Met je laptop de wereld rondreizen naar inspirerende plekken en hotspots voor ondernemers, is interessanter dan in het grauwe Nederland of België blijven. Misschien kun jij je het moment nog herinneren waarop het tot je doordrong dat je overal vandaan kon werken. Zo’n moment waarop het je begint te duizelen vanwege de vele mogelijkheden. Een maand weg? De hele winter weg? Voorgoed je biezen pakken en je in een (belasting)paradijs vestigen? Alles kan en jij bent de baas over je eigen leven.
Een digitale nomade is gewoon iemand die met zijn laptop de wereld rond reist en gewoon locatie onafhankelijk kan werken. Typische beroepen zijn bv. It’ers, software developpers maar ook traders, influencers, bloggers, only fans models enz… NIET de bakker of de kapper om de hoek die zullen helaas niet een online een brood kunnen bakken…
Waarom digitale nomade worden? Een belangrijke factor in jouw keuze voor een nieuwe levensstijl is het ‘waarom’. Niet alleen om zeker te zijn van jouw keuze, maar ook om jouw enthousiasme op de thuisblijvers over te brengen, zodat ze je zullen begrijpen. Dus wat beweegt je ertoe om het vertrouwde achter te laten en te kiezen voor het onbekende? Omdat iedereen anders is, kunnen we deze vraag niet voor jou beantwoorden.
Hierna vind je wel de meest voorkomende motivaties om digitale nomade te worden.
Toch hoeft jouw avontuur niet te betekenen dat je het thuisfront in de steek laat. Dankzij videogesprekken kun je de thuisblijvers laten meegenieten van jouw nieuwe leven en dankzij een vlucht ben je zo weer terug in de Lage Landen. Ook is het natuurlijk niet verplicht om jarenlang weg te blijven; misschien wil je eerst enkele maanden proeven aan dit leven of standaard de zomermaanden in Nederland of België blijven, om vervolgens weer enkele maanden rond te reizen. Jij bepaalt hoe je leven eruit ziet en geen enkele beslissing is onomkeerbaar.
Een ander obstakel kunnen de zorgen zijn die je hebt over het runnen voor jouw business. En dan hebben we het niet zozeer over die andere tijdzone of verbindingsproblemen, maar over reacties van klanten of opdrachtgevers.
Welnu, de ervaring leert dat de meeste klanten of opdrachtgevers het maar wát interessant vinden als je vanuit een (ver) buitenland werkt. Vaak is het iets dat zij zelf ook graag willen doen, en met jouw voorbeeld inspireer je hen. In het zeldzame geval waarin een zakenrelatie wél aanstoot zou kunnen nemen aan jouw exotische locatie, kun je ervoor kiezen deze niet te noemen. Bij mogelijke videogesprekken dien je dan wél voor een neutrale achtergrond zonder apengeluiden te kiezen!
Een echte digital nomad kan onbelast door het leven gaan! Om dit goed te begrijpen moeten we eerst zien wanneer de fiscus je in België of Nederland belast. En hoe je dan als digital nomad op een perfect legale manier de dans kunt ontspringen!
Hoe gaat de fiscus te werk om je te belasten? Uiteraard heeft elk land specifieke regels maar in grote lijnen komt het steeds op hetzelfde neer. Waar staat je goudvis? De meeste landen gebruiken als uitgangspunt om je te belasten in een bepaald land daar waar je écht woont. Ook Nederland en België redeneren zo. Hier worden allerlei elementen aangehaald. Meestal moet het gaan om een combinatie van factoren die er op wijzen dat de balans doorslaat naar land A of B.
Als je m.a.w. nog in land A officieel woont, er nog een uitgebreid sociaal leven hebt, je partner er woont…. dan kan je moeilijk zeggen dat je er NIET woont.
Tip. Als je voor jezelf het gevoel hebt dat je er niet meer woont dan zal je meestal er ook voor de fiscus niet meer wonen! Let op! Vraag ons advies en niet dat van mr. Google, want zoals gezegd is het ene land al strenger als het andere. Zo werd de bekende tennisspeler Boris Becker door de Duitse fiscus jaren geleden keihard aangepakt. Waarom? Hij verklaarde in Monaco te wonen maar als hij in Duitsland was sliep hij vaak bij zijn tante, die hield voor haar favoriete neef steeds de logeerkamer vrij. Dit was voor de Duitse fiscus voldoende om Boris Becker te belasten in Duitsland. Tip. Dus in de meeste landen (maar er zijn dus uitzonderingen) speel je op veilig door er minder dan 183 dagen of zes maanden te verblijven.
Ben je een echte digital nomad dan kan je dus ontsnappen aan de belastingen in je thuisland. Ben je een jonge dynamische man of vrouw die de wereld wil veroveren en je werkt vanop je laptop, dan ligt de wereld aan je voeten en lonkt het fiscale paradijs. Bye bye taxman! Maak je checklist zoals bij de perfecte moord en maak geen fout! Eén fout kan het verschil zijn tussen hallucinerende belastingvrijheid en uitgeperst worden als een citroen tot de laatste druppel.
Een uitstapje naar het gemeentehuis. Online in de grotere steden of door een persoonlijk bezoekje aan het gemeentehuis met de boodschap: ‘dag lieve mensen ik verhuis definitief uit deze stad, dorp …land’. Dit zal genoteerd worden en het is de eerste stap op weg naar de eindeloze vrijheid.
Moet ik nu al mijn vastgoed verkopen? Je verhuist uit je thuisland en hebt daar nog wat appartementen en je woning bv. Moet ik nu ook al dat vastgoed verkopen? Neen dit hoeft helemaal niet. Je mag het gewoon verhuren en je zal dan in je voormalig woonland onroerend goed belasting betalen. Net zoals die miljoenen mensen die bv. een tweede verblijf hebben in Spanje of Portugal. Ook je eigen woning kan je nog als toevluchtsoord houden. Als je nog eens overkomt om je vrienden dag te zeggen mag je nog in je voormalige woning verblijven. Aan het elektriciteitsverbruik kan iedereen zien, ook de fiscus, dat je er maar sporadisch verbleef.
Tip. Als je bv. je zusje in je flat laat wonen als jij de wereld ontdekt, zorg dan voor een huurcontractje dat je altijd kunt aantonen dat jij niet in de flat woonde. En zet de nutsvoorzieningen op haar naam
In Nederland kan je ook te maken hebben met exitbelastingen, zoals de zgn. conserverende aanslag. Dit moet apart bekeken worden. Aarzel niet ons te contacteren!
Ben je weg dan worden de rollen omgedraaid. Het is dan aan de fiscus om te bewijzen om te bewijzen dat je nog in België of Nederland woont. Als je bv. je netjes uitschreef bij de gemeente en je bent meer dan 183 dagen het land uit is het aan de fiscus om aan te tonen dat je nog je fiscale residentie er hebt. Jij moet niet aantonen met je agenda dat je 100 dagen met een zeilboot ronddobberde in de Stille Oceaan, en verder je tijd doorbracht in een ashram in Sri Lanka en met de trein door Australië toerde.
Wat met de bestuursfuncties in je bedrijf? Het is natuurlijk ook best als je bestuurder bent in een vennootschap in je thuisland om dan ontslag te nemen. Als je die vennootschap wilt behouden, zoek dan een andere bestuurder. Het is moeilijk uit te leggen dat je niet in land A woont en er nog dagelijks een bedrijf bestuurt. Aandeelhouder kan je blijven dit is geen probleem.
Let op! Zo wilt bv. de Belgische fiscus dat je minstens 24 maanden in het buitenland je fiscale residentie hebt voor je terug komt. Anders was je voor hen niet weg en kunnen ze je belasten op die voorbije 24 maanden!! Als je terugkeert begin je dus met een propere lei. En kan je je vergaarde kapitaal of spaargeld netjes gebruiken om bv. een auto of een woning te kopen. Je kan NIET MEER belast worden op het geld dat je verdiende toen je GEEN belastingplichtige was in België of Nederland.
België en Nederland hebben een vrij goed uitgebouwde sociale zekerheid. Veel kandidaat digital nomads maken zich zorgen dat ze hun recht op sociale zekerheid verliezen. Meestal is dit een veel minder groot probleem dan gedacht. Waarom? Uw sociale zekerheid bestaat uit twee delen pensioen en gezondheidszorg. Je pensioenopbouw stopt en zal terug hervatten als je in de toekomst in België of Nederland terug gaat werken. Als je als digital nomad weinig of geen belasting betaalt en zo slim bent om wat geld opzij te zetten of te investeren, zal je binnen 30 of 40 jaar een pak meer hebben gespaard en een beter inkomen genieten op je oude dag dan je ooit had gekregen met een volwaardig pensioen. Als er tegen die tijd nog zoiets bestaat als een pensioen… Je kunt beter voor jezelf zorgen!
Gezondheidszorg? Ja meestal beperkt de gezondheidszorg zich tot je eigen land of bv. binnen de EU. Je hebt nu éénmaal besloten de wijde wereld in te trekken. Je moet je dus toch verzekeren voor bv. ongevallen of hospitalisatie. Er zijn hier enkele goede spelers (bv. https://www. globality-health.com of bupa.org) Verzeker je bv. voor hospitalisatie met een franchise van 5000 EUR. De eerste 5000 EUR betaal jezelf, je zal zien voor jonge gezonde mensen vallen die premies dan heel goed mee. Als je later terug wilt komen of je in een ander land wilt vestigen, is het meestal geen probleem als je werkt of zelfstandige bent, om dan weer vrij snel in het sociale zekerheidssysteem te worden opgenomen.
Nationaliteit? Sommige digital nomads denken zelf dat ze hun nationaliteit kunnen verliezen door lang van ‘huis’ weg te zijn. Dit is natuurlijk onzin. Let op! Problemen kunnen natuurlijk ontstaan als je bv. in je nieuwe land een kindje krijgt. Stel dat je als een blok valt voor een Thaise schone en je samen een kind hebt, dan zal dat kind al zeker de Thaise nationaliteit hebben en niet automatisch jouw nationaliteit. Dit is een complexe wetgeving die erg verschilt van land tot land. Bekijk dit tijdig! En soms krijgen we ook de vraag of dat het verkrijgen van een nieuwe nationaliteit je fiscale problemen helpt oplossen. Neen is het duidelijke antwoord.
Laat ons er van uitgaan dat je onze goede raad hebt opgevolgd en dat je een vrije man of vrouw bent. Je leeft op je fiscale roze wolk. Je geniet van de lange zwoele zomerdagen in de Alfama-wijk in Lissabon. Overdag bouw je je webshop uit, af en toe ga je uitwaaien langs de Taag en ’s avonds geniet je van een ‘vinho verde’ en de nostalgische klanken van de Fado. De wereld lacht je toe. En je denkt er aan te gaan overwinteren in Marrakech. Je levenskwaliteit is er sprongen op vooruit gegaan en je portemonnee ook, nu je uit de grijpgrage klauwen van de fiscus bent.
Maar het gevaar loert achter elke hoek! Vermijd de fiscale valkuil valt van je nieuw land. Nomads Move your ass. Je bent een digital nomad, remember. Dus blijf niet te veel op één plek ‘plakken’. Blijf je meer dan zes maanden ergens ‘hangen’ dan zou dit in theorie aanleiding kunnen geven in heel wat landen tot belastingplicht. De eerlijkheid noopt me te zeggen dat dit weer geval per geval anders zijn. Als jij als Deen met je laptop en je smartphone 10 maanden werkt vanop je leuke flat in Marbella, zal niemand jouw komen vragen wat je daar doet. Je bent één van die miljoenen toeristen of mensen met een tweede verblijf.
Lokaal gaan werken? Misschien is je webshop nog niet succesvol of nog in volle opbouw en ja je lokaal tijdens bv. het hoogseizoen wat bijklussen. In dat geval natuurlijk dreig je in het ‘systeem’ te belanden van je nieuw land! Veel landen belasten je bovendien op je wereldwijd inkomen. Maar ook hier moeten we eerlijkheidshalve toe geven dat er veelal een kloof gaapt tussen theorie en praktijk…
Handen thuis houden… Als je natuurlijk gaat samenwonen met een lokale schone of zelf er mee trouwt, dan komt natuurlijk je belastingvrije status heel erg in het gedrang… Dus opletten of een goede strategie bepalen…
Als digital nomad moet je wel bv. je klanten factureren of betalingen ontvangen via je webshop. Hoe doe je dat? Misschien ben je wel vrij vaak in Spanje of Portugal, als je daar dan weer een bedrijfje gaat opstarten kom je van de regen in de drop. Er zijn hier fiscaal sluitende oplossingen voor zoals een USLLC. Elke casus is natuurlijk anders. Maar contacteer ons voor concreet advies en zoals steeds op: info@dehoon-dhp.com. Of landen zoals Bulgarije kunnen oplossingen bieden.
Wat met landen zoals BVI, Belize, Vanuatu, Seychelles, Mauritius… Wij zeggen neen! Ook al zijn de meeste van deze jurisdicties niet meer ‘geblacklisted’, ze zijn verbrand. Wat zijn de problemen? Heel wat landen hebben een eigen ‘zwarte lijst’ los van die van de EU of de OESO. Sommige van die belastingparadijzen staan dus nog op de zwarte lijst van een specifiek land wat voor de klanten die gefactureerd worden vanuit een dergelijk land bijkomende problemen met zich mee brengt. Zoals rapporteringsplicht of niet aftrekbaarheid van de factuur.
Misschien wil je toch ergens je vestigen, en veel reizen en weinig belastingen betalen. Sommige cliënten willen gewoon een heel pak minder belastingen betalen en bv. elk jaar 5 maanden reizen. Dan is een land als Bulgarije met een vlaktaks van 10% een goede uitvalsbasis of Dubai (0%). Vraag ons advies!
Over de zgn’ Estonian e-residence wordt onder digital nomads soms lyrisch gedaan. Wat is het eigenlijk? Je krijgt van Estland een identiteitskaart die u toegang geeft tot bepaalde digitale diensten in Estland. Zo kan je met je e-residentie bepaalde documenten digital tekenen, je belastingen in Estland online doen, bepaalde online betalingen aanvaarden… Dus het kan in een aantal gevallen administratieve handelingen aanvaarden. Vooral handig als je in Estland zelf woont of er een bedrijf hebt en veel reist. Maar! Het geeft helemaal geen recht op fiscale residentie in Estland. Je kan er helemaal geen fiscaal voordeel uithalen. Het is ook geen document waar je mee kan reizen. Dus eigenlijk vinden we het waardeloos. Net zoals de Esten 0% vennootschapsbelasting hebben, tot dat je er geld uitneemt en dan betaal je 20% en… hier is niet aan te ontsnappen.
Sommige landen zoals Spanje of Griekenland hebben speciale visa voor digital nomads. Als Belg Of Nederlander heeft dit voor jou geen waarde. Want jij mag toch in elk land van de EU gaan wonen, dus dit kan enkel een voordeel hebben voor bv. een Brit of Amerikaan. Mar ook bv. Bali biedt dit aan. Meestal geeft dit gewoon het recht om zonder veel problemen ter plekke te mogen verblijven zonder dat er fiscale voordelen aan verbonden zijn!
Iedereen die locatie onafhankelijk kan werken en niet verknocht is aan een leven onder de kerktoren, zou een leven als digital nomad ernstig moeten overwegen. Ook als je het maar voor enkele jaren doet, je gaat zoveel geld kunnen besparen alleen door de verminderde belastingdruk, en je gaat boordevol veel ervaringen op doen en interessante mensen ontmoeten!
Maar laat je aub goed begeleiden! Denk ook aan dingen zoals een testament, health insurance en de juiste structuur Laat je niet alleen leiden door blogs met soms onjuiste informatie; of soms verkeert de blogger in een totaal andere situatie dan jij. Daarom mail ONS en doe het vandaag nog, op: info@dehoon-dhp.com.