5 fouten die je moet voorkomen bij het emigreren

Naar het buitenland verhuizen kan een geweldige ervaring zijn. Maar wanneer je zo’n emigratie niet goed plant of uitvoert, kan dit leiden tot problemen. Denk bijvoorbeeld aan dubbele belastingaanslagen of zelfs een internationaal arrestatiebevel. Vermijd daarom de fouten van expats die jou voorgingen. Hierna vind je 5 van de meest voorkomende fouten op een rijtje gezet.

Emigreren om de verkeerde reden

Verhuizen naar het buitenland is een hele operatie. Het is niet iets dat je lichtzinnig moet opvatten, al is het alleen maar om de logistiek die er bij komt kijken. Maar, zoals je misschien wel vermoedt, brengt een internationale verhuizing méér met zich mee dan veel geregel. Je zult je willen settelen in je nieuwe thuisland, integreren.

Alleen maar verhuizen omdat je wilt ontsnappen aan een ongewenste situatie in je huidige land – of het nu gaat om de belasting, een strafblad of schulden – gaat je niet het persoonlijke geluk brengen dat je zoekt. Maar als je passie hebt voor de cultuur van je nieuwe land, interessante zakelijke kansen ziet, of een radicale verbetering van je levenskwaliteit verwacht, zul je de hele move een stuk eenvoudiger vinden. Vlucht je enkel van je problemen weg, dan neem je die meestal gewoon mee…!

De bestemming niet goed onderzoeken

Je leeft dan misschien wel in kosmopolitische praal, zonder plannen om je levensstijl te veranderen, maar dat neemt niet weg dat je veel tijd gaat doorbrengen in je nieuwe land. En zelfs als je dat uiteindelijk niet doet, is de kans groot dat je partner of kinderen dat wel zullen doen. Daarom is het noodzakelijk om je nieuwe bestemming goed te onderzoeken. 

Natuurlijk heb je gekeken naar de fiscale implicaties, maar heb je nagedacht over religieuze vrijheid, de kwaliteit van het onderwijs, het klimaat, de taal, politieke stabiliteit, de expat scene en lijndiensten die het land met de rest van de wereld verbinden? Welke factoren het belangrijkst zijn voor jouw welzijn, is iets dat alleen jij en jouw gezin kunnen beslissen. Bekijk zonnige bestemmingen ook is in het laag seizoen, is het niet te rustig dan, en wat als ook in je nieuwe bestemming het weer dat minder is, is het er dan nog leuk…

Geen internationaal verhuisbedrijf inhuren

Ja, dit gebeurt nog steeds: mensen die hun internationale verhuizing zo obsessief plannen dat ze er een fulltime baan van maken. Nu is het begrijpelijk dat je maximale controle wilt hebben over wat er wanneer en doe wie verhuisd wordt. Maar aan de andere kant is uitbesteden één van de succesfactoren in het leven. 

Dus doe jezelf een plezier en zet internationale verhuizers op deze klus. Zo’n verhuisbedrijf heeft honderden internationale verhuizingen achter de rug. Ze kennen de landen van bestemming en hun douaneformaliteiten. Ze zijn bekend met valkuilen waar jij ongemerkt in stapt. Internationale verhuizers weten hoe ze huishoudelijke artikelen, hoe kwetsbaar ook, onbeschadigd op de plek van bestemming krijgen. Ze kunnen zelfs helpen met het verhuizen van huisdieren. 

internationaal verhuizen
emigreren zonder problemen

De banden met je thuisland niet verbreken

Het zou zinloos zijn om je land te verlaten, maar vervolgens geconfronteerd te worden met dezelfde verplichtingen en hetzelfde papierwerk op je nieuwe bestemming. Je ontsnappingsplan is alleen succesvol als je alle banden met je thuisland doorsnijdt.

Dat betekent dat je je uit moet schrijven bij je Nederlandse of Belgische gemeente, maar ook dat je al je bankrekeningen opheft, je zakelijke activiteiten verhuist en je pensioenfondsen op een buitenlandse bank zet. Het kan zelfs een goed idee zijn om je onroerend goed te verkopen of op z’n minst onder te brengen in een vennootschap. Praat met ons om erachter te komen hoe u precies van de Nederlandse of Belgische radar verdwijnt.

Proberen om van tevoren een huis te vinden

Het is onvermijdelijk dat je online alvast naar beschikbare villa’s of penthouses kijkt. Het geeft je een idee van wat er beschikbaar is, wat de beste buurten zijn en aan welk budget je moet denken. Maar weersta de verleiding om iets te reserveren (of, erger nog, een contract te ondertekenen) zonder de woning eerst te bezoeken. Het risico van een teleurstelling of zelfs oplichting is groot.

Er zijn verschillende redenen voor deze waarschuwing. Ten eerste weet je nooit wat je krijgt voordat je een voet binnen het pand hebt gezet. Huisbazen of oplichters kunnen makkelijk misbruik van je maken als je duizenden kilometers ver weg bent. Ten tweede is de kans groot dat slechts een klein percentage van de beschikbare woningen online wordt geadverteerd. Dit geldt met name voor ontwikkelingslanden, die mond-tot-mond reclame en persoonlijke referenties hoog in het vaandel hebben. De beste woningen vind je pas als je ter plekke bent. 

Regel daarom liever een hotel voor de eerste week of weken, en verleng je verblijf indien nodig. Zo kun je persoonlijk in gesprek gaan met eigenaren of met makelaars de beschikbare woningen bezoeken.