Dubai voor Digitale Nomaden

dubai voor digitale nomaden

Dubai, één van de Verenigde Arabische Emiraten, is opener en toegankelijker dan veel andere plekken in het Midden-Oosten. Toch is het emiraat nog steeds conservatief als het gaat om bijvoorbeeld homoseksualiteit, affectie tonen in het openbaar en kledingstijlen. Je weet de spelregels, hou je er aan en je krijgt veiligheid en een georganiseerde samenleving voor in de plaats. Als je geen respect hebt voor de lokale regels en cultuur, blijf er dan weg. Maar vrouwen hoeven  hier geen hoofddoek te dragen en op veel plekken wordt er gewoon alcoholische drank geserveerd. Veel vrouwen voelen zich hier veel meer gerespecteerd en stukken veiliger dan in veel Europese landen. Dubai is interessant voor digitale nomaden vanwege het ideale ondernemers- en investeringsklimaat. Als je in Dubai woont betaal je geen inkomstenbelasting!

Verder heeft Dubai uitstekende internationale vluchtverbindingen, goed internet en prettige coworking kantoren. Goedkoop is het allemaal niet: voor een appartement op een mooie locatie moet je diep in de buidel tasten. Toch zullen ondernemende jet-set digitale nomaden zich hier zeker thuis voelen.

Heb je een visum nodig?

Voor een verblijf van maximaal 90 dagen in een periode van 180 dagen heb je geen visum nodig. Bij aankomst in Dubai krijg je een stempel in je paspoort dat geldig is voor alle Verenigde Arabische Emiraten. Je kunt hiermee dus ook naar Abu Dhabi. Het is niet mogelijk om je verblijf te verlengen. Wel kun je van tevoren een visum aanvragen als je 90 dagen al verbruikt zijn, maar hiervoor moet je het land verlaten.

Verblijfsvergunning

Door resident te worden in Dubai profiteer je van 0% inkomstenbelasting. Je kunt jouw bedrijf vestigen in één van de Free Trade Zones van de Verenigde Arabische Emiraten en vervolgens een investeringsvisum aanvragen. Zolang je bedrijf in de Free Trade Zone is gevestigd mag je je visum blijven verlengen. Als resident in de Verenigde Arabische Emiraten betaal je geen belasting meer in Nederland of België. Laat je hierover informeren door een expert van Relocation Planners. Je hoeft als resident overigens niet de hele tijd in Dubai te verblijven, één of 2 dagen per jaar is genoeg. We hebben hier zeer interessante en betaalbare opties! Je kunt zelf resident zijn zonder dat je een woning moet huren of kopen. Contacteer ons!

paspoort migreren naar dubai

Vrouwen in Dubai

Als je zo een freezone company opricht, heb je zoals eerder gezegd recht op een visum en kan je er ook een persoonlijke bankrekening openen. Ook handig want de UAE is een stabiel financiële plek. Je kan die freezone best niet oprichten in Dubai maar in één van de veel goedkopere andere emiraten zoals Ras Al Khamai. 

Beste plekken om te wonen

Hieronder geven we een kort overzicht van een aantal populaire wijken onder digitale nomaden en expats. Als je verder van het centrum woont, heb je waarschijnlijk een auto nodig. 

Downtown

In Downtown vind je onder meer de Burj Khalifa (het hoogste gebouw ter wereld) de reusachtige Mall of Dubai en veel restaurants en uitgaansgelegenheden. In deze buurt heb je een groot aanbod luxe appartementen en villa’s met zwembaden, uiteraard allemaal met een flink prijskaartje: reken op tenminste € 3500 per maand.

Palm Jumeirah

Dit is de beroemde wijk in de vorm van een palmboom, opgespoten uit de Perzische Golf. Op de Palm Jumeirah vind je een mix van luxe villa’s en (service-)appartementen met uitzicht over de zee en makkelijke toegang tot het strand. De Palm heeft veel weg van een resort. Ook vind je hier vijfsterrenhotels als The Atlantis en Waldorf Astoria en uiteraard veel restaurants en bars. 

JBR and Dubai Marina

Jumeirah Beach Residence (JBR) en Dubai Marina behoren tot de populairste wijken onder jonge professionals. Hier vind je hoge appartementengebouwen met uitzicht op het strand: van éénkamerappartementen tot grote penthouses. Reken op prijzen vanaf € 3000 per maand. De beroemde promenade “The Walk” ligt direct voor je deur. Dit is een interessante plek als je wilt investeren in onroerend goed. Prijzen voor appartementen beginnen vanaf 3 ton.

Jumeirah Lakes Towers (JLT)

Deze buurt biedt geen uitzicht op zee, maar is iets betaalbaarder dan JBR en uiteindelijk ook niet heel ver van het strand en The Walk. Ook in deze buurt vind je veel restaurants en cafés. 

Arabian Ranches

Deze ommuurde gemeenschap is een rustige buitenwijk met veel groen en mooie vrijstaande villa’s. Hier wonen veel expats met gezinnen. Voor een vrijstaande villa betaal je al snel € 3000-9000 per maand. In deze buurt heb je beslist een auto nodig. Er zijn winkels, wat cafés en restaurants en vooral veel mogelijkheden om te sporten.

Dubai for digital nomads

Woonruimte vinden

Voor een kort bezoek volstaat een hotel meestal wel. Als je voor langere tijd in Dubai wilt blijven wil je vanzelfsprekend een eigen appartement of een complete woning tot je beschikking hebben. AirBNB is een goed beginpunt, maar check eveneens online communities en Facebookgroepen voor expats en vraag rond in je coworking. Je kunt al het zoekwerk ook uit handen geven door een makelaar in te huren. 

Dubai is geen goedkope plek om te wonen. Voor een appartement in een redelijke wijk ben je meestal iets van € 1500 per maand kwijt. Voor de betere buurten betaal je al snel € 2000-3000 per maand voor een appartement. Maar je kunt het hier natuurlijk zo luxe en duur maken als je zelf wilt. Voor een villa in een populaire wijk als Arabian Ranches betaal je € 3000-9000 per maand. Mogelijk is Dubai ook interessant als je wilt investeren in onroerend goed.

Probeer de woonruimte altijd met eigen ogen te bekijken. Let goed op hoe het huis is onderhouden. Met de extreme hitte en vochtigheid is een airconditioning onmisbaar. De meeste mensen laten de airco de hele dag aanstaan omdat het vaak lang duurt om het huis weer koel te krijgen. Dubbel glas helpt om de warmte buiten de deur te houden. Als je van plan bent om auto te rijden, check dan of er parkeergelegenheid is bij je accommodatie. Veel villa’s hebben een kamer voor een inwonende huishoudster.

Werkplek vinden

Als je slechts voor een kort bezoek in Dubai bent of meestal vanuit huis werkt, kun je altijd terecht in koffietentjes of in hotellobby’s. Er zijn veel cafés waar je heerlijk rustig kunt werken onder het genot van goede koffie. Dubai heeft ook een uitgebreid aanbod coworkings. Populair zijn onder meer The Bureau Dubai en A4 Working.

Een aanrader is NEST Dubai: een coworking geïntegreerd in het TRYP By Wyndham hotel. In deze comfortabele coworking heb je veel netwerkmogelijkheden. NEST Dubai heeft een gemeenschappelijke ruimte, een binnentuin en privacy pods, Je betaalt € 360 per maand en dat is inclusief koffie en snacks. Verder krijg je korting op eten, de spa en kamers in het hotel. Je mag gratis gebruik maken van het zwembad, de gym en valet parking.

Erg interessant zijn de pop-up coworkings van Letswork en Witwork. Deze pop-up coworkings worden georganiseerd op plekken in de stad die overdag en doordeweeks rustig zijn, zoals restaurants en cafés. Voor € 120 per maand mag je gebruik maken van uiteenlopende locaties met ongelimiteerd koffie, thee, water, gratis parkeren en 20% korting op eten en drinken. Je kunt onder meer terecht in Rove Hotels, de Dubai Polo & Equestrian Club en Doubletree by Hilton Dubai Business Bay.

Vervoer

In het centrum kun je gebruik maken van het netwerk van metro’s en bussen, afgewisseld met taxi’s en Ubers. Voor trips buiten Dubai kun je dan altijd nog een auto huren. Taxi’s met een roze dak zijn alleen voor vrouwen en families. Tijdens het spitsuur moet je soms lang op je taxi wachten. Als je in één van de buitenwijken woont komt een zeker auto van pas. Op vrijdagochtend rijdt de metro pas vanaf 10.00 uur. Let op: de voorzijde van de metro is alleen voor vrouwen en kinderen. 

Wat kun je doen?

Dubai biedt veel mogelijkheden om te sporten, uit eten te gaan en je kunt ook gewoon een drankje drinken. Bovendien is het emiraat een uitstekende basis om de rest van het Midden-Oosten te ontdekken. Je zit zo in Oman of Iran en vanuit Dubai vlieg je non-stop naar bestemmingen over de hele wereld.

Eten

In Dubai wonen mensen uit alle hoeken van de wereld en vrijwel alle keukens zijn hier vertegenwoordigd. En ja, je kunt op sommige plekken ook varkensvlees eten. 

Het lokale menu staan vooral gegrild lamsvlees, vis en rijst. Gerechten die je zeker moet proberen zijn: kebab, falafel, biryani, manousheh (een soort pizza met kaas, za’atar kruiden en olijfolie), lahm bi ajin (een soort turkse pizza met pittige gehakt) en kousa mahshi (aubergine of zucchini gevuld met rijst). Lokale salades om te proberen zijn tabbouleh en fattoush.

Sporten

Met de extreme hitte is buitensporten niet altijd een optie. Toch zijn hardlopen (in de vroege of late uurtjes), kitesurfen en golf erg populair. Vrijwel overal vind je sportscholen en zwembaden om je conditie op peil te houden. Er is altijd wel een clubje expats en/of locals te vinden voor bijvoorbeeld een zaalvoetbalteam.

Uitgaan

Dubai heeft een uitgaansleven, maar veel beperkt zich rond hotels en chique clubs. De meeste discotheken hebben strikte dresscodes en je betaalt sowieso een smak geld voor een cocktail. Sommige uitgaansgelegenheden gaan dicht tijdens de ramadan. Wees erg voorzichtig met openbare dronkenschap en “onzedelijk gedrag”, onder dat laatste vallen bijvoorbeeld ook knuffelen en zoenen in het openbaar!