Of je nu een beginnende digitale nomade bent of al jarenlange reiservaring hebt: er zijn altijd een aantal dingen die je moet regelen als je een nieuwe bestemming gaat. De lijst loopt uiteen van uitreistickets en vaccinaties tot simkaarten en een goede werkplek. Wij hebben een checklist voor je gemaakt met de belangrijkste punten. Met deze tips maak je een soepele overstap naar je nieuwe tijdelijke thuis, zonder dat je werkzaamheden hier hinder van ondervinden.
Met een Nederlands of Belgisch paspoort kun je de meeste populaire bestemmingen voor digitale nomaden zonder visum bezoeken. Als je naar Australië of naar de Verenigde Staten gaat, vergeet dan niet om een elektronische reistoestemming (ETA of ESTA) aan te vragen. Voor veel landen gelden aanvullende eisen, zoals een retourticket of uitreisticket naar een volgende bestemming. Vaak moet je paspoort ook nog 6 maanden geldig zijn. Als je veel reist is het slim om een paspoort met dubbel zoveel pagina’s aan te vragen.
Denk aan je inentingen! Ga naar de reisdokter voor een consult om te achterhalen welke vaccinaties je allemaal nodig hebt. Mogelijk schrijft de arts ook (een noodpakket) malariapillen voor. Diverse zorgverzekeringen vergoeden reisvaccinaties als je een extra uitgebreid verzekeringspakket hebt. Sommige landen kom je zelfs niet eens binnen zonder een bewijs van inenting tegen gele koorts. Denk ook aan persoonlijke medicatie en neem een EHBO-setje mee om bijvoorbeeld kleine wondjes te behandelen.
Regel voor vertrek je reisverzekering. Het is vooral belangrijk om een wereldwijde dekking te hebben voor medische kosten en eventuele repatriatie. In een land als de Verenigde Staten ben je enorm veel geld kwijt als je in het ziekenhuis terechtkomt. Maar ook in Thailand of op Bali wil je liever naar een gerenommeerd privé-hospitaal dan naar een overheidsziekenhuis. Verder is het slim om een aansprakelijkheidsverzekering en een diefstalverzekering af te sluiten.
Ook al heb je meer dan een miljoen euro op je bankrekening, zonder bankpas of creditcard is het erg moeilijk om erbij te komen. Zorg dat je een extra bankpas en een tweede creditcard bij je hebt. Als je bankpas wordt ingeslikt of één van je creditcards geblokkeerd wordt (bijvoorbeeld doordat er fraude mee is gepleegd), dan heb je nog een back-up. Zorg ook dat je altijd wat cash mee hebt, waaronder wat Amerikaanse dollars om bijvoorbeeld een visum mee te betalen. Vergeet (indien van toepassing) ook je bankpaslezers niet.
Check de veiligheidssituatie van je bestemming voor vertrek en direct bij aankomst. Voor vertrek vormt het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken een goede richtlijn. Voor een land als Colombia krijg je een idee welke regio’s gevaarlijk en minder gevaarlijk zijn. Vraag bij aankomst in je hotel hoe het zit met de veiligheid in de buurt. Als je twijfelt ga dan niet meteen met je iPhone en laptop de straat op, maar verken de buurt eerst met alleen wat cash op zak. Het helpt als je er niet uitziet als een toerist. Wees op risicovolle plaatsen altijd op je hoede. Lees voor meer informatie ons artikel met veiligheidstips voor digitale nomaden.
Geen digitale nomade kan natuurlijk zonder internet. In de meeste digitale nomaden hotspots vind je tegenwoordig goed internet. Al kan internet in koffietentjes, hotels of AirBNB’s nog wel eens te wensen over laten. Investeer altijd in een lokale simkaart. Vaak kun je deze al op het vliegveld kopen. Mobiel internet biedt een backup als het internet het ergens laat afweten en sowieso wil je natuurlijk op elk gewenst moment online kunnen zijn, al is het maar om af en toe een Uber te bestellen. Als je gebruik maakt van openbare wifi-netwerken is het aan te raden om een VPN aan te schaffen, hiermee blijft jouw internetverkeer onzichtbaar voor anderen.
Het is natuurlijk wel zo prettig om je woonruimte al voor aankomst geregeld te hebben. Toch kun je in veel bestemmingen de woning of het appartement het beste eerst met eigen ogen bekijken. Bovendien vind je ter plekke vaak veel betere deals en kun je een idee krijgen welke buurt jou het beste bevalt. Ook is het handig om bijvoorbeeld de internetsnelheid te checken. Overweeg om de eerste dagen in een hotel of een appartement te verblijven. Lees onze tips en trucs voor het vinden van een huurwoning op jouw bestemming.
Iedere digitale nomaden heeft zijn of haar voorkeuren als het om werkruimte gaat. De één werkt graag vanuit de accommodatie of in koffietentjes, terwijl de ander liever in een coworking-kantoor zit. Een prettig café om vanuit te werken heb je meestal snel gevonden: zoek in Google op “digital nomad café [naam bestemming]”. Bij het vinden van de ideale coworking is het het beste om er een paar uit te proberen. Bij de meeste coworkings kun je een dagpas kopen en soms zijn er gratis coworking dagen om de locatie uit te proberen.
In Thailand of Bali is het handig om een scooter te huren, in Australië of de Verenigde Staten komt een eigen auto van pas. Als je voor langere tijd op een bestemming blijft is kopen waarschijnlijk goedkoper dan huren. In veel grote steden –zoals Singapore en Hongkong– heb je voldoende aan het openbaar vervoer, afgewisseld met taxi’s en ride-sharing apps. Als je auto of brommer gaat rijden, zorg dan voor een internationaal rijbewijs en een goede verzekering.
Tuurlijk, je bent niet verplicht om sociale contacten aan te gaan, maar veel digitale nomaden vinden het fijn om op hun tijdelijke bestemming een lokaal netwerk op te bouwen. Dit kan variëren van andere digitale nomaden, tot lokale ondernemers, professionals en andere sociale contacten. Je kunt voor aankomst al een oproepje plaatsen in de lokale Facebook-groep voor digitale nomaden of expats. Maar ook ter plekke maak je makkelijk nieuwe vrienden. Vooral coworkings zijn een goede plek om andere professionals te ontmoeten. Ook door te sporten of via dating-apps kun je contacten opdoen.