Singapore voor digitale nomaden

Kosmopolitisch, veilig, strak georganiseerd en met een zeer hoge levensstandaard: er zit een prijskaartje aan, maar Singapore is een fantastische basis voor high-end digitale nomaden! Hier vind je het moderne comfort van thuis in een exotische setting, met heerlijk eten en een bruisend uitgaansleven. Vanaf Changi Airport ben je bovendien zo in andere Aziatische steden. Ook Europa, Australië en de VS zijn bereikbaar met directe vluchten.

Voor succesvolle digitale nomaden is Singapore een ideale plek om met andere ondernemers en creatives in contact te komen. Singapore is voor work hard, play hard-professionals. Hier kun je zo efficiënt mogelijk werken, comfortabel leven en optimaal van je vrije tijd genieten.

Visum nodig?

Nederlanders en Belgen mogen tot 90 dagen aaneengesloten in Singapore verblijven. Verlaat je het land en kom je weer terug, dan krijg je opnieuw 90 dagen. Dat kan al door met de bus heen en weer te gaan naar Johor Bahru in Maleisië. Maar let op: als je te vaak visa-runs doet, bestaat de kans dat de Immigration and Checkpoint Authority of Singapore (ICA) je op een gegeven moment de toegang tot het land ontzegt!

Het is niet eenvoudig om als digital nomade resident te worden in Singapore. Veel expats hier hebben hun verblijfsvergunning gekregen op basis van het Professionals/Technical Personnel and Skilled Worker (PTS) Scheme. Als je niet in loondienst werkt, kom je hiervoor niet zo snel in aanmerking.

Voor ondernemers is het Global Investor Programme (GIP) interessant. Hiervoor moet je tenminste S$ 2,5 miljoen investeren in een nieuwe onderneming of een bestaande onderneming uitbreiden. Je kunt het bedrag ook steken in een GIP-fonds dat investeert in Singaporese bedrijven.

singapore paspoort

singapore voor digitale nomaden

Beste seizoen

Singapore ligt bijna op de evenaar en het weer is het hele jaar door tropisch warm. Het is dus wel zo fijn om woonruimte met airconditioning te hebben. Vergeet ook je paraplu niet, want hier kan elke dag wel een bui vallen. In de regentijd, van eind oktober tot eind januari, regent het vaker en zijn de buien intenser. Ook is de lucht vaak grijs. Er komen hier geen orkanen voor, al kan er af en toe een flinke tropische depressie langs waaien.

Veiligheid

Over je veiligheid hoef je je in Singapore geen zorgen te maken. Dit is één van ’s werelds veiligste landen. In Singapore kun je dag en nacht zonder problemen over straat lopen. Misschien zijn er hier zelfs een beetje teveel regels. Let goed op dat je zelf geen wetten overtreedt! Zo mag je in de MTR (metro) bijvoorbeeld niet eten of drinken. Wees ook goed op de hoogte van de tijden waarop je in het openbaar alcohol mag drinken.

Beste plekken om te wonen

Je wilt natuurlijk wel op een aantrekkelijke locatie wonen en vanzelfsprekend in een ruim appartement voorzien van alle gemakken. Woonruimte wordt waarschijnlijk je grootste kostenpost in Singapore. Voor minder dan € 1.500 per maand ga je niet veel bijzonders vinden; en dan zit je ook nog ver van het centrum. Als je zelf geen zin hebt om AirBNB en verhuurwebsites af te struinen, kun je hiervoor een agent inhuren.

De meeste expats en digitale nomaden verblijven in en om Downtown. Insider tip: de wijk Katong. Deze buurt is gunstig gelegen tussen de luchthaven en het centrum. In Katong heb je mooie oude koloniale gebouwen en fijne restaurants en cafés. Als je liever niet in een flat wilt wonen, kun je hier een complete woning in een rustige straat huren.

internet in singapore
Internet

Maak je over de internetsnelheid in Singapore maar geen zorgen. Zowel vast als mobiel internet is hier razendsnel. Ook in de meeste huurwoningen en  hotels kun je rekenen op een goede verbinding. Vrijwel overal kun je gebruik maken van gratis wifi, zelfs in openbare ruimten. Een simkaart schaf je eenvoudig aan op vertoon van je paspoort. Regel het meteen op het vliegveld!

De beste werkplekken

In Singapore is het heel gangbaar om in een koffietentje een laptop open te klappen. Maar als professional is het toch wel prettig om vanuit een efficiënte kantooromgeving te werken. Je vindt er veel coworking spaces met goede mogelijkheden om in contact te komen met andere digitale nomaden en lokale freelancers en ondernemers. Veel coworkings organiseren regelmatig netwerkbijeenkomsten en andere events. Wij raden onder meer de volgende coworking-kantoren aan:

The Hive

the hive singapore

Meerdere locaties in Singapore en veel evenementen, variërend van ochtendyoga, tot netwerkbijeenkomsten en filmavonden.

Found8 High Street Centre

Found8 Singapore

In het Central Business District heeft een fantastisch uitzicht over de Marina Bay Skyline en een prettig ingerichte kantooromgeving. Ook hier veel events!

The Co.

the Co Singapore

Aan High Street in Downtown is wat kleinschaliger en voelt wat gemoedelijker aan. Er is ook een vestiging op Duxton Road. 

Vervoer in Singapore

Singapore heeft een uitstekend openbaar-vervoer-netwerk. De MRT is ideaal om van het Central Business District (CBD) naar omringende wijken of het vliegveld te komen. Verder kun je gebruik maken van taxi’s en ride sharing-apps. Beiden zijn zeer schappelijk geprijsd, waardoor je ze voor vrijwel al je verplaatsingen kunt gebruiken.

Aan een auto heb je in Singapore niet heel veel. Je kunt ook niet zomaar een auto kopen: je hebt hier een speciale vergunning voor nodig en deze is niet goedkoop. Daarbovenop komen ook nog eens belastingen en natuurlijk de normale gebruikskosten. Ook de aanschaf van een motorfiets is prijzig en in Singapore kun je prima zonder.

openbaar vervoer in Singapore
Singapore als basis

Van reizigers die slechts een paar dagen in Singapore doorbrengen hoor je vaak dat zij Singapore saai vinden. Maar hoe goed kennen zij de stad nu eigenlijk? Digitale nomaden en expats die van Singapore hun basis maken hebben meestal hele andere prioriteiten dan de gemiddelde toerist. 

Als locatieonafhankelijk professional kom je natuurlijk naar Singapore voor de uitstekende levensstandaard die deze metropool te bieden heeft. Waar in Zuidoost-Azië kun je zo comfortabel wonen en toch zoveel avontuur om de hoek hebben? Oké, Singapore heeft geen bergen, jungle of surfbare golven; maar al die dingen zijn wel bereikbaar met een korte vlucht!

Uit eten

In Singapore kun je zó fantastisch eten, dat je er soms tranen van in je ogen krijgt. Goed en lekker eten is in Singapore bovendien vaak verrassend voordelig, vooral als je naar de hawker centers gaat. Hier kun je terecht voor lokale specialiteiten als Hainan Chicken Rice, varkenssaté, Char Kway Teow of Hokkien Mie.

Ook de beroemde Singapore Chili Crab mag je niet missen. Naast Chinees en Malay eten kun je in Singapore ook heerlijk Indiaas eten, vooral in de wijk Little India. Elke keuken is wel vertegenwoordigd in deze stad, zodat je geen dag van het jaar hetzelfde hoeft te eten!

sporten in singapore

Sporten

Singapore biedt veel mogelijkheden om te sporten, zowel in openbare parken als in één van de vele sportscholen. Ook zijn er moderne zwembaden waar je baantjes kunt trekken. Er is altijd wel iemand te vinden – local, expat of digitale nomade–  die jouw sport beoefent.

Uitgaan

Singapore heeft een bruisend uitgaansleven, al is de stad ook weer niet zo wild als Bangkok. Je drankrekening gaat hier waarschijnlijk wel een stuk hoger zijn! Je kunt cocktails drinken in rooftop bars of in gezellige cafeetjes in het oude Singapore. Ook zijn er clubs waar je tot diep in de nacht kunt dansen en zijn er regelmatig concerten en festivals met internationale artiesten in de stad.

uitgaan in Singapore