Een sociaal netwerk opbouwen als digitale nomade

Iedere digitale nomade heeft zijn eigen sociale behoeften. De één kan makkelijk een week of langer alleen zijn, terwijl de ander geen dag zonder vrienden kan. Wat je behoeften ook zijn: er zijn altijd genoeg mogelijkheden om andere digital nomads, expats en locals te ontmoeten! 

In dit artikel leggen we uit hoe je andere ondernemers en professionals tegenkomt of gewoon een gezellig clubje vrienden opbouwt om uit te gaan, te sporten of andere leuke activiteiten mee te ondernemen. Als digitale nomade hoef je geen dag alleen te zijn!

1. Coworking

Het is niet alleen de goede wifi en de ergonomische werkplek waarvoor je naar een coworking gaat. Een coworking-kantoor is vooral een goede plek om andere digitale nomaden, lokale ondernemers en freelancers te ontmoeten. Vooral in kleinere coworkings maak je snel contact. Soms zit je op dag één al met je coworkers te lunchen. 

Veel coworking-kantoren organiseren netwerkactiviteiten en evenementen. Denk aan workshops en cursussen met na afloop een gezellige borrel. Coworkings kunnen bijzonder inspirerend zijn. Je doet vaak nieuwe ideeën op en bijna altijd is er wel iemand die je kan helpen met je nieuwe website of een ander vraagstuk.

Coworking

2. Coliving

Voor wie een bruisend sociaal leven erg belangrijk is, is een coliving interessant. Hier werk je niet alleen samen met andere locatie-onafhankelijke professionals: je woont ook bij elkaar. Meestal heb je beschikking over een eigen kamer en deel je de woonkamer en keuken. De meeste bewoners blijven een maand of langer, dus je leert elkaar ook echt goed kennen. 

Net als in een coworking is de sfeer in een coliving bijzonder inspirerend en productief. Ook hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd, variërend van lezingen, cursussen, gezamenlijke etentjes en sportactiviteiten. 

Roam biedt zeer comfortabele colivings op toplocaties in onder meer Bali, Tokio en San Francisco. Een coliving is over het algemeen niet goedkoop, maar dit is een investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt door de interessante mensen die je hier ontmoet.

talloze-Facebook-groepen-voor-digitale-nomaden

3. Facebook-groepen

Er zijn talloze Facebook-groepen voor digitale nomaden. Kom je aan op een nieuwe bestemming? Meld je dan direct aan voor de lokale Facebook-groep. Vaak is die als volgt genoemd: [Naam bestemming] + digital nomads. Hier vind je bijvoorbeeld tips voor de beste coworkings en aankondigingen voor netwerkbijeenkomsten en andere sociale gelegenheden. Wees brutaal en plaats een berichtje dat je nieuw bent in de stad en graag andere locatie onafhankelijke professionals wilt ontmoeten. 

Is er op jouw locatie geen Facebook-groep voor digitale nomaden? Check dan voor Facebook-groepen voor expats of professionals in jouw vakgebied.

4. Online communities

Veel digitale nomaden zijn bekend met Nomadlist. Op deze website voor digitale nomaden vind je een schat aan informatie over tal van bestemmingen. Nomadlist heeft ook een zeer uitgebreid forum om tips uit te wisselen. In populaire digitalenomadenhubs worden er regelmatig meetups georganiseerd. Nomadlist heeft meer dan 10.000 actieve leden en is zeker de lidmaatschapskosten waard.

Voor gevestigde, succesvolle digitale nomaden is Dynamite Circle erg interessant. De lidmaatschapskosten zijn vrij hoog (US$ 499 per jaar) en de community bepaalt of jij geschikt bent om lid te worden. Ook Dynamite Circle organiseert meerdere meetups per jaar, waar meestal bekende sprekers worden uitgenodigd. Dynamite Circle maakt onderdeel uit van het blog en de podcast Tropical MBA. 

5. Conferenties

Elk jaar worden er diverse conferenties georganiseerd die specifiek gericht zijn op digitale nomaden. Deze conferenties vormen een uitstekende manier om andere digitale nomaden te ontmoeten en aanvullende kennis op te doen. Populaire conferenties zijn onder meer Nomad Summit, DNX en Nomad City.

Als jij je draai als digitale nomade al aardig hebt gevonden en een professional in een specifiek vakgebied bent, zul je veel van de lezingen op digitale nomaden-conferenties waarschijnlijk niet zo interessant vinden. Ga dan liever naar een conferentie die is gericht op jouw vakgebied. Ben je bijvoorbeeld een affiliate-professional, ga dan naar een Affiliate World conferentie. Ook zijn er conferenties voor webdesigners en cryptocurrency-investeerders.

Conferenties-voor-digital-nomaden

6. Nomad Cruise

Eigenlijk is dit ook een digitale nomaden-conferentie, maar gezien de unieke aard ervan, noemen we Nomad Cruise toch even apart. Jaarlijks wordt er tenminste één Nomad Cruise georganiseerd. Vaak gaat het hierbij om zogenaamde relocation cruises, waarbij je bijvoorbeeld in Europa begint en ergens in Zuid-Amerika van boord stapt. Ideaal als je toch al van plan was om de oceaan over te steken!

Tijdens de cruise worden er lezingen er cursussen georganiseerd en er is veel tijd voor ontspanning en sociale activiteiten: van yoga in de ochtend tot cocktails in de avond. Een nadeel is wel dat de wifi aan boord relatief langzaam en erg duur is. Veel digitale nomaden zien de cruise dan vooral als een digital detox en een goede manier om hun sociale netwerk uit te breiden.

Sportieve-workation

7. Sportieve workation

Op zoek naar de ideale balans tussen work en play? Dan is een sportieve workation misschien wel wat voor jou. Goed, bij sommige workations ligt de nadruk wel wat meer op play, maar ook hier heb je veel mogelijkheden om nieuwe contacten (met dezelfde interesses!) op te doen. Zo zijn er bijvoorbeeld kitesurf workations in Tarifa, kun je met een groep digitale nomaden gaan zeilen op een gecharterd jacht of gaan snowboarden in de Alpen.

8. Cursus volgen

Het volgen van een cursus is altijd een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Denk hierbij aan taalcursussen, danslessen, Thai boxing of leren (kite)surfen. De meeste cursussen zijn natuurlijk niet alleen voor digitale nomaden bedoeld, maar in digitale nomaden hubs als Medellin en Bali is de kans groot dat je ze alsnog tegenkomt. Bovendien worden sommige cursussen actief aangeboden vanuit coworkings of in Facebook-groepen voor digitale nomaden. Zelf als er geen andere digitale nomaden in je klasje zitten, kun je hier leuke contacten opdoen.

9. Sporten

Net zoals thuis is sport een goed middel om nieuwe mensen te leren kennen. Ook hier kom je lang niet alleen digitale nomaden tegen, maar ook expats en locals. Vrijwel overal is er wel een fitness- of hardloopclubje te vinden. En anders kun je er zelf eentje beginnen! Meestal is het ook niet moeilijk om een lokaal voetbalteam of een tennismaatje te vinden. 

In steden als Medellín, Las Palmas en Hongkong maken groepen digitale nomaden, expats en locals vaak wandeltochten door de bergen: een ontspannen manier om andere mensen te leren kennen.

Relocation-Sporten

10. Dating apps

Sluit ook dating apps niet uit als manier om andere digitale nomaden, expats en locals te ontmoeten. Geef op je profiel aan dat je een digitale nomade bent en waar je naar op zoek bent. Misschien blijft het bij een interessant gesprek onder het genot van een kopje koffie, maar je zal niet de eerste digitale nomade zijn die op deze manier zijn of haar partner vindt. 

Naast Tinder en Happn, kun je ook gebruik maken van de dating app van Nomadlist. Tip: met Tinder Plus kun je je locatie vast op de volgende bestemming instellen, zodat je alvast wat afspraakjes kunt inplannen voordat je aankomt.