Veel digitale nomaden dromen ervan om vanuit The Land Down Under te werken. Hier kun je als een échte nomade met een camper door de outback reizen en kamperen onder de sterrenhemel. Of je kunt er voor kiezen om in een wereldstad als Sydney of Melbourne te gaan wonen, waar je profiteert van een hoge levensstandaard, prachtige coworking spaces en een grote gemeenschap van ondernemers en andere professionals.
Rondreizen met een camper brengt helaas wel uitdagingen met zich mee als het gaat om internettoegang. In de grote steden zijn de kosten van levensonderhoud aanzienlijk en is het niet altijd eenvoudig om woonruimte te vinden. In dit artikel geven we tips om jouw verblijf als digitale nomade in Australië zo aangenaam mogelijk te maken.
Nederlanders en Belgen komen in aanmerking voor een Electronic Travel Authority (ETA). Dit elektronische visum is een jaar geldig en hiermee kun je Australië meerdere keren in en uit reizen. Elk bezoek mag maximaal drie maanden duren. Een ETA heb je meestal in een dag aangevraagd.
Als je tussen de 18 en 31 jaar oud bent kun je een Working Holiday Visa aanvragen. Met dit visum mag je een jaar in Australië verblijven en betaald werk verrichten voor lokale bedrijven. Maar als digitale nomade verricht je natuurlijk online werk voor buitenlandse opdrachtgevers, dus voor jouw werkzaamheden heeft het geen zin om dit visum aan te vragen.
Een permanente verblijfsvergunning voor Australië krijgen is niet makkelijk. Het immigratiebeleid in Australië is er vooral op gericht om geschoolde migranten aan te trekken. Kortom, met jouw vaardigheden, opleiding of investering moet je een positieve bijdrage leveren aan de Australische economie en/of maatschappij. Ook moet je Engels van een zeer hoog niveau zijn.
Australië is een uitgestrekt land en de beste tijd om er te verblijven verschilt per regio. Het zuidoosten, waaronder in Sydney en Melbourne, bezoek je het beste als het bij ons herfst of winter is: van september tot en met april. Tasmanië, waar het ’s winters best fris kan worden, is het aangenaamst van november tot en met april. In Noord-Australië wil je het regenseizoen zoveel mogelijk vermijden: ga hier tussen mei tot en met november heen. De outback is het aangenaamst in het voor- en najaar.
Veel digitale nomaden fantaseren ervan om met een camper (gehuurd of gekocht) door Australië te reizen. Stel je voor: wildkamperen bij afgelegen stranden en ’s morgens onder het genot van een vers gezet kopje koffie je laptop uitklappen. Er is hierbij slechts één probleem: het internet.
De dekking van mobiel internet in Australië is buiten de grote steden erg beperkt. Soms heb je in bepaalde buitenwijken al geen bereik meer en in kleine plaatsen is er mogelijk alleen telefoondekking, maar geen mobiel internetbereik. Rondreizen met eigen vervoer is alleen mogelijk als je je trip zorgvuldig voorbereidt en niet al te afhankelijk bent van continue internettoegang.
De dekking van mobiel internet in Australië is dus een probleem, maar het is ook belangrijk om te weten dat mobiel internet duur is en dat je meestal niet kunt rekenen op openbare wifi in koffietentjes. Als er dan een koffietentje met wifi is, zijn er vaak weer geen stopcontacten. Tip: bibliotheken, ook in kleinere plaatsen, bieden vrijwel altijd uitstekende breedbandverbindingen. Al zit er soms een tijdslimiet aan voor niet-leden.
In afgelegen gebieden, bijvoorbeeld in West-Australië, kun je gebruik maken van wifi in Community Resource Centres met breedbandinternet. Je betaalt een lidmaatschap voor het desbetreffende Resource Centre (meestal tussen de A$ 10 en 20) en je mag het internet tot 2 uur per dag gebruiken, daarna betaal je extra.
Steden als Melbourne en Sydney staan steevast in de rijtjes met de meest leefbare steden ter wereld. Je kunt ervoor kiezen om je in een grote(re) stad te vestigen en van hieruit trips naar andere delen van het land te maken. De meeste grote steden bieden eveneens betaalbare vluchten naar Nieuw-Zeeland, Zuidoost-Azië en eilanden in de Stille Oceaan.
In de grote steden vind je overal coworking kantoren waar je je gegarandeerd bent van een betrouwbare verbinding. Bovendien heb je hier veel mogelijkheden om te netwerken met andere digitale nomaden, lokale ondernemers en professionals. Hieronder geven we een overzicht van populaire steden. Hoe groter de stad hoe gevarieerder het uitgaansleven en aanbod van restaurants. Ook bieden alle steden uiteenlopende mogelijkheden om te sporten: van joggen in het park, tot surfen, fitness en alle mogelijke teamsporten.
Met meer dan 5 miljoen inwoners is Sydney de grootste stad van Australië. Sydney heeft een prachtige ligging aan een natuurlijke haven, waar je ook het iconische Opera House en de Sydney Harbour Bridge vindt. Sydney heeft een aangenaam klimaat en heerlijke stranden, waaronder het beroemde Bondi Beach. Ook zit je in een paar uur in de bergen, waar je ’s winters zelfs kunt skiën. Verder vind je in Sydney veel internationale bedrijven, een grote gemeenschap van ondernemers en freelancers én snel internet.
Er hangt wel een prijskaartje aan, want Sydney behoort tot de duurste steden ter wereld. Aan levensonderhoud ben je al snel A$ 3000 per maand kwijt (of heel veel meer). Voor een goede coworking betaal je zo’n A$ 500 per maand. Aanbevolen coworking-kantoren zijn onder meer Fishburners, Tank Stream Labs en Hub Sydney.
Op twee na drukste stad van Australië is misschien minder spectaculair dan Sydney, maar heeft volgens ingewijden meer te bieden op cultureel en uitgaansgebied. Houd er rekening mee dat Melbourne enorm uitgestrekt is (gelukkig is er ook veel groen). Verder van het centrum komt een auto wel van pas, sowieso ook om de omgeving te ontdekken. Maak bijvoorbeeld trips naar de Great Ocean Road en de Yarra Valley.
Qua kosten van levensonderhoud doet Melbourne helaas niet veel onder aan Sydney, al kun je verder buiten het centrum wel goedkoper wonen en zijn er meer betaalbare restaurants. In Melbourne vind je veel goede koffietentjes en mooie coworkings om vanuit te werken. Aanraders zijn onder meer The Commons, Inspire9 or Hub Southern Cross.
Brisbane is iets goedkoper dan Sydney en Melbourne. In deze stad in de deelstaat Queensland ben je het hele jaar door verzekerd van heerlijk weer. Je bevindt je hier op minder dan uur van de stranden van Gold Coast. Dit is echt een stad voor mensen die van het buitenleven houden. Als het even kan zijn de inwoners buiten aan het sporten of op het water te vinden. Maar er wordt hier ook hard gewerkt. Een aanbevolen coworking is bijvoorbeeld Try River City Labs. Ook in Gold Coast zijn er een aantal goede coworkings te vinden.
Aan de westkust van Australië vind je één van de meest afgelegen grote steden ter wereld. Perth ligt zelfs dichterbij Bali dan bij Sydney! Gelukkig zijn vluchten goed betaalbaar. De omgeving van Perth heeft een heerlijk mediterraan klimaat (er wordt hier ook wijn verbouwd), prachtige (surf)stranden, een multiculturele bevolking en een zeer hoge levensstandaard. Het is wel zo prettig om een auto te hebben om de omgeving te verkennen. De algehele sfeer in Perth is erg relaxed, maar je vindt hier ook veel lokale en internationale ondernemers én mooie coworkings, bijvoorbeeld Level Nine, met een prachtig uitzicht over de rivier.
De hoofdstad van Tasmanië is een van de goedkopere steden in Australië om te wonen. Het is natuurlijk voor de natuur waarvoor je naar Tasmanië komt. Met eigen vervoer kun je vanuit Hobart eenvoudig de rest van het spectaculaire eiland ontdekken. Toch heeft Hobart nog steeds genoeg te bieden op het gebied van restaurants en uitgaansgelegenheden. Ook is er prima internet. Bovendien zijn er verrassend veel startups en een paar goede coworkings te vinden. Voor ongeveer A$ 400 per maand kun je 24 uur per dag terecht in Parliament Coworking.
Woonruimte vinden
In Australië is het helaas niet eenvoudig om woonruimte voor minder dan een jaar te huren. De meeste huiseigenaren willen alleen contracten van minimaal 12 maanden afsluiten. Vaak moet je ook nog een maand borg betalen en allerlei documenten overleggen. Als je iets zoekt voor een kortere termijn kun je het beste op AirBNB of op de Gumtree kijken. Een makelaar inhuren is ook nog een optie. Je betaalt dan wat extra, maar dit scheelt je een hoop tijd.
Als je zelf een huis in Nederland, België of elders op de wereld hebt, kun je overwegen om een huizenruil aan te gaan. Er zijn zat Australiërs die graag een tijdje in Europa of Azië willen wonen. Het voordeel van een huizenruil is dat het huis compleet is ingericht en veelal een goede internetverbinding heeft. Als je geluk hebt, mag je ook nog de auto en de surfplanken van de eigenaar gebruiken. Meld je aan en bekijk het aanbod op Home Exchange.