Hong Kong

Als je de skyline van Hong Kong hebt gezien is je leven definitief veranderd, gewoon indrukwekkend. Die jungle van wolkenkrabbers samen geperst tussen de bergen en de zee. Vooral ‘s avonds ziet Hong Kong er echt sprookjesachtig uit. Het is de stad met het meeste miljonairs in de wereld. Fascinerend, alles draait er om geld en luxe. Een vreemd schouwspel. Ondanks politieke spanningen blijft Hong Kong één van de belangrijkste financiële centra in de wereld. Er wordt een ondernemer niets in de weg gelegd, alles draait er om succesvol te zijn, om als een geslaagde ondernemer door het leven te gaan. In tegenstelling tot in Europa kijkt men op naar succes en ondernemers.

Hong Kong is ook fiscaal aantrekkelijk voor al wie in Zuid Oost Azië business doet. Het is nl. één van die landen die een territoriaal belastingstelsel heeft. Wat wil dit zeggen?Als je op het grondgebied van Hong Kong geen zaken doet (dus geen andere bedrijven factureert in Hong Kong) of als je niet via Hong Kong in – of uitvoert betaal je geen belastingen. Je zal wel een volledige boekhouding moeten voeren en dan vraag je vrijstelling (de zgn. offshore-claim). Geniet je niet van die vrijstelling dan betaal je 16,5% vennootschapsbelasting. Maar sinds kort betaal je slechts 8,25% op de eerste 2 miljoen HK dollar (+-  235.000 EUR). Verder zijn er geen dividendbelastingen, geen meerwaardebelasting en, heeft Hong Kong ook een hoop interessante dubbelbelastingverdragen. Banken doen wel lastig voor het geven van een rekening, tenzij je kunt aantonen dat je een echte business hebt in de regio.

De personenbelasting bedraagt 15%. Om u in Hong Kong te mogen vestigen kan complex en duur zijn, tenzij je natuurlijk een arbeidscontract bv. Wonen is er peperduur.