Het land dat digitale nomaden uitvond is uitermate geschikt voor werkend reizen. Je kunt makkelijk een jaar rondzwerven in de Verenigde Staten, maar helaas staat een normaal toeristenvisum dat niet toe. Als je op zoek bent naar een uiteindelijke, nieuwe thuisbasis in de VS is een trip van enkele maanden toch wel een vereiste.
Om in de VS te verblijven heb je een visum nodig. Het meest gangbare toeristenvisum is de ESTA (14 dollar). Met deze online aan te vragen reisvergunning mag je tot 90 dagen in de VS blijven. Let op: in de Verenigde Staten kun je niet even een visa run doen. Er moet een ‘redelijke tijd’ tussen ESTA’s zitten, zodat een douanier niet de indruk kan krijgen dat je in de VS probeert te wonen. Er staat echter nergens hoe lang je zou moeten wachten tussen jouw bezoeken.
Om te emigreren naar de VS heb je een Green Card nodig. Deze permanente verblijfsvergunning krijg je niet zomaar; het is een ingewikkeld proces. Als je familie of een werkgever in de VS hebt, kunnen die een aanvraag met jouw indienen. Een andere manier om een Green Card te krijgen, is door meer dan één miljoen dollar te investeren in een nieuw Amerikaans bedrijf dat werkgelegenheid biedt aan minimaal 10 personen.
De Verenigde Staten is zo groot dat je er vele klimaatzones vindt (zes, zonder Alaska en Hawaii mee te rekenen). Je vindt hier op elk moment van het jaar wel een plek waar je in je mooiste toeristen-uniform over straat kunt.
In de woestijnstaten, waartoe we Californië ook rekenen, kan het flink vriezen in de winter, en stijgt het kwik ‘s zomers tot over de 40 graden. De lente en nazomer zijn voor deze staten daarom de beste momenten van het jaar. Ook voor de noordoostelijke staten (inclusief New York), de golfstaten en het midwesten zijn de lente en de herfst de beste seizoenen. Naar het noordwesten kun je beter hartje zomer afreizen.
De VS is relatief veilig. Wel wil je ghetto’s in Los Angeles en Detroit mijden. Ook dien je normale voorzorgsmaatregelen te nemen om zakkenrollers en gelegenheidsdieven niet in de verleiding te brengen.
In de nationale parken komen wilde dieren door; je zit daar veiliger in een camper dan in een tentje. Zorg dat je voor een complete reisverzekering kiest; één die ook juridische bijstand vergoedt.
De VS is een enorm land met enorm veel bezienswaardigheden. Omdat digitale nomaden zo mobiel zijn, verandert de lijst met top-bestemmingen constant, dus bekijk die van tijd tot tijd ter inspiratie. Tot de echte klassiekers, voor zover je daarvan kan spreken in zo’n nieuwe subcultuur, behoren de onderstaande plekken.
Als digitale nomade heb je de kans om je langer in een bestemming onder te dompelen. De fascinerende metropool leent zich daar prima voor. In deze stad met een half miljoen freelancers vind je een overvloed aan werkplekken, van coworking spaces tot parken en bibliotheken. Op het eiland Manhattan is luxe gegarandeerd in de wijken Upper West Side, Gramercy Park en Lenox Hill (Upper East Side).
De ‘hoofdstad van Latijns-Amerika’ ligt gewoon in de VS. In Miami kun je je scheel betalen aan accommodatie als je vlakbij de oceaan wilt zitten. South Beach, Calle Ocho en Little Havana zijn hier goede voorbeelden van. Kies je voor een suburb die wat verder weg is gelegen, dan heb je echt een auto nodig.
What happens in Vegas, stays in Vegas. Achter deze oase van plezier schuilt een stad waarin, de voorsteden meegenomen, ruim 2 miljoen mensen wonen. De zon, de golfbanen en het entertainment trekken veel levensgenieters, waaronder gepensioneerden. Tony Hsieh van Zappos.com heeft de afgelopen jaren tientallen miljoenen geïnvesteerd om van deze stad een startup-hotspot te maken.
Voor veel digitale nomaden is Dallas hun favoriete stad in de VS. De grootste stad in het binnenland van de Verenigde Staten trekt veel talent aan, waarvan sommigen uiteindelijk voor zichzelf beginnen. De startup-cultuur is hier sterk vertegenwoordigd en het geld lijkt hier aan de bomen te groeien. Voor netwerkmogelijkheden, leven in luxe en een bruisend uitgaansleven zit je hier goed.
De Golden State spreekt enorm tot de verbeelding. Deze staat van filmproducties en tech-giganten is de vijfde economie van de wereld en biedt, mede dankzij het Mediterrane klimaat, alle ingrediënten voor een goede balans tussen werk en vrije tijd. Het ongeremde San Francisco en het wonderlijke Silicon Valley zijn bekende trekpleisters, maar het altijd zonnige San Diego begint ook een hotspot voor digitale nomaden en startups te worden.
Woonruimte is over het algemeen erg duur in de VS. Vooral in New York en San Francisco betaal je de hoofdprijs – zo’n $3.000 per maand voor een bescheiden appartement is heel normaal. In het midwesten kunnen de huurprijzen juist erg meevallen.
Craigslist is de populairste plek voor het vinden van long term rentals in de VS. Voor vrijwel elke stad bestaat er een aparte marktplaats en het aanbod is doorgaans groot. Nieuw is Roomi, een website en een app met kamers voor de kortere termijn (per maand). Let op dat in de Amerikaanse steden veel appartementen geen wasmachine hebben; je bent op wasserettes aangewezen.
Er zijn ook coliving spaces in de VS. Deze combineren kamerhuur met een coworking-kantoor, vaak onder één dak. Het community-gevoel helpt jou om je onmiddellijk thuis te voelen op een nieuwe bestemming, maar kan na verloop van tijd benauwend worden.
De internetsnelheden in de VS kunnen soms tegenvallen. Een simkaart kopen om overal internettoegang te hebben is relatief duur. Een digitale nomade vertelde ons een truc: gebruik een Mexicaanse simkaart, waarmee dataroaming stukken goedkoper is.
Koffiebars vind je overal en het is de gewoonste zaak om er een laptop open te klappen. Voor complete werkdagen kun je beter in een coworking-kantoor gaan zitten. In het land waar deze werkplekken zijn uitgevonden, zul je geen probleem hebben om zo’n kantoor te vinden. Wel kan het zijn dat alle plekken vergeven zijn; probeer dus zoveel mogelijk vooraf te reserveren.
Als het op vervoer aankomt, is de VS het land van de auto. Naar de bank gaan of een maaltijd kopen, een film kijken of trouwen – het kan allemaal vanuit de auto. Sterker nog, je hebt voor veel zaken een auto nódig: ergens een kopje koffie drinken, boodschappen doen of gaan hardlopen in het park. Huurauto’s zijn wel prijzig vanwege de verzekering: buitenlanders wordt meestal een hoger tarief gerekend dan iemand met een Amerikaans rijbewijs. Een auto of camper kopen is een alternatief; koop er bijvoorbeeld één via de website CarMax met terugkoopgarantie.
Door de dominantie van de auto is het openbaar onderontwikkeld. In enkele grote steden, zoals San Francisco, New York, Boston en Washington DC is het openbaarvervoernetwerk wel uitgebreid. Boulder (Colorado) en Portland (Oregon) staan bekend als fietsvriendelijke steden.
De VS leent zich prima voor een eindeloze roadtrip. Veel Amerikaanse nomaden wonen in hun omgebouwde busje of recreational vehicle (RV). In steden parkeren ze op een Wallmart-parkeerterrein, aan de kust zoeken ze een rustige straat met zeezicht op en af en toe vullen ze de accu’s en watertanken op een camping.
Reizen met de trein is een originele manier om je tussen de steden te bewegen. Het is niet zo snel en makkelijk als een binnenlandse vlucht nemen, maar het geeft je een goed idee van de onmetelijke afstanden in de VS. Ook stelt het je in staat om allerlei spectaculaire landschappen te zien. Daarbij kun je er prima werken op je laptop of business skills opdoen met een goed boek.
In de VS zul je je niet vervelen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een bestemming of community voor. Tot de grootste attracties behoren de nationale parken in het land, waar je prachtig kunt hiken, barbecueën en kamperen.
Amerika heeft een echte prestatiecultuur en dat is te merken aan de voorliefde voor sport. American football, basketbal, baseball, tennis en golf zijn de grootste sporten. Voetbal is ook aan een serieuze opmars bezig. Elke stad van enig formaat heeft een park waar je goed kunt hardlopen en fietsen, een skatepark en basketbalvelden. Je komt ook steeds vaker open lucht-sportscholen tegen.
Uit eten gaan is relatief duur in de Verenigde Staten. Dit is niet iets wat je iedere dag wilt doen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Thailand. Met z’n tweeën ben je zo’n $50-60 kwijt voor een maaltijd. Voeg daar nog een verplichte fooi van zo’n 20% aan toe – horecamedewerkers verdienen een laag basisloon.
De sluitingstijden van veel bars en discotheken zijn wat vroeger dan in Nederland. Feestjes komen daarom vroeger op gang in de VS. Las Vegas is hier een uitzondering op omdat alcohol 24 uur per dag geserveerd mag worden en drinken op straat er toegestaan is.
De minimumleeftijd om te drinken is 21 jaar, dus neem je paspoort mee om te bewijzen dat je toch écht wat ouder bent (“maar dankjewel voor het compliment”). De VS heeft ook een aantal onvergetelijke festivals, zoals Burning Man, Coachella, Mardi Grass en Lollapalooza.