Het is zover: je gaat verkassen. Je zegt de Lage Landen vaarwel om jezelf in een land te vestigen waar het (belasting)klimaat stukken gunstiger is. Er is alleen nog een klein probleempje dat je dient op te lossen – het vinden van een geschikte woonruimte.
Of je nu het liefst in een villa of een penthouse zit, met de tips in deze blogpost gaat dat gegarandeerd lukken. Je ontdekt waar je het beste naar een huurwoning kunt zoeken en hoe je gewiekst onderhandelt. Reken maar dat jij binnen no-time onder de pannen zit.
Niets is zo frustrerend als een tergend langzame internetverbinding. Gelukkig wordt het internet op steeds meer bestemmingen steeds sneller, maar zelfs binnen steden kan er veel variatie bestaan in internetsnelheid. Dat merk je vooral als je vanuit koffietentjes of hotels werkt. Soms ligt dit aan de provider, maar ook de afstand tot de router of de hoeveelheid gebruikers op het netwerk kunnen hier invloed op hebben.
Als je op een nieuwe bestemming aankomt wil je natuurlijk een snelle en stabiele internetverbinding in je hotelkamer of appartement hebben. Vaak krijg je wel een beetje idee van de internetsnelheid door de online reviews van hotels te lezen. Als je een woning gaat bekijken, doe dan een speedtest om de snelheid te checken. Je kunt ook de eigenaar vragen om een speedtest te doen als je geen kans hebt om langs te komen.
Bij Ookla doe je eenvoudig een online speedtest. Tijdens de speedtest worden de volgende drie onderdelen gemeten:
Soms kan het moeilijk zijn om degelijk internet te vinden in koffietentjes of hotels. In dat soort gevallen kun je het beste uitwijken naar een coworking kantoor, indien deze aanwezig zijn. In een professionele coworking kun je rekenen op een internetverbinding die snel genoeg is voor bijvoorbeeld videogesprekken. Daarnaast profiteer je van een professionele werkomgeving en veel netwerkmogelijkheden met andere digitale nomaden en lokale professionals.
In sommige landen is internet via de kabel nooit groot geworden, maar is er wel een sprong gemaakt naar mobiel internet. Je zult verbaasd staan hoe snel het 4G-netwerk in eilandstaatje als Fiji kan zijn. En dat terwijl het in dit land vrijwel onmogelijk is om ergens een koffietentje om een accommodatie te vinden een een redelijke internetverbinding.
Waarschijnlijk was je toch al van plan om internet op je telefoon te nemen, maar in dit soort landen is het dus wel zo slim om meteen te investeren in een flink datapakket. Kijk welke provider de beste aanbiedingen én het meest uitgebreide netwerk heeft.
Als je volledig afhankelijk bent van mobiel internet is het slim om te investeren in een mini-router, ook wel bekend als een pocket-wifi. Je plaatst een lokale simkaart in de mini-router en je kunt vervolgens met meerdere apparaten gebruik maken van het netwerk. Uiteraard kun je ook de hotspot van je mobiele telefoon aanzetten, maar hierdoor gaat de batterij erg snel leeg.
Investeer desnoods in twee simkaarten: één voor je telefoon en één voor je mini-router. Eventueel kun je kiezen voor twee verschillende providers, zodat je een extra back-up hebt als één van de twee geen goed bereik heeft.
Je internetverbinding moet natuurlijk niet alleen snel en stabiel, maar ook veilig zijn. Als je regelmatig gebruik maakt van openbare wifi-netwerken loop je een verhoogd risico om gehackt te worden. Zorg dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt!
Verbind je computer nooit zomaar met open wifi-netwerken. Vraag het hotel of het café om de naam van het wifi-netwerk en het wachtwoord. Een hacker kan bijvoorbeeld een wachtwoordloos netwerk met de naam van het koffietentje opzetten en -nadat je bent ingelogd- eenvoudig je internetverkeer volgen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het wachtwoord van je e-mailaccount of je creditcardnummer te achterhalen. Sommige wifi-netwerken zijn slecht beveiligd, zodat hackers eenvoudig kunnen inbreken en eveneens gegevens kunnen hacken. Vertrouw je de openbare wifi niet: gebruik dan je mobiele internet.
Als het om digitale veiligheid gaat is een VPN (Virtual Private Network) een onmisbare investering. Met een VPN is al de data die je verzendt en ontvangt versleuteld, waardoor je wifi-netwerken anoniem kunt gebruiken. Je kunt kiezen uit verschillende servers in uiteenlopende landen.
Door je server op een ander land in te stellen, is het met een VPN mogelijk om toegang te krijgen tot websites met een geo-block, waaronder Netflix. Met dezelfde tactiek kun je websites bezoeken wanneer deze in een bepaald land gecensureerd zijn. Zo is een VPN onmisbaar in landen als China en Iran.
Express VPN en NordVPN bieden allebei een uitstekende encryptie, beiden zijn snel en je hebt de keuze uit heel veel verschillende servers in tientallen landen. Express VPN kun je bovendien op meerdere apparaten gebruiken. Ga je naar een land gaat met gecensureerd internetverkeer? Check dan van tevoren welke VPN het meest geschikt is voor jouw bestemming.
Als digitale nomade wil je niet dat er iemand bij jouw data kan komen. Ook al vermijdt je openbare wifi-netwerken zoveel mogelijk en maak je gebruik van een VPN. Dan nog is het handig om de onderstaande voorzorgsmaatregelen in acht te nemen: