Brazilië voor digitale nomaden

Carnaval, samba, caipirinha’s: Brazilianen weten hoe ze het leven moeten vieren! Maar dit is ook een land van harde werkers. Ondernemende Brazilianen stampen de ene na de andere startup uit de grond. In steden als Rio de Janeiro en São Paulo kun je zeer comfortabel leven, met snel internet en veel mogelijkheden voor sport en ontspanning. En dan is er ook nog de rest van dit enorme land om te ontdekken. Welkom in Brazilië: een must visit-bestemming voor avontuurlijke digitale nomaden!

Houd er rekening mee dat Brazilië niet bepaald goedkoop is en dat je op sommige plekken goed op je veiligheid moet letten. In de grotere steden kun je je nog wel redden met Engels, maar als je hier wat langer blijft is het aan te raden om een cursus Portugees te volgen.

Heb je een visum nodig?

Nederlanders en Belgen mogen maximaal 90 dagen (in een periode van 180 dagen) in Brazilië verblijven. Na deze 90 dagen moet je het land verlaten en mag je 90 dagen later pas weer terugkomen. Het is dus niet mogelijk om een visa run te doen. Bovendien moet je in het bezit zijn van een uitreisticket en moet je paspoort nog tenminste 6 maanden geldig zijn. 

Als je langer in Brazilië wilt blijven kun je van tevoren een visum aanvragen bij de Braziliaanse ambassade in Nederland of België. Sommige digitale nomaden verblijven voor langere tijd op een studievisum door zich in te schrijven voor een cursus Portugees.

Beste seizoen

In het noorden en in de Amazone is het altijd tropisch warm. In het zuiden zijn de winters mild, maar nooit echt koud. Brazilië ligt grotendeels op het zuidelijk halfrond, dus als het in Europa winter is, is het hier zomer. Over het algemeen zijn juni tot en met oktober de aangenaamste maanden in Rio de Janeiro en São Paulo. De beste tijd voor kite- en windsurfen in Noord-Brazilië is van juli tot en met februari. Carnaval vindt plaats rond februari.

Veiligheid 

Meer dan in veel andere landen moet je in Brazilië rekening houden met je veiligheid. Er is echter geen reden tot overdreven bezorgdheid. Door bekend te zijn met de risico’s en goed op je hoede te zijn, kun je veel problemen voorkomen. In de grote steden loop je het meeste risico op zakkenrollerij en (gewelddadige) overvallen. Neem in ieder geval de volgende voorzorgsmaatregelen: 

  • Laat waardevolle spullen in je hotel of appartement.
  • Als je waardevolle spullen bij je draagt, houd deze dan uit het zicht.
  • Vraag hoe het zit met de veiligheid in de buurt waar je verblijft.
  • Vermijd rustige en slecht verlichte straten en andere stille plekken.
  • Neem ’s avonds een taxi of Uber.
  • Als je auto rijdt, wees dan voorzichtig in welke buurt je terechtkomt. Automobilisten worden nog wel eens voor korte tijd gekidnapt, naar een pinautomaat gebracht en gedwongen om hun rekening leeg te halen. Dit kan ook gebeuren in een malafide taxi.
  • Als je wordt overvallen, geef dan gewoon je spullen af. Bij verzet gaan overvallers vrijwel altijd over tot geweld en vaak zijn overvallers gewapend.
  • Probeer te blenden met de locals. Brazilië is een zeer multicultureel land en iedereen kan hier voor een local worden aangezien. Door je kledingstijl aan te passen kom je al een heel eind. Als je er overduidelijk als een toerist uitziet loop je op de drukbezochte plekken in Rio de Janeiro extra risico. 

Beste plekken om te wonen

De meeste digitale nomaden kiezen voor een verblijf in één van de grote steden. Hier vind je het beste internet, coworking-kantoren en het grootste aantal andere professionals om mee te netwerken. In steden als São Paulo en Rio ben je veel geld kwijt aan je huur, maar je profiteert hier van een hoge levensstandaard. De steden vormen bovendien een goede basis om met het vliegtuig of de bus andere delen van het land te bezoeken.

São Paulo

Megastad São Paulo is overweldigend. Hier vind je de meeste internationale bedrijven en startups. Ook biedt de stad veel museums, theaters, uitgaansgelegenheden en (internationale) restaurants. São Paulo is een zeer kosmopolitische stad en heeft bijvoorbeeld één van de grootste Japanse gemeenschappen buiten Japan. Kies zorgvuldig in welke buurt je wilt wonen, want je kunt uren onderweg zijn om van de ene naar de andere kant van de stad te komen. Fijne buurten om te wonen zijn de boheemse wijk Vila Madalena, de van oorsprong Japanse buurt Liberdade en de rustige woonwijken Granja Juilieta en Alto da Boa Vista.

Rio de Janeiro

Wie naar Brazilië gaat, mag Rio niet overslaan. Rio bruist van de energie. De stad heeft een wild uitgaansleven, een prachtige ligging en natuurlijk de stranden van Copacobana en Ipanima. Er is zoveel te doen in Rio dat je misschien amper aan werken toekomt! Zona Sul, waar je de beroemde stranden vindt, is de mooiste buurt om te verblijven. Let ook hier goed op in welke buurt je gaat wonen. Vanuit het noorden van de stad ben je lang onderweg om in Zona Sul te komen.

Belo Horizonte

Belo Horizonte is nog steeds een grote stad, maar een stuk overzichtelijker dan Rio of São Paulo. De stad heeft een grote startup scene en veel tech bedrijven zijn hier gevestigd, waaronder Google Zuid-Amerika. Het verkeer is minder druk en de stad een stuk betaalbaarder. Belo Horizonte biedt een goede balans tussen productiviteit en de ontspannen Braziliaanse manier van leven. Het is hier vaak makkelijker om in contact te komen met Brazilianen dan in de grote metropolen. Een nadeel is wel dat de zee niet naast de deur ligt.

Florianopolis

Een andere populaire stad onder digitale nomaden is het zuidelijk gelegen Florianopolis. In deze stad wonen veel Brazilianen met een Europese achtergrond. Ook hier vind je veel internationale startups en ondernemers. Bovendien is Florianopolis een stuk veiliger dan Rio en São Paulo en is het verkeer veel minder hectisch. Soms wordt Florianopolis wel mini-Rio genoemd, vanwege de witte stranden en de bergen rondom de stad. Ook biedt Florianopolis een bruisend nachtleven. De beste wijken om te wonen zijn Centro en Lagoa.

Woonruimte vinden

In de grote steden kan het een uitdaging zijn om goede woonruimte te vinden. AirBNB en lokale verhuurwebsites vormen een goed startpunt, maar je kunt ook overwegen om een makelaar in te huren. Probeer woonruimte te vinden in een veilige wijk en zorg altijd dat het appartement goed afsluitbaar en beveiligd is. Voorkom dat je uren moet reizen om bij het strand, in de uitgaansgebieden of bij je coworking te komen.

Internet

In São Paulo, Rio en andere grote steden hoef je je weinig zorgen te maken over de internetsnelheid. Maar buiten de steden kan het een uitdaging zijn om een goede verbinding te vinden. Voor snel en stabiel internet zit je in een coworking-kantoor altijd goed. 

Het verkrijgen van een simkaart is in Brazilië ook wat meer gedoe dan in andere landen. Veel providers willen een Braziliaans ID-nummer (CPF) van je hebben voordat ze je een simpakket verkopen. Bij Claro en TIM lukt het meestal wel om een simkaart zonder CPF te kopen. Ga hiervoor naar één van de grotere telecomwinkels en neem je paspoort mee.

Vervoer in Brazilië

In Rio en São Paulo heb je een goed openbaar vervoernetwerk, al kun je alsnog een paar uur onderweg zijn om op je bestemming te komen. Taxi’s zijn redelijk betaalbaar en in diverse grote steden kun je eveneens gebruik maken van Uber. Met Uber heb je natuurlijk het voordeel dat je precies kunt aangeven waar je moet zijn en dat je niet over de prijs hoeft te onderhandelen. Als je zelf gaat rijden, voorkom dan dat je in een verkeerde buurt terechtkomt. Vertrouw niet blind op je navigatie.

Wat kun je doen?

In Brazilië zul je je niet snel vervelen. Als het je al lukt om uitgekeken te raken in de stad waar je verblijft, kun je de rest van het land gaan ontdekken. Je kunt andere Braziliaanse steden bezoeken, chillen op de stranden van Noord-Brazilië, op avontuur gaan in de Amazone of een trip maken naar andere landen in Zuid-Amerika.

Sporten

Veel Brazilianen zorgen ervoor dat ze het hele jaar door een beach body hebben. Overal in de grote steden vind je sportscholen. Je kunt je dag natuurlijk ook beginnen met hardlopen langs het strand van Copacabana. Voetbal is vanzelfsprekend de populairste sport, maar meestal is het ook niet al te moeilijk om bijvoorbeeld een tennismaatje te vinden. Op diverse plekken aan de kust kun je wind-, kite of golfsurfen.

Eten

De Braziliaanse keuken kent veel regionale variëteiten. Doordat dit land zo’n mengelmoes van verschillende culturen is, proef je dit ook terug in allerlei gerechten. In de grote steden en toeristengebieden zijn internationale restaurants ruim vertegenwoordigd. In kleinere steden kan het aanbod van gerechten soms wat eenzijdig zijn. 

De belangrijkste ingrediënten in lokale gerechten zijn rijst, bonen, aardappels en cassave. Aan de kust kun je vis en zeevruchten verwachten. Brazilianen houden ook van vlees, al lukt het in de grote steden meestal wel om vegetarische gerechten te vinden. Een paar Braziliaanse specialiteiten die je moet proberen zijn: Churrascos (barbecuevlees), Moqueca (visstoofpot), Pão de queijo (kaasbrood) en Feijoada (stoofpot van zwarte bonen).

Uitgaan

Overal in Brazilië kom je botecos tegen: simpele cafeetjes waar alle lagen van de Braziliaanse bevolking samenkomen voor een chope (een koud tapbiertje) of een caipirinha (een cocktail van limoen, suiker en alcohol gemaakt van suikerriet). Veel Brazilianen houden wel van een dansje en dat hoeft niet per sé op traditionele muziek te zijn. In een stad als São Paulo is vrijwel elke subcultuur vertegenwoordigd. Ook is er altijd wel ergens een Ierse pub te vinden en is speciaalbier enorm in opkomst.