Als je voornamelijk op een laptop werkt en zelf je tijd indeelt, besef je vroeg of laat dat je locatie-onafhankelijk bent: je kunt overal vandaan werken. Dus waarom zou je dan nog langer in het druilerige Nederland of belastinghel België blijven?
Als slimme ondernemer sta je open voor nieuwe kansen: het optimaliseren van je balans tussen werk en privé, trucs om productiever te zijn en manieren om je belastingdruk te verlagen. Met een verhuizing naar het buitenland kan je meerdere vliegen in één klap slaan.
Hoe kies je de juiste bestemming voor jou? In dit artikel helpen we je de beste keuze te maken. Stuk voor stuk gaan we criteria bij langs die je belangrijk zult vinden; maar jij bepaalt de volgorde ervan. Ook noemen we bestemmingen die aan die criteria voldoen.
Al sinds de eerste digitale nomaden hun intree deden, is de Flag Theory populair. Wellicht ken je hem zelf wel. Deze theorie spoort locatie-onafhankelijke professionals aan om verdeeld over de wereld verschillende ‘vlaggen te planten’: op één plek wonen, op een andere plek je bedrijf hebben (offshore), een paspoort van een ander land hebben, je bankrekening in weer een ander land aanhouden, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het idee hierachter is dat je zo je risico spreidt en profiteert van de plekken waar je het beste wordt behandeld. Waar je geboren werd, had je niet voor het zeggen. Maar waar je vervolgens jouw tijd doorbrengt, kies je zelf.
Er zijn alleen verschillende problemen met die vlagtheorie. Sinds de beruchte Panama Papers liggen offshore bedrijven onder een vergrootglas. Zolang je nog banden met Nederland of België onderhoudt, kun je als belastingplichtig in je thuisland worden aangemerkt, ook al reis je het hele jaar door! Om een dikke naheffing te voorkomen, dien je deze banden te verbreken – en daar hebben we meteen een belangrijke bestaansreden van deze site. Relocation Planners helpt jou te emigreren naar het land dat de beste combinatie van onderstaande factoren heeft.
Maar niet alleen in Nederland is er een grotere roep om transparantie en informatie-uitwisseling. Zelfs de offshore banken accepteren lang niet meer alle cliënten, en een merchant account openen (om online betalingen mee aan te nemen) is vrijwel onmogelijk. Om deze en andere redenen is offshore langzaam aan het doodbloeden en zeggen we: onshore is de nieuwe offshore.
Ook als je emigreert, behoud je verplichtingen in je voormalige thuisland. Denk aan zakelijke ontmoetingen, bruiloften, begrafenissen, kerstvieringen, enzovoort. De vraag is hoe ver je bereid bent te reizen voor deze afspraken. En het antwoord daarop hangt deels af van de verwachte frequentie van dit soort verplichtingen. Als je bijvoorbeeld drie keer per jaar een week naar Nederland of België gaat, kan een emigratie naar Australië wat te gortig zijn. Dan is het beter om in, of dichtbij, Europa te blijven. Denk je maar één keer per jaar zo’n trip te maken, dan is een intercontinentale retourvlucht geen ramp.
Een andere overweging is het tijdsverschil. Spreek je geregeld met zakenpartners of klanten, dan is het prettig als er enige overlap is met de Central European Time. Als voorbeeld: in de Amerikaanse continenten loop je achter op het Nederlandse en Belgische tijdschema. Als je daar wakker wordt, is het in Europa al middag. Je zult videoconferenties of telefoongesprekken dus in de Europese middag moeten plannen (of heel vroeg uit bed moeten).
Reis je daarentegen naar het oosten en ga je in bijvoorbeeld Singapore zitten, dan heb je de hele ochtend voor jezelf, want Europa wordt pas vele uren later wakker.
Denk dus na over reisafstand naar je Nederland of België en het tijdsverschil ermee. Op basis daarvan kun je op de wereldkaart een cirkel om de Lage Landen trekken. Jouw bestemming ligt dan idealiter binnen die cirkel. Dat maakt je keuze een stuk makkelijker!
Hoe makkelijk het is om ergens voor langere termijn te blijven, zal jouw keuze ook beïnvloeden. Zo zijn er landen waar je maar moeilijk een permanent residency kan krijgen, zoals Australië. Ook zijn er bestemmingen waar je steeds op toeristenvisa moet blijven en waarbij elke vernieuwing om een visa run vraagt, zoals Thailand. Als zo’n ‘ontsnapping’ maar één keer per jaar nodig is, hoeft dit natuurlijk geen groot probleem te zijn, maar als je elk kwartaal het land uit moet, wordt dat vroeg of laat vermoeiend.
In de EU heb je dat probleem niet. Zonnig en belastingvriendelijk Cyprus is een EU-land waarin elke EU-ingezetene zich direct kan vestigen.
Voor locatie-onafhankelijke professionals en internetondernemers is de hoge belastingdruk in Nederland en België een reden om het land te ontvluchten. Wanneer je winst boven de pakweg € 100.000 per jaar uitkomt, draag je in vrijwel elk land minder af dan in Nederland of België – uitzonderingen daargelaten.
Er zijn landen waarin je helemaal geen winst- en inkomstenbelasting betaalt, maar ook landen waar het belastingtarief laag genoeg is om per jaar tienduizend(en) euro’s te besparen. In Bulgarije, een EU-land met lage kosten van levensonderhoud, staan de winstbelasting en de loonbelasting vast op 10%. Het ontbreken van belastingschalen betekent dat je bedrijf ongestraft kan groeien.
Een andere reden voor locatie-onafhankelijke personen om te emigreren is het weer. Als je die donkere, druilerige dagen zat bent en liever in de zon zit, hoef je maar een vliegtuig naar de Middellandse Zee te pakken voor die nodige dosis zonne-uren. Maar ook daar kan het ‘s winters fris zijn. Dan toch maar naar een tropische bestemming zoals Bali, waar je het hele jaar door op teenslippers kunt lopen?
In een maatschappij die remote werk nog steeds niet helemaal begrijpt, is het prettig om met gelijkgestemde zielen te kunnen socializen, ook al is het maar één keer per week. Nu is de kans groot dat je niet als enige voor een bestemming kiest die op allerlei vlakken hoog scoort. Maar waar gaan die andere internetondernemers en locatie-onafhankelijke professionals in dat land zitten? Neem dat mee in je uiteindelijke bestemmingskeuze.