Je pensioen garanderen met ETF-trackers

‘Pensioen’ en ‘garantie’: kun je die twee woorden nog wel in één adem noemen? Hoe zeker zijn we immers dat we bv. nog AOW gaan krijgen? En wie garandeert ons dat het pensioenfonds niet omvalt? 

In tijden waarin niets zeker lijkt te zijn, kun je maar beter het heft in eigen handen nemen en zélf voor je pensioen sparen. Of liever nog, investeren. Want met een spaarrente tegen het nulpunt wordt een gespaard vermogen met de dag minder waard.

Er is goed nieuws: voor vrijheidsstrijders zoals jij zijn er aantrekkelijke mogelijkheden om je pensioen bij elkaar te investeren. In deze blogpost bekijken we specifiek de Exchange Traded Funds, afgekort ETF’s.

Wat zijn ETF’s?

Een ETF is een beleggingsfonds dat, over het algemeen, een bepaalde beursindex volgt. Simpel uitgelegd zou je kunnen zeggen dat zo’n fonds evenveel geld in elk aandeel op een bepaalde index koopt. Een ETF die de AEX volgt, koopt dan voor bijvoorbeeld tien miljoen euro aan aandelen Aegon, voor hetzelfde bedrag aan aandelen DSM, Randstad, Shell, Unilever, enzovoort.

Op die manier krijg je een enorm uitgebalanceerd ‘mandje’ aandelen, waarmee je hetzelfde rendement behaalt en aan hetzelfde risico blootstaat als een bepaalde beursindex. Dat zou natuurlijk ook de S&P 500 of de wereldindex kunnen zijn. Het mooie van indexen is dat ze, over pakweg twintig jaar of langer genomen, steevast stijgen. Voor een fonds dat zelf aan stockpicking doet, is het vrijwel onmogelijk om zo’n indexfonds te verslaan.

De prijs van de ETF volgt de onderliggende beurskoers op de voet. Op de lange termijn betekent dat een leuk rendement, want in de praktijk is niemand in staat om jaar in, jaar uit met een eigen mandje aandelen de beurs te verslaan.

ETF’s die investeren in aandelen van bedrijven die dividend uitkeren, kunnen ervoor kiezen hoe ze dit dividend aan de ETF-houders doorbetalen. Soms gebeurt dit door middel van een kwartaaluitkering (distributie), maar er zijn ook ETF’s die de dividenduitkering voor je herinvesteren (accumulatie).

Op die manier behaal je hetzelfde rendement en sta je aan hetzelfde risico bloot als een bepaalde beurs. Dat zou de AEX kunnen zijn, maar ook de S&P 500 of de wereldindex. Indexen die, over pakweg twintig jaar of langer genomen, steevast stijgen.

De prijs van de ETF volgt de onderliggende beurskoers op de voet. Op de lange termijn betekent dat een leuk rendement, want in de praktijk is niemand in staat om jaar in, jaar uit met een eigen mandje aandelen de beurs te verslaan.

Waarom ETF’s?

Er zijn steeds meer beleggers die zweren bij index-trackers oftewel ETF’s. De volgende voordelen worden vaak genoemd door mensen die voor hun pensioen sparen met ETF’s.

  • Een ETF is een eenvoudig beleggingsproduct waar je niet naar om hoeft te kijken. Je hoeft de economische bijlage van je krant niet dagelijks te lezen en het verkopen van je ETF is evenmin de bedoeling. Je kunt rustig achterover leunen in de wetenschap dat je over tientallen jaren hiervan kunt leven.
  • Een ETF biedt een hoog rendement. 79% van de fondsbeheerders slaagt er, op lange termijn, niet in om de beursindex te verslaan.
  • Een ETF is transparant. Samenstellers van reguliere aandelenfondsen doen vaak geheimzinnig over de samenstelling van hun producten en wijzigingen in die samenstelling. Bij een ETF weet je precies waar de waarde op gebaseerd is.
  • Een grotere risicospreiding bestaat niet. Een ETF volgt een gehele beursindex, waardoor je investeert in allerlei bedrijfstakken. Krijgt bijvoorbeeld de auto-industrie een zware klap, dan vangen de aandelenkoersen in andere bedrijven die op.
  • Een ETF is goedkoop omdat er geen team van dure fondsbeheerders voor nodig is. Je betaalt een zeer lage commissie en in sommige gevallen helemaal niets.

Voor wie is beleggen in ETF-trackers geschikt?

Als je van een hoog risico houdt en je kapitaal graag op het spel zet voor een snelle winst, is een ETF niet jouw ding. Dan past crypto-trading beter bij jou. Maar wil je daarentegen met een gerust hart, zonder omkijken ernaar, jouw pensioen veiligstellen? Dan past een ETF goed bij jou. 

Zowel voor de beginnende belegger als voor de prof die vroeg of laat beseft dat hij de markt niet kan verslaan, is een ETF geschikt. Hoe jonger je begint of hoe meer je van je maandelijkse loon kunt sparen, des te eerder je met pensioen kunt.

Leven van het dividend

In een eerdere blogpost spraken we over de FIRE-filosofie: Financial Independence, Retire Early. Bij deze variant van pensioenbeleggen wordt vaak gesproken over de vierprocentsregel: je kunt maximaal 4 procent van je kapitaal jaarlijks opnemen, omdat het gemiddeld weer met 4 procent per jaar aangroeit.

Er zijn beleggers die dit riskant vinden en liever kiezen voor een ETF dat dividenden uitkeert (distributie). En omdat die dividenden over het algemeen een stijgende lijn aanhouden, ben je ermee beschermd tegen inflatie. 

Hoe dan ook, je wilt eerst duidelijk hebben wat jouw uitgavenpatroon gaat zijn als je met pensioen bent. Op basis daarvan kun je naar een bepaald bedrag aan ETF-beleggingen toe werken.

financiele redenen om te emigreren

Voorbeeld van een dividend-ETF

Een populair dividend-ETF is VWRL, wat de tickercode is van het fonds Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. Dankzij de wereldwijde spreiding profiteer je van economische groei in de opkomende economieën, terwijl de aanwezigheid van giganten als Microsoft, Facebook en Apple een goede buffer vormt. Met een dividendgroei van zo’n 8,3% per jaar (en dan rekenen we de coronacrisis mee) is dit een aantrekkelijke manier om onbezorgd voor je pensioen te investeren.

Tijdens het schrijven van deze blogpost is de koers van VWRL € 75. Daarvoor krijg je jaarlijks zo’n € 1,50 aan dividend; een bedrag dat jaarlijks ongeveer 10% groeit. Voor een eenmalige investering heb je dus voor de rest van je leven passief inkomen. 

Wil je per jaar € 50.000 aan passief inkomen ontvangen, dan vereist dat een investering van € 2,5 miljoen. Dat lijkt misschien een hele smak, maar wie weet waar je toe in staat bent door agressief te investeren én al je ontvangen dividend de eerste jaren te herinvesteren.