Rijke loonslaaf: de best betaalde online banen

We weten allemaal dat je in loondienst nooit rijk wordt. Pas als je een product of dienst aan een groot publiek verkoopt, is jouw earning potential grenzeloos. Maar ondernemen brengt ook risico’s met zich mee. Als je die (even) niet wilt lopen, is het verstandig om te kiezen voor een baan in loondienst. 

Tot zover geen probleem: met jouw achtergrond staan recruiters voor je in de rij. Er wordt geschermd met zes cijfers en met Duitse leaseauto’s, maar jij trapt daar niet in. Omdat jij net iets slimmer dan je omgeving bent, heb je een extra eis: je wilt vanuit huis werken. En als het even kan, staat dat huis in een verre metropool of aan een paradijselijk strand.

Het lijkt een hele opgave om zo’n ideale baan te vinden. Om jou een handje te helpen zijn wij voor je op zoek gegaan. In de onderstaande lijst vind je goedbetaalde remote banen – inderdaad, in loondienst. Misschien vereisen ze enige omscholing, maar het rendement is ontegenzeggelijk aantrekkelijk. De jaarlonen hieronder zijn gemiddelden; met een beetje bluffen pers je er een hoger salaris uit.

sollicitatie in het buitenland
baan in het buitenland

Senior product manager: € 83.000 per jaar

Als senior product manager ben jij verantwoordelijk voor het gehele productieproces. Van ontwerp tot verkoop beheer en analyseer jij gegevens, waarop je beslissingen baseert met betrekking tot productontwikkeling, distributie en marketing. 

Om senior product manager te worden, heb je allereerst veel ervaring nodig op het gebied van bedrijfskunde of sales. Een MBA is niet noodzakelijk, maar technische kennis en ervaring wel. Daarnaast wordt marketingkennis gevraagd. Vertel bij jouw sollicitatie eerdere succesverhalen omtrent productontwikkeling en die zwaarbetaalde remote baan kan zomaar van jou worden.

UX designer: € 82.000 per jaar

Een User Experience (UX) designer ‘bespioneert’ websitebezoekers. Door te testen en te meten ontdek je wat bezoekers aan de site van het bedrijf triggert. Die kennis gebruik je vervolgens om –vaak in teamverband– pakkende designs te creëren en succesvolle marketingfunnels op te zetten. Je bent één van de belangrijkste schakels als het gaat om omzetstijging, en dat is te merken in het salaris. 

Voor een UX designer heb je IT of grafisch ontwerp op minimaal bachelorniveau gestudeerd. Je bent bekend met design-tools zoals Sketch en Adobe Creative Suite, je hebt een groot probleemoplossend vermogen en bij voorkeur heb je ervaring in het leiden van teams.

ux designer in het buitenland
senior projectmanager buitenland

Senior projectmanager: € 79.000 per jaar

Een senior projectmanager geeft de leiding aan teams die producten creëren of diensten verlenen. Deze manager bewaakt de budgetten, het schema met de deadlines en de geleverde kwaliteit met als doel om het project op succesvol af te ronden.

Om remote senior project manager te worden, is jarenlange ervaring als projectmanager gewenst. Je hebt een bacheloropleiding gevolgd in het vakgebied dat bij de vacature past en hebt uitstekende communicatie- en managementvaardigheden. Ook al doe je dit werk vanuit huis, de werkgever kan verlangen dat je meerdere malen per jaar naar klanten reist.

Data scientist: € 71.000 per jaar

Een data scientist is iemand die met behulp van ‘big data’ het management van een bedrijf of instelling adviseert. Je verzamelt gegevens uit verschillende bronnen, ordent het, correleert het met andere data en je stelt een voorspellend algoritme op waarmee de organisatie in kan spelen op belangrijke ontwikkelingen.

 Eerdere ervaring met data-analyse en kennis van een programmeertaal is vereist. Ook vragen werkgevers een achtergrond in een exacte wetenschap. Data scientists hebben vaak een masterdiploma in informatica, wiskunde of econometrie. Goede communicatievaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, geven je een streepje vóór.

data scientist baan in buitenland
buitenland aan het werk

Senior business analyst: € 62.000 per jaar

Een senior business analyst verzamelt gegevens om de behoeften en uitdagingen van een bedrijf te doorgronden. Er is veel communicatie met verschillende managers in de onderneming, waarbij je veranderingen voorstelt en hun resultaten evalueert. 

Een diploma op masterniveau is gewenst, maar er zijn ook senior business analysts die met een bachelordiploma en ruime werkervaring hun baan hebben gescoord. Ervaring in human resources, informatie-technologie of management maakt jou extra waardevol – en dus beter betaald.

Actuaris € 60.000 per jaar

Een actuaris werkt gewoonlijk voor een verzekeringsmaatschappij. Daar gebruikt hij of zij statistieken om het risico op bepaalde gebeurtenissen (zoals ongelukken, schade of overlijden) te berekenen. Op basis daarvan kan de verzekeraar berekenen hoeveel liquide middelen er in kas dienen te zijn om claims van klanten te kunnen dekken, en hoeveel geld het bedrijf anderzijds kan investeren.

Voor deze baan in risicomanagement heb je het liefst wiskunde, economie of IT gestudeerd. Er wordt vanuit gegaan dat je een Excel-koning(in) bent, zodat je goed met grote hoeveelheden gegevens overweg kun. Ervaring op het gebied van data-analyse, investeringen of risicomanagement is een pré.

actuaris baan buitenland emigreren
software engineer in het buitenland

Software engineer: € 54.000 per jaar

Als software engineer werk je met programmeertalen om producten te maken, verbeteren of opschalen. Veelgebruikte programmeertalen zijn Java, Javascript, C++ en Python. Dit is geen eenzame job, want je werkt veel samen met programmeurs en UX-designers.

Een afgeronde IT-opleiding op bachelorniveau is vaak al genoeg om een goedbetaalde remote functie te scoren. Werkgevers gaan ervan uit dat je met vele typen hardware en software overweg kan.

De ‘shortcut’ naar een goedbetaalde baan

Je ziet het: voor veel van de bovenstaande banen moet je maar net de juiste opleiding en/of werkervaring hebben. Als je denkt dat ondernemen of freelancen jou niet het jaarloon gaat brengen wat een remote vaste baan biedt, dan kan het de investering in omscholing waard zijn. En dan hebben we het niet alleen over geld, maar vooral over tijd. 

Als je het niet ziet zitten om fulltime terug te keren in de schoolbanken, is een duale bachelor of master een optie: daarbij combineer je werk in je toekomstige werkveld met een studie. Verwacht alleen geen hoog salaris bij het praktijkgedeelte; even op een houtje bijten, dus. 

Een andere optie is een deeltijdstudie. Je studeert dan parttime, zodat je tijd overhoudt voor een schnabbel. Tegen het einde van de studie kun je dan lijntjes uitgooien bij potentiële werkgevers.

Ook zijn er bootcamps waarin in je in enkele weken tot maanden een programmeertaal leert. De professionele contacten van de docenten kunnen je helpen een goedbetaalde remote baan te vinden. Wellicht is dit de snelste route tot één van de bovenstaande banen.