10 prestigieuze MBA’s die je volledig online kunt studeren

Om succesvol ondernemer te zijn hoef je heus geen zware studie te genieten. Sterker nog, enkele van ‘s werelds meest succesvolle CEO’s zijn college dropouts. Maar een Master of Business Administration (MBA) kan wel degelijk een shortcut vormen voor wie grootse plannen heeft. Niet alleen doe je waardevolle kennis op, ook krijg je toegang tot een netwerk van ambitieuze investeerders.

Als je nog jong bent (zeg, een vroege dertiger) kan een MBA een verstandige investering zijn. Het vooruitzicht van schoolbanken en studentenkamers is alleen minder aantrekkelijk – vooral in pandemische tijden zoals deze. Gelukkig zijn er genoeg MBA’s die je online kunt studeren. Inderdaad, vanuit je hangmat op Bali of je penthouse in New York. Geen slappe aftreksels van de on-campus studies, maar volwaardige MBA’s van gerenommeerde universiteiten. Wij zetten er 10 van op een rij. Ook ideaal voor de digital nomad!

1. University of Warwick

De MBA van de Warwick Business School is de nummer 1 in de online-MBA-rankings van de Financial Times. Je kunt vrijwel volledig online studeren; slechts twee keer per jaar word je op de campus verwacht voor een Warwick Week. De studiekosten van € 37.338 heb je snel terugverdiend, want afgestudeerden verdienen gemiddeld € 229.932 per jaar. 

vrienden via skype vanuit buitenland

2. IE Business School

De Global Online MBA van dit Madrileense onderwijsinstituut scoort jaar in, jaar uit hoog in de rankings van zowel de Financial Times als QS. Aan zulke hoge rankings zit natuurlijk wel een prijskaartje. Je moet maar liefst € 51.200 naar deze school overmaken om na anderhalf jaar je titel in ontvangst te nemen. Alumni van IE boeren goed, want het gemiddelde jaarsalaris blijkt € 146.655 te zijn. 

3. University of Massachusetts

De Isenberg School of Management maakt onderdeel uit van de University of Massachussetts. Deze MBA is vooral interessant voor de Amerikaanse arbeidsmarkt wil veroveren – slechts 6% van de 1.200 studenten is internationaal. Je verwachte rendement is uitstekend: steek er eenmalig € 31.463 in en je haalt er vervolgens jaarlijks € 150.294 uit. Althans, als je de statistieken van afgestudeerde MBA’ers mag geloven. 

4. Durham University

Deze Engelse online MBA wordt aangeboden door de Durham University Business School. De Financial Times schaart deze opleiding al jarenlang tot de wereldwijde top 10. Je kunt je studieprogramma personaliseren, zodat jouw MBA nóg meer waarde krijgt in jouw niche. In plaats van met een scriptie, rond je jouw opleiding af met een Strategic Case Analysis. Kosten: € 26.967. Verwacht jaarsalaris: € 111.551.

5. Imperial College

De Business School van het Engelse Imperial College biedt een Global Online MBA die constant hoge ogen gooit in vergelijkende tests. Het programma is part-time, duurt twee jaar en kost omgerekend € 42.191. De 139 studenten die momenteel de master doorlopen komen uit maar liefst 47 verschillende landen, wat maar aangeeft hoe geliefd deze MBA is. Het verwachte loon speelt natuurlijk ook een rol. Zo’n € 100.000 per jaar, mits je voor de juiste sector kiest, is eerder regel dan uitzondering.

6. EuroMBA

Kijk eens, een MBA van eigen bodem. De EuroMBA is een product van UMIO, de executive branch van Maastricht University. Deze Limburgers zijn maar wát trots op hun trio van kwaliteitszegels: deze online MBA kon de goedkeuring wegdragen van AACSB, EQUIS en AMBA. Voor een eenmalige investering van € 25.000 mag je twee jaar lang in de virtuele schoolbanken zitten. Na jouw slagen ga je gemiddeld € 117.350 per jaar verdienen.

7. Politecnico di Milano School of Management

Met de Executive MBA van deze Italiaanse school op zak, kun je jaarlijks zo’n € 129.203 bijschrijven. Je investering is € 32.000 en je kunt deze master part-time studeren. Er ligt een sterke focus op digitale transformatie, waardoor je een onmisbare visionair wordt voor archaïsche organisaties. 

8. University of Florida

Bij de University of Florida hoort het Warrington College of Business. Dit instituut biedt een online MBA die je in één of twee jaar kunt doorlopen. Geen MBA die nog maar net komt kijken, maar een programma dat al sinds 1999 wordt aangeboden! Ga je na het afstuderen voor een Amerikaanse werkgever aan de slag, dan kun je in de richting van € 113.303 per jaar denken. Niet slecht voor een eenmalige investering van € 54.852.

vermogen in het buitenland
9. EU Business School

Deze online MBA wordt online aangeboden, maar je wordt gedurende de opleiding ook steeds een weekje verwacht in respectievelijk Genève, München en Barcelona. Je krijgt na afloop niet alleen een papiertje van de EU Business School, maar ook een bul van de University of Roehampton in Londen. Twee vliegen in één klap, dus. Je investering: € 17.400 voor wie fulltime studeert en het dubbele voor wie niet één maar twee jaar nodig heeft. Een verwacht jaarsalaris voor afgestudeerden kunnen we niet vinden, maar reken maar op zes cijfers.

10. University of Bradford

Deze MBA, die wordt aangeboden door de School of Management van de University of Bradford, kreeg door de Financial Times de hoogste value for money rank toegekend. Die eretitel heeft deze online MBA te danken aan de combinatie van relatief lage studiekosten (€ 20.543) en het hoge gemiddelde jaarinkomen (€ 115.000) van alumni.