We hebben in Bulgarije een zeer aantrekkelijk en stabiel fiscaal stelsel. Het is niet iets tijdelijk, neen al decennia lang is er een flat tax van 10% voor bedrijven. Ook wordt er soepel omgesprongen met bedrijfsuitgaven. Om te tonen dat het menens is met de 10%, werd er zelfs enkele jaren geleden besloten om in de wet vast te leggen dat enkel een 2/3de meerderheid in het parlement dit belastingtarief kan wijzigen. Dus fiscaal een topper! Er zijn nog landen met een gelijkaardige fiscaal stelsel of een zelfde loonlast maar die zijn geen lid van de EU. Dit is soms lastig. Bulgarije daarentegen is een lidstaat van de Europese Unie dat maakt een aantal dingen een pak makkelijker, zo bv. om personeel te laten werken in andere Europese vestigingen. Binnen de EU heb je ook garantie naar banken toe (bv. de 100 000 EUR -garantie), geen importrechten op producten enz.
De lonen in Bulgarije zijn de laagste in de EU en soms zelfs echt concurrentieel met lonen van ver buiten Europa, zoals China en Latijns – Amerika. Een loon van 500 EUR netto per maand is niet abnormaal. Ook de sociale lasten op salarissen zijn laag. Maar het voordeel tegen bv. Azië is dat Bulgarije zo goed als in onze tijdzone ligt (NL+1h), wat makkelijk werkt. Bulgaren zijn uiteindelijk Europeanen, er zullen veel minder cultuurverschillen zijn dan met bv. Aziaten. Dit zal zeker de samenwerking er makkelijker op maken.
Het is een land van de EU, je kunt bankieren in euro’s, banken zijn stabiel en je hebt Engelstalige e-banking. Het land is veilig en stabiel, er zijn bv. ook geen etnische spanningen. De meeste mensen, zeker zij die opgeleid zijn, zullen prima Engels spreken. Ondanks onvolkomenheden blijft het een rechtstaat. En je bent op een 2,5 uur vliegen van België of Nederland met dagelijks verbindingen vanuit Amsterdam, Brussel, Eindhoven, Charleroi… Heel wat regels – ook EU-wetgeving – worden wat soepeler geïnterpreteerd waardoor ondernemen een stuk aangenamer wordt. Er kan ook in heel wat gevallen een beroep worden gedaan op de Europese subsidiepot.