Het is zover: je gaat verkassen. Je zegt de Lage Landen vaarwel om jezelf in een land te vestigen waar het (belasting)klimaat stukken gunstiger is. Er is alleen nog een klein probleempje dat je dient op te lossen – het vinden van een geschikte woonruimte.
Of je nu het liefst in een villa of een penthouse zit, met de tips in deze blogpost gaat dat gegarandeerd lukken. Je ontdekt waar je het beste naar een huurwoning kunt zoeken en hoe je gewiekst onderhandelt. Reken maar dat jij binnen no-time onder de pannen zit.
Voor veel bestemmingen zijn speciale Facebook-groepen gemaakt waarin woonruimte wordt geadverteerd. Daarnaast kan het lonen om te zoeken op Airbnb. Vooral in grote steden en op vakantiebestemmingen (denk aan skidorpen en badplaatsen) is het aanbod groot. Sterker nog: het kan zomaar gebeuren dat je helemaal géén long-term rentals vindt, simpelweg omdat eigenaren liever aan toeristen verhuren. Op Airbnb kun je deze verhuurders gewoon aanschrijven met de vraag of ze zin hebben in een gegarandeerde maandelijkse opbrengst.
In de Angelsaksische wereld is Craigslist een goede plek om naar huurhuizen te zoeken. Googel vooral naar alternatieve advertentie-platformen voor jouw specifieke bestemming. Je krijgt de beste resultaten krijgt als je jouw zoekopdracht in de lokale taal plaatst, dus Spaans voor Colombia, Thai voor Thailand, enzovoort.
Let op dat het weinig zin heeft om online te zoeken als je niet in staat bent om direct de geadverteerde huizen te bezichtigen. Vanuit Nederland of België naar huizen zoeken is vooral nuttig om een idee van de buurten en prijzen te krijgen, maar geeft je een zwakke onderhandelingspositie. En sowieso wil je er zeker van zijn dat de eigenaar en het huis überhaupt bestaan. Je zou niet de eerste zijn die in een nep-advertentie trapte!
Lang niet alle eigenaars adverteren hun huizen online. En de aloude te-huur-bordjes kunnen gespuis trekken als het huis al leegstaat. Op plekken waar mond-tot-mond-reclame goed werkt, is het belangrijk dat je contacten hebt. Zorg dus dat je snel vriendjes wordt met de receptionist(e) en vertel in de coworkings dat je op zoek bent naar woonruimte.
Koop ook eens de lokale krant(en). In een land met slechte internetverbindingen kan een ouderwetse advertentie de beste manier zijn om potentiële huurders te bereiken. Andere goede plekken om naar huurhuizen te zoeken zijn prikborden op plekken waar veel mensen samenkomen: buurthuizen, (super)markten, winkelcentra, bars en benzinepompen.
Boek een hotel voor de eerste week en neem pas contact met verhuurders op als op je bestemming bent aangekomen. Zo kun je de huizen met eigen ogen zien, waarbij jou ongetwijfeld dingen opvallen die net buiten de foto’s vallen.
Tijdens je bezichtiging kun je letten op de details als ontvangst voor je mobiele telefoon, de staat van onderhoud, de meubels, het matras, de keuken, de wasmachine, je mogelijke werkplek, enzovoort. Ook leer je de verhuurder beter kennen, waarbij je jouw rechten en plichten als huurder kunt bespreken. En met wie moet je contact opnemen als er iets stuk gaat?
Waar je ook heen emigreert, er zijn ‘trucs’ waar je wereldwijd gebruik van kunt maken om verhuurders te overtuigen van jouw geschiktheid. Dit is vooral nodig op een overspannen huizenmarkt, waarbij je concurrentie krijgt van andere woningzoekenden. En waarom zou een eigenaar dan voor een expat zoals jij kiezen? Nou, simpelweg omdat je jezelf als voorbeeldige huurder presenteert. Kies meerdere items (indien van toepassing) uit de onderstaande lijst om een contract bij een huisbaas los te peuteren.
Erg vervelend, die eigenaars of makelaars die per se een vast arbeidscontract willen zien. Alsof freelancers en ondernemers op hetzelfde niveau staan als werklozen! Als de bovenstaande argumenten een verhuurder nog steeds niet overtuigen, kun je als laatste redmiddel jouw belastingaangiftes of, huiver, jouw banksaldo laten zien.
Als je eenmaal hebt laten zien de ideale huurder te zijn, is het makkelijk om korting op de huurprijs te bedingen. Als rasondernemer voel jij vast goed aan hoe laag je kunt inzetten om uiteindelijk tot een goed compromis qua huurbedrag te komen. Heb je pech en stuit je op een onvermurwbare eigenaar, dan kun je het voorstel doen om iets eerder de sleutel te krijgen. Stel dat jouw huur op 1 december ingaat, vraag dan of je de sleutel al op 20 november mag. Op een maandelijkse huur van bijvoorbeeld € 3000 scheelt dat toch duizend euro.
Als je bent uit-onderhandeld over de huurprijs, is het tijd om te vragen om extra’s. Kan er water, licht en/of internet bij? Kan de huisbaas periodiek een schoonmaakster, een hovenier of een onderhoudsman voor het zwembad langs sturen? ‘Nee’ heb je, ‘ja’ kunt je krijgen.