Tips en trucs om het beste huurhuis te vinden

Het is zover: je gaat verkassen. Je zegt de Lage Landen vaarwel om jezelf in een land te vestigen waar het (belasting)klimaat stukken gunstiger is. Er is alleen nog een klein probleempje dat je dient op te lossen – het vinden van een geschikte woonruimte.

Of je nu het liefst in een villa of een penthouse zit, met de tips in deze blogpost gaat dat gegarandeerd lukken. Je ontdekt waar je het beste naar een huurwoning kunt zoeken en hoe je gewiekst onderhandelt. Reken maar dat jij binnen no-time onder de pannen zit.

vertrekken naar het buitenland
online zoeken naar huurwoning

Online zoeken

Voor veel bestemmingen zijn speciale Facebook-groepen gemaakt waarin woonruimte wordt geadverteerd. Daarnaast kan het lonen om te zoeken op Airbnb. Vooral in grote steden en op vakantiebestemmingen (denk aan skidorpen en badplaatsen) is het aanbod groot. Sterker nog: het kan zomaar gebeuren dat je helemaal géén long-term rentals vindt, simpelweg omdat eigenaren liever aan toeristen verhuren. Op Airbnb kun je deze verhuurders gewoon aanschrijven met de vraag of ze zin hebben in een gegarandeerde maandelijkse opbrengst.

In de Angelsaksische wereld is Craigslist een goede plek om naar huurhuizen te zoeken. Googel vooral naar alternatieve advertentie-platformen voor jouw specifieke bestemming. Je krijgt de beste resultaten krijgt als je jouw zoekopdracht in de lokale taal plaatst, dus Spaans voor Colombia, Thai voor Thailand, enzovoort. 

Let op dat het weinig zin heeft om online te zoeken als je niet in staat bent om direct de geadverteerde huizen te bezichtigen. Vanuit Nederland of België naar huizen zoeken is vooral nuttig om een idee van de buurten en prijzen te krijgen, maar geeft je een zwakke onderhandelingspositie. En sowieso wil je er zeker van zijn dat de eigenaar en het huis überhaupt bestaan. Je zou niet de eerste zijn die in een nep-advertentie trapte!

Offline zoeken

Lang niet alle eigenaars adverteren hun huizen online. En de aloude te-huur-bordjes kunnen gespuis trekken als het huis al leegstaat. Op plekken waar mond-tot-mond-reclame goed werkt, is het belangrijk dat je contacten hebt. Zorg dus dat je snel vriendjes wordt met de receptionist(e) en vertel in de coworkings dat je op zoek bent naar woonruimte. 

Koop ook eens de lokale krant(en). In een land met slechte internetverbindingen kan een ouderwetse advertentie de beste manier zijn om potentiële huurders te bereiken. Andere goede plekken om naar huurhuizen te zoeken zijn prikborden op plekken waar veel mensen samenkomen: buurthuizen, (super)markten, winkelcentra, bars en benzinepompen. 

huis te huur buitenland

Altijd eerst bezichtigen

Boek een hotel voor de eerste week en neem pas contact met verhuurders op als op je bestemming bent aangekomen. Zo kun je de huizen met eigen ogen zien, waarbij jou ongetwijfeld dingen opvallen die net buiten de foto’s vallen. 

Tijdens je bezichtiging kun je letten op de details als ontvangst voor je mobiele telefoon, de staat van onderhoud, de meubels, het matras, de keuken, de wasmachine, je mogelijke werkplek, enzovoort. Ook leer je de verhuurder beter kennen, waarbij je jouw rechten en plichten als huurder kunt bespreken. En met wie moet je contact opnemen als er iets stuk gaat?

Trucs bij je huurhuis-onderhandelingen

Waar je ook heen emigreert, er zijn ‘trucs’ waar je wereldwijd gebruik van kunt maken om verhuurders te overtuigen van jouw geschiktheid. Dit is vooral nodig op een overspannen huizenmarkt, waarbij je concurrentie krijgt van andere woningzoekenden. En waarom zou een eigenaar dan voor een expat zoals jij kiezen? Nou, simpelweg omdat je jezelf als voorbeeldige huurder presenteert. Kies meerdere items (indien van toepassing) uit de onderstaande lijst om een contract bij een huisbaas los te peuteren.

 • ‘Ik rook niet’
  Sigaretten, pijpen, sigaren en joints laten stuk voor stuk een nicotineaanslag op muren achter. Maar dat is niet het enige; de rook impregneert ook oppervlakken als meubels, gordijnen en tapijten. Een dure grap voor verhuurders, dus! Als je niet rookt, is dat een pluspunt dat je aan kunt stippen in de onderhandelingen.

 • ‘Ik organiseer geen feestjes’
  Een grote villa is niet iets waarin je in je eentje weg wilt kwijnen. Nee, dat paleisje is ervoor gemaakt om er in goed gezelschap van te genieten. Tuurlijk, een dinner party op z’n tijd moet kunnen, maar geen enkele eigenaar wil geconfronteerd worden met het resultaat (lees: de schade) van een wild huisfeest.

 • ‘Ik heb geen kinderen’
  Kinderen zijn vrij. Ze springen met vieze schoenen op de bank, slepen takken mee naar binnen om een hut te bouwen, creëren ‘kunstwerken’ met stiften op de muur, en ga zo maar door. Hartstikke leuk, maar niet voor een huisbaas. Heb je geen kinderen, zorg er dan voor dat je dat duidelijk maakt!

 • ‘Ik heb geen huisdieren’
  Verhuis je zonder huisdier(en) mee te nemen, dan mag je dat gerust als Unique Selling Proposition aanvoeren. Want katten zetten hun nagels maar al te graag in banken en honden laten krassen op het parket achter.

 • ‘Vandaag nog kan je de huur voor het hele jaar krijgen’
  Eigenaars verhuren een woning om hun kosten te dekken en, als het even kan, winst uit de huur te halen. Ze kijken dan ook reikhalzend uit naar die maandelijkse storting. Als er dan een huurder is die aanbiedt om de huur voor meerdere maanden –of zelfs een heel jaar– vooruit te betalen, is dat an offer they can’t refuse.

 • ‘Kijk eens hoeveel ik verdien’

Erg vervelend, die eigenaars of makelaars die per se een vast arbeidscontract willen zien. Alsof freelancers en ondernemers op hetzelfde niveau staan als werklozen! Als de bovenstaande argumenten een verhuurder nog steeds niet overtuigen, kun je als laatste redmiddel jouw belastingaangiftes of, huiver, jouw banksaldo laten zien. 

Onderhandel over de prijs

Als je eenmaal hebt laten zien de ideale huurder te zijn, is het makkelijk om korting op de huurprijs te bedingen. Als rasondernemer voel jij vast goed aan hoe laag je kunt inzetten om uiteindelijk tot een goed compromis qua huurbedrag te komen. Heb je pech en stuit je op een onvermurwbare eigenaar, dan kun je het voorstel doen om iets eerder de sleutel te krijgen. Stel dat jouw huur op 1 december ingaat, vraag dan of je de sleutel al op 20 november mag. Op een maandelijkse huur van bijvoorbeeld € 3000 scheelt dat toch duizend euro.

Vraag om extra’s

Als je bent uit-onderhandeld over de huurprijs, is het tijd om te vragen om extra’s. Kan er water, licht en/of internet bij? Kan de huisbaas periodiek een schoonmaakster, een hovenier of een onderhoudsman voor het zwembad langs sturen? ‘Nee’ heb je, ‘ja’ kunt je krijgen.

huurcontract tekenen