Bali voor digitale nomaden

Voor digitale nomaden behoort Bali al jaren tot de populairste bestemmingen. En dat is eigenlijk heel logisch: Bali is een ongelooflijk mooi en gastvrij eiland waar je voor relatief weinig geld als een koning kunt leven. Voor de prijs van een klein appartementje in een Europese stad huur je hier een villa met zwembad. Bali biedt een unieke lokale cultuur, maar is tegelijkertijd ook heel kosmopolitisch. Je vindt hier een grote digitale nomaden- en expat-gemeenschap. Bali is veilig en heeft alles wat je nodig hebt.

Het internet op Bali is de afgelopen jaren steeds beter geworden en er komen steeds meer goede co-working plaatsen bij bij. Het tijdsverschil met Europa is eveneens prettig: je loopt 6 à 7 uur voor, zodat je gefocust aan je werkdag kunt beginnen óf eerst een paar uurtjes kunt surfen!

Heb je een visum nodig?

Bij aankomst in Indonesië krijg je een visa waiver voor 30 dagen. Dit kun je niet verlengen, dus als je langer wilt blijven moet je een visa run maken. Je kunt bij aankomt ook betalen voor een visa on arrival. Dit kost US$ 35 en dit visum kun je wel verlengen (met 30 dagen). 

Als je langer wilt blijven is het slim om van tevoren een visum voor 60 dagen aanvragen bij de Indonesische ambassade in Nederland (maar Bangkok is bijvoorbeeld ook een goede plek om dit te doen). Je kan dit visum tot 4 keer met 30 dagen verlengen bij het immigratiekantoor in Denpasar. Het is mogelijk om hier een agent voor in te huren.

Beste seizoen voor Bali

De beste tijd van het jaar om in Bali te verblijven is van juni tot en met september. Dan is het over het algemeen droog (al kan er altijd een bui vallen) en niet te heet. Dit is echter ook het seizoen met de meeste toeristen. Het regenseizoen is van november tot en met maart, maar het regent zelden de hele dag. Als je langere tijd in Bali woont zul je een regelmatige hoosbui waarschijnlijk wel kunnen waarderen. Een nadeel van deze tijd van het jaar is dat het erg heet kan aanvoelen door de vochtigheid. Woon- en werkruimte met goede ventilatie en/of airconditioner is dan wel zo prettig!

De beste plekken om te wonen

Veel digitale nomaden kiezen voor een al dan niet gedeelde villa in de buurt van de (surf)stranden; vooral Canggu en Seminyak zijn populair. Veel van deze villa’s komen met een (klein) zwembad en een buitendouche. In de omgeving van Ubud vind je prachtige huizen met uitzicht over de rijstvelden. Je bent hier verder van het strand verwijderd, maar over het algemeen krijg je in Ubud meer waar voor je geld. 

Als je voor het eerst naar Bali komt en van plan bent om voor meer dan een maand te op het eiland te blijven, is het aan te raden om eerst verschillende plekken op het eiland te bezoeken, om te kijken waar je je het meeste thuis voelt.

Een huis vinden op Bali

AirBNB is een goed startpunt om woonruimte voor langere tijd te zoeken. Vaak krijg je een betere prijs als je de verhuurder direct benadert. Er zijn eveneens diverse Facebook-groepen waar (gedeelde) woonruimte wordt aangeboden. Het is altijd aan te raden om de woonruimte eerst met eigen ogen te bekijken. Extra’s als een volledig uitgeruste keuken en een wasmachine zijn wellicht niet altijd nodig: je eet waarschijnlijk bijna altijd buiten de deur en in vrijwel elke straat vind je een wasserette waar je je kleren aan het einde van de dag fris en keurig opgevouwen retour krijgt.

Internet

In vrijwel alle hotels, restaurants en koffietentjes vind je gratis en (over het algemeen) snelle wifi. Als je voor langere tijd in Indonesië bent is het natuurlijk wel zo handig om een sim-kaart met mobiel internet aan te schaffen. Telkomsel biedt betaalbare 4G op de belangrijkste plekken van het eiland. In Bali is een mini-router over het algemeen niet noodzakelijk, al is het soms handig als back-up als het internet bij je accommodatie het laat afweten.

De beste werkplekken

Op Bali vind je een aantal fantastische co-workings. In Ubud kun je bijvoorbeeld terecht bij Hubud, tegenover Monkey Forest. Deze co-working is grotendeels opgetrokken uit bamboe en voor de deur slingeren de apen langs. Dichter bij het strand, in Canggu en Seminyak, vind je ook diverse co-workingkantoren. Aanraders zijn onder meer Dojo Bali en Hub Bali Coworking Legian. Beide co-workings hebben een zwembad om af en toe even op te frissen. 

Als je in koffietentjes wil werken, heb je op Bali keuze te over. Vooral in de meer toeristische gebieden vind je een reusachtig aanbod hippe en comfortabele café’s met goede koffie en lekkere smoothies. Vrijwel overal ben je van harte welkom met je laptop.

Vervoer op Bali

De meeste digitale nomaden op Bali kiezen ervoor om voor langere tijd een scooter te huren. Een scooter is vooral onmisbaar als je op een wat meer afgelegen plek woont. Het openbaar vervoer op Bali is niet ideaal. In het zuidelijk deel van het eiland (maar niet in Ubud) kun je gebruik maken van ride-sharing apps als Grab (onderdeel van Uber) en GoJek. Bij deze apps heb je de keuze uit een auto of een scooter. De scooterritjes zijn ideaal voor korte afstanden. Je kunt precies aangeven waar je afgezet wilt worden en je betaalt nooit teveel.

Wat te doen op Bali?

Op Bali hoef je je nooit te vervelen. Dit is natuurlijk dé perfecte locatie voor surfende digitale nomaden. Ben je een beginner? Volg dan surfles in Kuta of Seminyak. De gevorderden kunnen terecht op de legendarische golven bij Uluwatu. Ubud is de yogahoofdstad van het eiland en misschien wel van heel Zuidoost-Azië, mede dankzij de populariteit van het boek ‘Eat, Pray, Love’. In je vrije tijd kun je het eiland verkennen met je scooter, duiken bij Gili Air of één van de vulkanen beklimmen. 

Daarnaast is Bali een ideale basis om de rest van Indonesië, Zuidoost-Azië of zelfs Australië en Japan te ontdekken. Vluchten zijn goedkoop en vanaf veel plekken in het zuidelijk deel van Bali zit zo op het vliegveld.

Uit eten

Op Bali kun je zo ongeveer alles eten waar je maar zin in hebt: uiteraard is er de uitgebreide Indonesische keuken en kun je heerlijke verse vis en zeevruchten eten. Restaurants met health food en vegetarische en veganiistische opties duiken ook op steeds meer plekken op. 

Overal op het eiland vind je warungs (de lokale restaurants waar het eten in de etalage staat uitgestald). Je kiest zelf wat je wilt hebben door het simpelweg aan te wijzen. Vooral buiten de toeristische gebieden ben je hooguit een paar euro kwijt voor een fantastische maaltijd met een genereuze hoeveelheid sambal ernaast. Qua kwaliteit doen veel warungs absoluut onder voor toeristenrestaurants. 

Overigens niets ten nadele van restaurants in de wat hogere prijsklassen: ook hier kun je heerlijk eten en is de sfeer wat exclusiever! Vrijwel elke internationale keuken is op Bali vertegenwoordigd: Franse haute-cuisine, Italiaans, Grieks, Indiaas, Mexicaans, Japans, fast-food, you name it!

Eten bestellen

Vaak kun je voor een kleine meerprijs je eten bestellen via Grabfood of GoFood (zelfs een simpele nasi goreng van lokale warungs kun je laten bezorgen). Ideaal als je een drukke werkdag hebt en geen tijd hebt om de deur uit te gaan. Geef je de hardwerkende bezorgers wel een nette fooi?

Uitgaan

Ook met uitgaan kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Van een biertje bij zonsondergang op het strand tot de hele nacht feesten in een discotheek of een hotelbar. In veel bars en restaurants wordt live muziek gespeeld. In tegenstelling tot veel andere delen van Indonesië, kun je op het grotendeels Hindoestaanse Bali wél overal alcohol krijgen.
Zin om een weekendje te feesten op een (andere) paradijselijke locatie: ga naar het eilandje Gili Trawangan. Of pak een vlucht naar een Aziatische metropool als Bangkok of Singapore voor een concert of een wild uitgaansweekend.