Bulgarije voor digitale nomaden

Eén van de redenen waarom Bulgarije op de radar van locatie-onafhankelijke ondernemers is verschenen, is de lage belasting. Zowel de omzetbelasting voor bedrijven als de inkomstenbelasting voor werknemers is 10% – dat is het laagste niveau in de EU. Voeg daar een goede levenskwaliteit en prima verbindingen met de rest van Europa aan toe, en het is begrijpelijk dat je dit land aan jouw shortlist toe wilt voegen.

Heb je een visum nodig?

Bulgarije is een EU-lid, wat betekent dat Belgen en Nederlanders hier geen visum nodig hebben. Evenmin is een verblijfsvergunning vereist; je kunt morgen het vliegtuig naar Bulgarije pakken en jou daar inschrijven als woonachtig.

Je zult hier redelijk wat Amerikanen tegenkomen. Omdat zij niet langer dan 90 dagen achtereen in de Schengenlanden mogen blijven, wijken ze graag uit naar een land buiten die zone.

Beste seizoen

De beste maanden om Bulgarije te bezoeken zijn van mei tot en met september. In juli en augustus kan het wel erg druk zijn in de badplaatsen aan de Zwarte Zeekust. Van december tot en met februari kan het vriezen in Bulgarije. Hou je van skiën, dan is dit juist het perfecte moment om in Bulgarije te zijn. De 19 skigebieden in Bulgarije zijn samen goed voor 200 kilometer aan pistes.

Veiligheid

Bulgarije is een veilig land. In de toeristische gebieden kunnen zakkenrollers actief zijn net zoals overal. Eigenlijk is het er veiliger dan aan de Costa del Sol bijvoorbeeld In casino’s en nachtclubs kom je alles eens de verkeerde mensen tegen maar dit is een wereldwijd fenomeen.

Beste plekken om te wonen

Bulgarije is relatief groot: net iets kleiner dan Griekenland en aan de andere kant net iets groter dan IJsland. Met keuze uit steden in het binnenland en aan de kust, zou je eigenlijk een complete tour door dit land moeten maken voordat je ergens neerstrijkt.

Sofia

De hoofdstad van Bulgarije is meteen de grootste stad van het land. Het is goed te belopen en je vindt er alles wat je van een hoofdstad kunt verwachten. Er zijn wat indrukwekkende gebouwen en grote parken, maar echt spectaculair is deze stad niet. Toch is er een bruisend nachtleven en een leuke alternatieve scene. Bulgaren zijn party animals, zoveel is zeker. Als je veel tripjes buiten Bulgarije denkt te maken, is dit wel de meest logische uitvalsbasis. En je bent op enkele uren rijden van Thessaloniki in Griekenland, een heerlijke stad en op een boogscheut van de Caraïbische stranden van Halkidiki!

Bansko

Bansko is op de digitalenomadenkaart gezet door het openen van Coworking Bansko. Vóórdat dat gebeurde, was Bansko vooral bekend als skidorp, met mooie wandelroutes in de zomer. Het coworking-kantoor is bijzonder comfortabel en de community van coworkers is, mede door het kleine formaat van dit dorp, erg hecht. Meerdere coworkers hebben binnen een week na aankomst in Bansko een appartement gekocht. Bekijk een video-tour van een digitale nomade in Bansko. De locatie van Banksko is prachtig en slechts op een dik uur rijden van Sofia.

Plovdiv

Plovdiv wordt sommigen beschreven als het “Chiang Mai van Europa” omdat het leven er bijzonder goedkoop is. Deze groene stad in het binnenland van Bulgarije was in 2019 één van de culturele hoofdsteden van Europa (samen met het Italiaanse Matera). Je vindt hier vele koffiebars en meerdere coworking-spaces. Het is de tweede stad van het land en op een kleine 100km van Sofia. Dus ook een goede optie.

Varna

Varna is de oudste badplaats aan de Zwarte Zee. Met een mooi stadscentrum, en een schitterend park langs de hele kust, een groot horeca-aanbod en meerdere coworking spaces zul je je hier onmiddellijk thuisvoelen. Het staat bekend als een veilige stad en een goede plek om een gezin te starten. Het enige nadeel is de toeristeninvasie in de zomer – tenzij je van een feestje houdt.

Burgas

Burgas ligt aan de Zwarte Zeekust, maar heeft ook enkele meren met modderbaden. In de zomer wordt deze plaats overstroomd door toeristen – vooral Russen. Het is wat lastiger jezelf hier verstaanbaar te maken dan in Sofia of Plovdiv. Een prima plek om een maandje buiten het hoogseizoen te verblijven.

Woonruimte vinden

Het leven in Bulgarije is zeer betaalbaar. In Plovdiv of Bansko huur je voor minder dan € 400 een keurig appartement inclusief wifi, water en licht. In Sofia en in de badplaatsen betaal je eerder rond de € 500, sterk afhankelijk van de afstand tot het centrum respectievelijk het strand. Voor korte verblijven betaal je meer via AirBNB, terwijl je voor langere huurperiodes beter via een lokale marktplaats een woning kunt zoeken.

Bulgarije is tevens één van de plekken met de voordeligste koophuizen van Europa. Je koopt er al een gerenoveerd huis met tuintje voor € 30.000 en een appartement in skidorp Bansko vanaf € 20.000. Prijzen gevonden bij deze internationale makelaar.

Werkplekken

Coworking-kantoren zijn overvloedig in Bulgarije; het zijn er teveel om ze hier op te noemen. In koffiebars in de grotere steden en badplaatsen kijkt niemand er raar van op als je een laptop openklapt. Ook (universiteits)bibliotheken zijn opties voor wie af en toe liever buitenshuis werkt.

Vervoer in Bulgarije

Tussen 1:00 uur en 5:00 uur ‘s nachts is er geen openbaar vervoer in Sofia, waardoor je aangewezen bent op de bijzonder goedkope taxi’s. Sowieso is dit een prima optie voor afstanden die je liever niet loopt. Via de app TaxiMe bestel je eenvoudig en snel een taxi. 

Bulgarije heeft een treinnetwerk van 4.000 kilometers. De treinen, die langzamer zijn dan bussen, doen aan communistische tijden denken, wat jouw reis een vleugje van romantiek verleent. Met de bus is de reistijd tussen Sofia en Bansko of Plovdiv zo’n 2 uur. De 9-10 uur die het duurt om naar de kuststeden te reizen, kun je flink verkorten door een binnenlandse vlucht te nemen. Vanaf € 15 per dag huur je een auto in Bulgarije.

Wat kun je in Bulgarije doen?

Met bergen en bossen, een lange kust en een rijke historie zijn er veel bezienswaardigheden in dit grote land. Voeg daar een smakelijke gastronomie aan toe en je hebt een prima basis voor een belastingvriendelijk verblijf. Voeg daaraan toe dat je vanuit Sofia in pakweg vijf uur rijden aan de Griekse kust zit, en het pakket is compleet. Met keuze uit vele golfbanen kun je in Bulgarije ook prima het nuttige met het aangename combineren.

Sporten

Het binnenland van Bulgarije leent zich goed voor avontuurlijke sporten als mountainbiken, klimmen en raften. Ook paardrijden is een populaire bezigheid. In de Zwarte Zee ben je vooral aangewezen op banana boat-ritjes, al worden er steeds vaker kitesurfers gespot bij Sunny Beach.

Uit eten

Bulgaars eten is lekker en gezond, met invloeden uit de Griekse, Turkse en andere Oost-Europese keukens. Je vindt hier veel vers gegrild vlees, vis en groenten. De Bulgaarse zuivel is van uitstekende kwaliteit – de Bulgaarse yoghurt en kazen zijn wereldberoemd. Ook heeft dit land een rijke wijntraditie. Met z’n tweeën een driegangenmenu in een middenklasse restaurant eten kost maar € 20. Een broodje en drankje in een sandwichbar heb je al voor € 2.

Uitgaan

We hebben hem niet bij de meest begeerlijke plekken om te wonen gezet, maar Sunny Beach (tussen Burgas en Varna) is een stampend uitgaansgebied. Het “Ibiza aan de Zwarte Zee” trekt jeugd uit Noord- en Oost-Europa aan. Een typische avond begint met een pub crawl en eindigt in één van de tientallen discotheken, waar cocktails maar € 2 kosten.

Sofia trekt een lokaal publiek en heeft enkele goede clubs. Ook livemuziek is populair in Bulgarije. Zoek eens een bar op met chalga wordt gespeeld: een mix van Balkanmuziek met Europese en Turkse invloeden, met een hoog Eurovisiesongfestival-gehalte.