maanden, te verlaten. 

Zo keer je terug

  1. Regel praktische zaken op afstand. Veel dingen zijn enorm goed geregeld in Nederland of België. Zo goed, dat je met een gerust hart dingen online kunt voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van een huurhuis of het regelen van de papierwinkel van je huisdier. Uiteraard kan een internationaal verhuisbedrijf je hierbij enorm helpen. Schrijf je alvast weer in bij de SVB voor kinderbijslag en AOW. Zorg ook dat je al je papierwerk op orde hebt: van geboorteakte tot bewijs van schadevrij rijden.
  2. Regel de zaken in het land van vertrek. Bedenk wat je met je woning wilt doen. Verkopen? Verhuren? Verkoop lokaal de spullen die je niet mee wilt nemen. Vraag politieverklaringen en medische papieren aan; dat scheelt veel uitlegwerk in Nederland of België. Geef je adreswijziging door aan je bank, je verzekeraar, het pensioenfonds enzovoort. Zorg er ook voor dat je post wordt doorgestuurd naar je toekomstige adres.
  3. Licht iedereen in. Laat je familie en vrienden in Nederland of België weten dat je weer terugkeert. Wellicht kunnen ze ergens bij helpen. Neem ook afscheid van je lokale vrienden en kennissen.
  4. Wennen kan even duren. Ook al keer je terug omdat je beseft dat de levenskwaliteit er hoger is, er zullen dingen zijn waar je behoorlijk aan moet wennen: de mentaliteit, het eten, het klimaat… Gelukkig zorgen de praktische zaken die je moet regelen voor afleiding. Schrijf je binnen 3 werkdagen na aankomst bij de gemeente in, sluit een zorgverzekering af en zoek een huisarts/tandarts.

Wat anderen ervan denken, gaat je niets aan. Dat jij triomfantelijk aankondigde te gaan emigreren, kan tegen je gaan werken als je wilt remigreren. Sommigen zullen beweren dat je met de staart tussen de benen terugkeert. Maar so what?

Zoals de gevleugelde uitspraak luidt: wat anderen van jou denken, gaat jou niets aan. Het is jouw leven en jij weet het beste wat goed voor je is.