Colombia voor digitale nomaden

Welkom in het paradijs voor avontuurlijke digitale nomaden! Colombia is een zeer gevarieerd land waar je niet snel uitgekeken raakt. Colombianen lopen over van de energie, zijn ondernemend en houden van een feestje. Vooral in de stad Medellín vind je een grote gemeenschap van locatie-onafhankelijke professionals, al kun je natuurlijk ook in een ander deel van het land je basis opzetten.

In de grote steden heb je goed internet en fijne coworking-kantoren tot je beschikking. Voor weinig geld vlieg je naar andere bestemmingen in Zuid- en Midden-Amerika. Ook zijn er directe vluchten naar de Europa, de Verenigde Staten en Canada.

Heb je een visum nodig?

Bij aankomst in Colombia krijg je een stempel in je paspoort voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Je kunt je verblijf met nog eens 90 dagen verlengen. Dit kan online of bij een kantoor van de immigratiedienst. 

Veel digitale nomaden verlengen hun 90 dagen of ze verlaten het land en komen weer terug. Let op: als je te vaak visa runs doet bestaat de kans dat immigratiedienst je op een gegeven moment niet meer toelaat. Als je resident wilt worden in Colombia is het investeringsvisum mogelijk interessant.

Wil je je voor langere tijd in Colombia vestigen? Dan is het slim om hier eens met een expert over te praten. Bij Relocation Planners bieden wij professioneel advies over emigratie, buitenlandse investeringen en het onderbrengen van je bedrijf in het buitenland.

Beste seizoen

Het klimaat in Colombia varieert nogal met de plek waar je verblijft. In Cartagena, aan de Caribische kust, is het weer het hele jaar door tropisch warm. Medellín is de stad van de eeuwige lente: de temperatuur ligt hier altijd rond de 22 graden. In Bogotá wordt het ’s avonds best fris. Over het algemeen valt van december tot en met maart valt de minste regen.

Veiligheid

Veel meer dan in bijvoorbeeld Thailand of Maleisië moet je in Colombia op je veiligheid letten. Zolang je echter bewust bent van de risico’s, is een verblijf in Colombia vrijwel altijd probleemloos. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is een goed beginpunt om je te oriënteren op de actuele situatie.

In Colombia komt relatief veel straatcriminaliteit voor: zakkenrollerij, maar ook gewelddadige overvallen (zelfs overdag). Laat waardevolle spullen thuis, vermijd onveilige buurten, probeer ’s avonds laat niet (beschonken) over straat te lopen en laat nooit zien wat je allemaal bij je hebt! Ga bijvoorbeeld niet pontificaal met je laptop voor het raam van een koffietentje zitten.

Beste plekken om te wonen

De meeste digitale nomaden kiezen voor een basis in één van de grote steden: Medellín, Bogotá of Cartagena. Alle drie de steden bieden veel vluchten naar bestemmingen in binnen- en buitenland.

Medellín

Medellín is dé digitale nomaden hotspot van Colombia. In deze stad is het bijna altijd mooi weer en kun je genieten van een uitstekende levensstandaard voor relatief weinig geld. Je vindt hier een grote gemeenschap van digitale nomaden en expats. Ook de locals zijn zeer ondernemend. Medellín is booming: de stad heeft een enorme transformatie doorgemaakt sinds de tijd van Pablo Escobar. Er is een moderne metro en veel bedrijven hebben hun basis hier opgezet. De populairste wijken voor digitale nomaden en expats zijn El Poblado, Envigado, Laureles, Estadio en Floresta.

Bogotá

Kosmopolitisch Bogotá is de hoofdstad van Colombia. De stad ligt op een hoogte van 2.600 meter, ruim een kilometer hoger dan Medellín. Bogotá is het culturele en economische centrum van het land. De stad is met zo’n 8 miljoen inwoners ook echt groot. De meeste professionele digitale nomaden en expats verblijven in de wijken Usaquén en Chapinero. In deze wat duurdere wijken vind je comfortabele woningen en appartementen. Deze buurten zijn relatief veilig en bezitten veel winkels, uitgaansgelegenheden en coworkings. Andere populaire wijken zijn het historische centrum La Candelaria en de boheemse wijk La Macarena.

Cartagena

Als je graag aan de Caribische kust zit, vormt Cartagena een goede basis. De stad heeft een mooi oud centrum en een hotelzone aan het strand. Er komen veel toeristen naar deze stad, dus dat betekent dat je alles kunt krijgen wat je nodig hebt. Zo vind je hier bijvoorbeeld een zeer gevarieerd aanbod aan restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden. Daarnaast zijn er ook veel bedrijven in Cartagena gevestigd.

Woonruimte vinden

Zoals altijd kun je woonruimte het beste met je eigen ogen bekijken voordat je toezegt. AirBNB is een goed beginpunt om een appartement voor langere tijd te vinden. Vaak gelden er speciale deals als je een maand of langer wilt huren. Check ook Facebookgroepen en lokale verhuurwebsites. Via-via vind je altijd de beste deals.

Je zult merken dat er veel prijsverschil tussen verschillende buurten is. Probeer te achterhalen hoe de veiligheidssituatie in een wijk is en kies altijd voor een goed beveiligde woning. Voor € 1000 à 1500 per maand vind je meestal een prachtig appartement in een goede buurt.

Werkplekken

In Medellín, Bogotá en Cartagena zijn er uitstekende coworking-kantoren. Koop eerst een dagpas om te kijken of de coworking aan je eisen voldoet. Zoals altijd zijn coworking-kantoren goede plekken om te netwerken. Op diverse locaties in Colombia vind je coworking en coliving spaces van Selina: inspirerende werkplekken met veel mogelijkheden tot ontspanning.

Vervoer in Colombia

In steden als Bogotá en Medellín heb je een prima openbaarvervoernetwerk. Daarnaast zijn taxi’s goed betaalbaar. Als de taxi niet op de meter rijdt, spreek dan van tevoren de prijs af. Zorg dat je weet hoe een officiële taxi eruit ziet: soms komt het voor dat malafide taxichauffeurs hun passagiers naar een pinautomaat rijden om hen onder dwang hun rekening leeg te laten halen. Ride-apps als Easy-Taxi en Uber bieden meer veiligheid.

Binnenlandse vluchten zijn over het algemeen goed betaalbaar. Probeer nachtbussen te vermijden, vooral in het zuiden van Colombia. Deze worden nog wel eens overvallen.

Wat kun je doen?

Je zult je niet vervelen in Colombia. In de buurt van Medellín kun je mooi wandelen en Cartagena biedt veel mogelijkheden voor strandactiviteiten en watersporten. In alle grote steden vind je een uitgebreid aanbod restaurants, uitgaansgelegenheden en winkels. Ook kun je allerlei cursussen volgen, zoals een Spaanse taalcursus of salsa-les. 

Ook kun je eenvoudig andere delen van het land bezoeken. Ga bijvoorbeeld voor een paar dagen naar de Amazone-jungle bij Leticia, maak een meerdaagse hike naar Ciudad Perdida, ga kitesurfen in Guajira om neem een vlucht naar het Caribische eiland San Andrés.

Sporten

Colombia is een sportief land. In de beter gestelde wijken zie je veel mensen hardlopen of in de openbare fitnesstoestellen hangen. Vooral in Medellín nodigt het weer uit om buiten te zijn. Ook zie je overal sportscholen. Het is niet moeilijk om een groepje digitale nomaden, expats of locals te vinden om in het weekend wandeltochten mee door de bergen te maken.

Uit eten

De lokale keuken in Colombia is niet zo veelzijdig als je misschien van andere bestemmingen gewend bent. Vrijwel overal krijg je voor een paar euro een stevig menu del día bestaande uit soep, gevolgd door vlees of vis met rijst en salade. 

In Medellín mag je de bandeja paisa niet missen. Een reusachtig bord eten met onder meer bonen, rijst, gehakt, spek, gebakken ei, gebakken banaan, chorizo, zwarte pudding, arepa en avocado. Plan na de lunch maar een lange siësta in! 

In de grote steden en in de toeristische gebieden tref je uiteraard ook veel restaurants met een internationale keuken. Het prijsniveau in deze restaurants ligt wat hoger, maar dat heb je natuurlijk wel over voor een beetje variatie.

Uitgaan

Haal je dansschoenen maar uit de kast, want Colombianen houden van een feestje! Op veel plekken wordt salsa of rumba gedanst. Als je twee linkerbenen hebt, is het handig om een paar lessen te volgen. 

Is salsa of rumba niet je ding? Geen zorgen, in de grote steden vind je tal van andere uitgaansgelegenheden waar geen dansmoves vereist zijn. Er zijn ook gewoon cafés en gezellige terrassen waar je biertjes kunt drinken of clubs waar je kunt los kunt gaan op bijvoorbeeld elektronische muziek.