Onroerend goed: 7 hotspots voor een gouden investering

Miljardair Andrew Carnegie beweerde eens dat 90% van de miljonairs rijk is geworden door te investeren in onroerend goed. Dankzij vliegtuigen en internet en wisselkoersen zijn we in de 21e eeuw in staat om waar dan ook ter wereld in vastgoed te investeren – al dan niet met fiscaal voordeel. 

Geld in een tastbaar object steken dat vrijwel gegarandeerd in waarde stijgt: da’s stukken interessanter dan aandelen verhandelen of met cryptocurrencies schuiven, nietwaar? Maar waar moet je tegenwoordig zijn om het meeste uit jouw vastgoed-euro’s te halen? Wij zetten 7 bestemmingen op een rij met een torenhoog rendement.

Digitale-nomaden-in-Lisabon

1. Lissabon

Lissabon is hip en is inmiddels ook door digitale nomaden ontdekt. Deze stad vol sfeervolle horecagelegenheden is omringd door spectaculaire stranden en kent goede verbindingen met de rest van Europa. Voor € 170.000 heb je een 1-kamerappartement, wat nog steeds stukken goedkoper is dan in Amsterdam of Brussel. Bij de groeiende populariteit van Lissabon hoort een constante prijsstijging: sinds 2014 vertoont de grafiek een stijgende lijn.

Digitale-nomaden-in-Bulgarije

2. Bulgarije

Waar kun je nog een huis voor minder dan € 10.000 op de kop tikken? Juist: in Bulgarije. Toegegeven, je moet er dan wel met de sloophamer doorheen, maar per saldo blijven woningen (en bouwgrond) bijzonder goedkoop in Bulgarije. Als één van de nieuwste EU-leden, ligt het prijsniveau in dit land nog flink onder het Europese gemiddelde. Liever een woning die je meteen kunt verhuren? Een keurig appartement in een ski-resort of de hoofdstad Sofia heb je al voor € 50.000. Maar wees er snel bij, want sinds 2014 zijn de prijzen bijna 40% gestegen.

Digitale-nomaden-in-Verenigd-Koninkrijk

3. Verenigd Koninkrijk

Terwijl de Brexit de gemoederen bezighoudt, blijven de huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk (VK) stijgen. In de laatste vijf jaar zijn de vraagprijzen zo’n 28% gestegen. Interessant is het feit dat het VK huurders en verhuurders vrij laat onderhouden over de hoogte van de huur en de jaarlijkse stijging ervan. En verkoop je jouw vastgoed zonder dat je in het VK woont, dan betaal je hier geen vermogenswinstbelasting over.

Digitale-nomaden-in-Kaapstad

4. Kaapstad

De koers van de Zuid-Afrikaanse rand is het laatste decennium hard gedaald. En hoe pijnlijk dit voor locals ook is, voor investeerders betekent dit een gouden kans. Vooral in Kaapstad tik je voor minder dan € 100.000 een uitstekend appartement op de kop. Opkomende buurten zijn Observatory, Salt River en Woodstock. Met netto huuropbrengsten van zo’n 5% en prijzen die alleen maar kunnen stijgen, is dit een goede plek voor 

Digitale-nomaden-in-Maleisie

5. Maleisië

De Global Property Guide geeft Maleisië een viersterrenrating als het om buy-to-let properties gaat. In de tweede helft van 2018 is de onroerendgoedmarkt in het land uit een korte slaap ontwaakt en de voortekenen zijn gunstig. Grote bouwprojecten zijn weer onderweg, wat een signaal is dat de economie bijtrekt. Maleisië is voordelig, het eten is er heerlijk en er zijn topkwaliteit klinieken: de juiste ingrediënten voor expats die een plek zoeken om met pensioen te gaan. De goede kwaliteit van het onderwijs en de snelle internetverbindingen hebben van Maleisië een start-up hub gemaakt. Interessant voor digital nomaden, dus!

Digitale-nomaden-in-Singapore

6. Singapore

Na vier magere jaren beginnen de huizenprijzen weer te stijgen in Singapore. Dat maakt het een goed moment om te investeren. De Singaporese economie blijft maar groeien en trekt steeds meer expats aan die er gaan werken en wonen. Als verhuurder verdien je hier niet zo veel, maar dat is geen reden om hier geen appartement te bezitten. Singapore is een veilige plek om enkele van jouw activa te parkeren.

Digitale-nomaden-in-Hong-Kong

7. Hong Kong

Het rommelt in Hong Kong en dat maakt het nu niet direct de meest aantrekkelijke bestemming om te investeren. Maar wanneer de rust terugkeert, zou je toch eens naar deze stad moeten kijken. Woonruimte is dusdanig in prijs gestegen dat jonge Hongkongers op kamers gaan, à pakweg € 1.000 per maand. Ook kiezen veel investeerders ervoor om hun geld in de steeds populairder wordende coworking-kantoren te steken.

Alternatief #1: investeer in een REIT

Leuk, zo’n appartement in Sofia of penthouse in Stockholm, maar er kleven ook nadelen aan die stapel bakstenen. Denk aan bewoners die hun maandhuur steeds later ophoesten, onderhoudskosten en de administratie die erbij komt kijken. 

Als je niet per se een belegging wilt waar je in kunt wonen of vakantie kunt vieren, maar toch wilt profiteren van de prijsstijgingen van vastgoed, is een REIT een goed alternatief. Deze afkorting staat voor Real Estate Investment Trust. Zo’n vastgoedfonds keert, althans wanneer het een Amerikaanse REIT betreft, minimaal 90% van de winst uit aan de aandeelhouders, in de vorm van dividend. 

Tegen het bedrag van jouw keuze beleg je gespreid in een vastgoedfonds dat over het algemeen beter presteert dan een aandelenfonds of de S&P 500. En doordat je zelf geen onroerend goed koopt, blijf je volledig locatieonafhankelijk.

Alternatief #2: investeer via een crowdfunding-platform

Zelf in renovatie- of nieuwbouwprojecten investeren zonder je handen vuil te hoeven maken? Met vastgoed-crowdfunding kies jij waar je in belegt, in tegenstelling tot bij de REIT’s. Op de verschillende crowdfunding-platformen zie je wat de minimale inleg is, wat de looptijd is en wat de verwachte opbrengst is. Tijdens de looptijd van je belegging zie je foto’s en lees je updates, waardoor het net lijkt alsof je de projectmanager-op-afstand bent. 

Afhankelijk van het platform en het project, kun je al met € 50 instappen. Je stelt zelf een internationale vastgoed-portfolio samen, zonder de wereld rond te hoeven reizen. Het Spaanse Housers is er voor investeringen in Mediterrane projecten, via het platform EstateGuru financier je vooral projecten in de Baltische staten en met Crowdestate investeer je in heel Europa.

Laat je adviseren

Hopelijk inspireert deze blogpost je tot verstandige investeringen. Maar voordat je geld naar iemand overmaakt – maak eerst eens een afspraak met de adviseurs van Relocation Planners. Wij bekijken jouw unieke situatie en geven je fiscaal advies met oog op de toekomst. Neem contact op voor een kennismakingsgesprek.