Waarom is Bulgarije nu fiscaal zo aantrekkelijk. En het gaat om meer dan fiscaliteit hé. Lage lonen, lage sociale bijdragen, Europese subsidies … Na 15 jaar ervaring in Bulgarije denk ik wel dat we ons mogen presenteren als specialisten in deze materie.
Het Bulgaarse fiscaal stelsel is heel eenvoudig, er is een vlaktaks van 10% voor alle vennootschappen. Niet meer niet minder.
Mag ik dan kosten aftrekken?
Jazeker! Het is niet omdat de belastingvoet slechts 10% bedraagt dat je geen beroepskosten kunt aftrekken. In een Bulgaars bedrijf kan je net zoals in elk land bedrijfsmatige uitgaven in aftrek nemen.
Hierin is er geen verschil met andere landen. Alleen betaal je op je zuivere winst slechts 10% belastingen.
Gaat dit niet verdwijnen?
Neen, al sinds 2007 is dit tarief in voege. Heel wat naburige landen van Bulgarije hebben lage tarieven. Het is economische zelfmoord als er aan dit tarief zou gesleuteld worden. Er is ook geen enkele politieke partij die dit tarief wil wijzigen. Ook binnen de EU is er helemaal geen consensus om naar één belastingtarief te gaan.
Belangrijk: Sinds 2012 is er bovendien in de wet vastgelegd dat het tarief van 10% alleen kan gewijzigd worden met een 2/3 meerderheid in het parlement, wat nogmaals wijst op het sterke engagement van de Bulgaarse overheid om dit aantrekkelijk tarief te handhaven!
Soms 0% vennootschapsbelasting
In een uitzonderlijk geval bedraagt de vennootschapsbelasting zelf 0%. Echt? Wanneer? Er zijn hier enkele strikte voorwaarden aan verbonden, zoals je vestigen in een regio met een ‘hoge’ werkloosheid.
Geen minimum loon
Verder moet je weten dat er geen enkele verplichting is voor de bestuurder om een minimumloon op te nemen, zoals in Nederland.
Ook hier 10%
Op al je persoonlijke inkomsten zoals salaris, huur, intresten, royalty’s… betaal je een vlaktaks van 10%. Tip. Op dividenden slechts 5%.
Tip. Leuk om weten is dat pensioenen niet belast worden, en er zo goed als geen schenkingsrechten of erfbelasting bestaan. De belastingen zijn gewoon laag.
Stel je hebt 100 inkomen in je Bulgaarse vennootschap. Als je bv. geen kosten hebt kan je er 100 uitnemen als salaris, wat een aftrekbare kost is. Dus de Bulgaarse BV heeft dan geen inkomsten en betaalt geen belastingen in ons voorbeeld.
En jij betaalt als directeur 10% belasting op je salaris en klaar is kees. Wel beter dan 50% in de meeste andere West Europese landen!
Sociale bijdragen, ook een leuke. Maar misschien vreest u dat er lage belastingen zijn maar dat er hoge en vervelende sociale bijdragen zijn zodat een stuk van het fiscale voordeel verdwijnt. Neen ook hier goed nieuws! Sociale bijdragen worden berekend op een loon van zo een 1600 EUR. Stel dat u een salaris op neemt van 10.000 EUR per maand, uw sociale bijdragen worden dan nog steeds berekend op een loon van 1 600 EUR.
Wel je moet eerst ‘resident’ worden in Bulgarije. Hiervoor moet je voldoen aan een aantal criteria, we sommen hier de voornaamste criteria op.
Inkomen
De Bulgaarse immigratiedienst wil zien dat je een bepaald inkomen kunt aantonen. Het hebben van een Bulgaarse vennootschap is bv. voldoende. Of zelfs het tonen van een bankpasje.
Interpol
Vervolgens zal er even bij Interpol gecheckt worden of je niet internationaal geseind staat.
Adres
Ook zal je in Bulgarije over een adres moeten beschikken. Je zal een flat moeten huren of kopen.
Als je niet naar de andere kant van de wereld wilt verhuizen en binnen de EU wilt blijven, is Bulgarije een prima keuze. Het belastingtarief van 10% is stabiel. Bovendien zijn er ook lage lonen als je mensen zou willen aanwerven. Dus aarzel niet om ons te contacteren op info@dehoon-dhp.com. We kunnen je begeleiden van A tot Z.