Is Uruguay de beste plek om naar te emigreren als het bv. in Europa helemaal fout zou gaan. Hoe ziet de immigratieprocedure er uit? Is het fiscaal een aantrekkelijk land? Hoe zit het met het onderwijs…de gezondheidszorg…?
We willen geen doemdenkers zijn maar het zijn zacht gezegd toch wel vreemde tijden. Er is natuurlijk de aanslepende oorlog in Oekraïne wat tot veel onzekerheid leidt. Er zijn de economische perikelen en torenhoge overheidsschulden van heel wat landen. De toenemende criminaliteit in heel wat grotere steden en de ongebreidelde immigratie…zijn allemaal factoren die heel wat, vooral hoog opgeleide mensen, aan het denken zet. En de controledrift van de EU! Om nog maar te zwijgen over de toenemende belastingdruk, waar de overheden, om hun eigen fouten te camoufleren meer dan ooit op mikken. Je weet wel …
’ de breedste schouders torsen de zwaarste lasten’. Of wie succesvol is moet als eerste de begrotingskraters vullen.
We kunnen nog uren doorgaan met de oorzaken te analyseren waarom mensen mogelijk eraan denken te emigreren uit Europa. Maar stel dat je het besluitneemt. Waar ga je dan naar toe? Niet evident.
Immers binnen de EU is er een vrij verkeer van personen en kan je in elk land naar keuze gaan wonen. Maar als je morgen ik zeg maar wat naar Canada wilt gaan wonen, dan ben je voor jaren vertrokken en moet je een moeilijke en complexe immigratieprocedure doorlopen. Er zijn bovendien heel wat landen die ook gewoon niet leuk of veilig zijn. Dus wat zijn de opties.
Er zijn een aantal landen die open staan voor immigratie of er zelfs een businessmodel van hebben gemaakt. Een kort overzicht.
UAE/Dubai. Al jaren is het vrij makkelijk je te vestigen in de UAE door bv. er een bedrijf op te richten of in bepaalde gevallen door er te investeren in vastgoed. Het gaat om een zgn.’ freezone company’, die nog altijd belastingvrij is. Dit in tegenstelling tot de ‘mainland companies’ die ondertussen zijn onderworpen aan 9% vennootschapsbelasting, alsook meestal een BTW-tarief van 5%.
Maleisië. In Azië heeft Maleisië een ‘second home program’ (zgn. MMH2) dat onder bepaalde omstandigheden mogelijkheid geeft om je er te vestigen. Hier is echter ook aan gesleuteld en het werd minder aantrekkelijk gemaakt.
Hong Kong en Singapore. Er is Hong Kong en Singapore die de lat vrij hoog leggen, en waar je vooral je portemonnee moet open trekken om er te mogen wonen.
Maar eigenlijk zijn centraal– en Zuid-Amerika het meest open voor emigratie. Er zijn al de Caraibische eilanden maar ook landen zoals Panama, Costa Rica, Paraguay…maar onze favoriet is het Zwitserland van Latijns Amerika, en met name Uruguay.
Wel, Uruguay is een bijzonder stabiel en zeer Europees land. Verder is het alsof je terug gaat in de tijd: de jaren ’80 maar MET mobiele telefonie en internet: kortom het beste van 2 werelden. Meestal kan je overal gratis parkeren, er heerst nog een relaxte sfeer en zeer weinig criminaliteit. Het leven is er nog duidelijk.
Klimaat. En het is niet echt een tropisch plakkerig klimaat. Neen je hebt er vier onderscheiden seizoenen. En er is plaats veel plaats.
Ruimte en betaalbaar. Op een oppervlakte van zeg 2,5 keer de Benelux (met zijn kleine 30 miljoen inwoners) wonen slechts een kleine 3.5 miljoen mensen waarvan al bijna de helft in de hoofdstad Montevideo. Het dagelijkse leven is niet echt goedkoop, laat ons zeggen Europese prijzen maar het vastgoed is zeer betaalbaar. Prijzen in Montevideo zijn hoop en al de helft van vergelijkbare objecten in Antwerpen of Rotterdam, nog veel goedkoper dus dan in Brussel of Amsterdam, om maar te zwijgen over de vergelijking met Frankfurt, Parijs of London.
In de mondaine badplaats Punta del Este (DE topbadplaats niet slechts van Uruguay maar van heel Zuid-Amerika) zijn prijzen nog geen derde van in Knokke of Cadzand, om maar niet te vergelijken met Marbella of Saint Tropez.
Verder is het belangrijk om te weten over Uruguay dat:
° het echt een democratie is
° er een stabiele economie is
° lage criminaliteit
° geen raciale spanningen
° gecontroleerde immigratie.
Het is wel een Spaanstalig land. Dus als je besluit er te gaan leven moet je Spaans leren anders zal je nooit geïntegreerd geraken. Uruguayen staan zeer positief tegenover Europeanen en de Europese cultuur. Dus als Europeaan heb je wel een streepje voor. Soms wordt er wel gezegd dat Uruguay een beetje een saai land is. Wel als dit al zo zou zijn dan is het goede nieuws dat je met een ferry op een dikke twee uur van Montevideo naar Buenos Aires kunt varen. En geloof me dit is een bruisende boeiende metropool die een heerlijke mix is van Parijs en Madrid.
Gezondheidszorg en onderwijs in Uruguay. De semi private gezondheidszorg is betaalbaar en is van behoorlijk hoog niveau. Het publieke onderwijs is niet denderend maar privaat onderwijs is vaak veel beter en er is een ruim aanbod (concurrentie zorgt dan voor een goede kwaliteit tegen een redelijke prijs).
Fiscaliteit in Uruguay? Een van de belangrijke troeven naast wat we hiervoor beschreven is de fiscaliteit. Uruguay is één van die landen die kozen voor een territoriaal belastingstelsel zoals bv. Hong Kong, Singapore en heel wat Caraibischeeilanden. Wat betekent dit concreet?
Uruguay als belastingparadijs? Dat alles wat je verdient buiten het territorium van Uruguay NIET belast wordt. Dus stel dat je naar Uruguay emigreert en bv. een business opzet en vlees uit Argentinië naar Europa uitvoert en alles laat lopen via je vennootschap in Uruguay, zal je NIET belast worden of maximaal tegen 0.75%.
Maar ook als je in Uruguay zelf lokaal zou werken, zijn er allerlei fiscale legale constructies mogelijk om je belastingdruk naar omlaag te halen tot een zeer aanvaardbaar niveau. Zo zijn er bijzonder veel fiscale incentives voor softwarebedrijven waarbij de winsten bijzonder gunstig worden belast.
Freezones in Uruguay. Ook zijn er tal van freezones! Dus hier word je ook niet belast op de winsten.
Ook de personenbelasting is een stuk aantrekkelijker dan in Europa aangezien het maximaal of zgn. marginaal tarief 36% bedraagt, in de meest Europese landen kan dit oplopen tot boven de 50%. Ook is er geen erfrechtbelasting.
Het belangrijkste is natuurlijk te weten wat de procedure is om te kunnen emigreren naar Uruguay. We kunnen dit perfect organiseren en elke casus is verschillend. Maar hierna toch de grote lijnen.
Zo zal je eerst een aantal documenten moeten kunnen voorleggen zoals:
° dat je bepaalde vaccinaties hebt gehad zoals tetanus
° een geboorte- en eventueel een huwelijkscertificaat als je getrouwd bent.
° je zal een kort geneeskundig onderzoek moeten ondergaan in Uruguay
° een bewijs van zgn. ‘verklaring omtrent het gedrag’ (in België het zgn. ‘ attest goed gedrag en zeden).’
Uiteraard alles netjes in het Spaans vertaald en van de nodige stempels voorzien.
Nog even over het medisch onderzoek… De medische testsbv. wordt uitbesteed aan erkende centra. Vervolgens is het niet de jurist bij immigratie die nog eens gaat dubbelchecken hoe het zit met je cataract … M.a.w. eenmaal een documentje van een gezondheidscentrum voorligt, kan de migratieambtenaar zijn werk doen: afvinken. En sommige centra zijn flexibeler… Je moet medisch al echt een probleem hebben als ze je zouden weigeren op grond van medische redenen…
Vastgoed in Uruguay. Vervolgens moet je of aantonen dat je een onroerend goed aankocht of dat je een huurcontract afsloot. Een huurcontract voor langere tijd!
Vervolgens moet je (hier zijn verschillende opties) aantonen dat elke persoon een maandelijks inkomen heeft van 24.000 peso’s zo ongeveer 650 EUR.
Reken er op dat je toch een zes maanden in het land moet zijn om deze procedure af te ronden. Daarna krijg je een verblijfskaart voor 3 jaar?
Permanente verblijfsvergunning in Uruguay. Als je dan de verblijfsvergunning hebt, krijg je een document dat om de drie jaar moet vernieuwd worden. Maar dit laatste is een automatisme waarvoor men slechts hoeft op te dagen maar niet opnieuw onder de loep wordt genomen om te kijken of je nog steeds aan alle criteria voldoet.
Actie! Wil je emigreren naar Uruguay of heb je nog vragen, aarzel niet ons te contacteren op info@dehoon-dhp.com. We zullen je graag van A tot Z helpen!