Nieuwe immigratie regels in Portugal

Portugal kent de zogenaamde NHR-regeling voor buitenlandse inwoners. Dit betekent dat buitenlandse gepensioneerden kunnen profiteren van het 0% belastingtarief als ze voldoen aan een aantal voorwaarden. De NHR- regeling heeft in korte tijd meer dan 9.000 gepensioneerden aangetrokken om in Portugal te wonen. Velen zien de NHR-rgeling als het best bewaarde ‘geheim in Europa’.

Alleen niet ieder EU-land is even blij met dit belastingvrije klimaat op pensioenen binnen de Europese Unie. Landen als Zweden en Finland klagen over de NHR-regeling wat kan leiden tot 0% belasting op pensioenen als gevolg van bestaande afspraken tussen EU-landen.

Internationale druk heeft ervoor gezorgd dat de Portugese regeringspartij (Socialistische Partij) veranderingen heeft voorgesteld resulterend in een verhoging van 0% naar 10% belasting op buitenlandse pensioenen. Het moge duidelijk zijn dat Portugal hierdoor veel minder aantrekkelijk wordt, omdat het land concurrentie krijgt van andere landen met lage belastingen. Bijvoorbeeld in Bulgarije waar je slechts 10% belasting betaalt op zowel je inkomen als bedrijfswinsten. Deze belastingregel bestaat al langer en zorgt ervoor dat steeds meer buitenlanders naar het land trekken, inclusief gepensioneerden. Want op pensioenen wordt geen belasting geheven in Bulgarije!

Portugal heft niet alleen hogere belasting op pensioenen van buitenlandse inwoners, maar ook alle aankopen gedaan in Lissabon en Porto tellen niet meer mee ter verkrijging van het gouden visum. Het gouden visum betekent dat mensen buiten de EU die €500.000 EUR investeren in een EU-land daar een verblijfsrecht krijgen. Dergelijke visa worden meestal gezien als een kans om Portugees staatsburger te worden. In de periode 2012 – 2019 heeft Portugal meer dan 8.200 gouden visa’s verstrekt, waarvan de helft aan Chineze burgers.

Maar Lissabon en Porto vallen dus buiten de gouden visa regeling wat serieuze en negatieve consequenties zal hebben op het gouden visa programma, want 2/3 van alle investeringen in onroerend goed worden in deze twee steden gedaan.

Vraag Het Ons

Wil je legaal, creatief en scherp belastingadvies, heb je een opmerking een idee… zoek je een alternatieve route, of wil je een second-opinion, wil je een bedrijf of slechts een bankrekening of wil je gewoon met ons praten…