Lees dit artikel wanneer u wilt (blijven) genieten van uw pensioen in het buitenland

U dacht het zo goed voor elkaar te hebben met uw pensioen in het buitenland. Maar er komen nieuwe regels aan wat erop neerkomt dat u juist méér belasting gaat betalen. In welke landen leest u in dit artikel. De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs waarschuwt voor belastingtarieven van 50% of zelfs meer.

In Nederland is de regering al een tijdje bezig met een nieuwe wet wat betekent dat u 10% van uw totale pensioen in een klap kunt krijgen. Op die manier kunt u een huis in het buitenland kopen. De wet kan al voor de zomer 2020 klaar zijn. En de overheid komt met de wet tegemoet aan de wens van vele gepensioneerden, want de verwachting is dat dit jaar tot 10.000 mensen uit Nederland vertrekken volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk om 10% van uw pensioen in eén keer te ontvangen. Maar de experts hebben goed gekeken naar de regeling. Wordt er wel rekening gehouden met pensionado’s die in het buitenland wonen? Nee is daarop het antwoord. Laten we even kijken hoe de regels er precies uitzien. Als u in een keer 10% van uw pensioen opneemt, betaalt u sowieso tot 30% méér belasting. Maar dan zijn we er nog niet qua belastingen.

De reden om in het buitenland van het pensioen te genieten, zijn de belastingvoordelen. Maar bij de nieuwe regeling van 10% uitbetaling van uw totale pensioen kan er dubbele belasting gelden. Uit berekeningen blijkt dat er in die situatie belastingtarieven gelden van 50% tot zelfs 70% van je pensioenuitkering. Naast Nederland moet ook nog belasting worden betaald in het tweede thuisland.

Deze extreem hoge belasting geldt voor landen als België, Italië, Zweden en zelfs het populaire Portugal. En belastingexperts verwachten dat populaire landen als Spanje en Frankrijk er nog bij komen. De plannen lijken zeer aantrekkelijk voor pensionado’s. Maar de overheid en de pensioenfondsen hebben nog niet gewaarschuwd voor deze zeer nadelige effecten.

Zijn er andere landen waar niet zulke absurde hoge tarieven worden geheven? Bulgarije is de laatste jaren in populariteit toegenomen. En deze belastingregel bestaat niet in het land. Het is de reden dat steeds meer buitenlanders naar Bulgarije trekken, inclusief gepensioneerden. Nog andere landen in Oost Europa of bv Malta en Cyprus kunnen aantrekkelijk zijn.

Vraag Het Ons

Wil je legaal, creatief en scherp belastingadvies, heb je een opmerking een idee… zoek je een alternatieve route, of wil je een second-opinion, wil je een bedrijf of slechts een bankrekening of wil je gewoon met ons praten…