Emigreren is niet iets dat je zomaar doet. Dit is waarschijnlijk één van de grootste stappen die je in je leven neemt. Geen wonder dat je er twijfels bij hebt. Die heeft elke emigrant in mindere of meerdere mate. Het verschil tussen de mensen die de daad bij het woord voegen en de thuisblijvers is dat ze over deze twijfels heen zijn gestapt. En zoiets is makkelijker als je beseft dat jouw redenen om te blijven in feite excuses zijn.
We zetten 5 drogredenen op een rij die aspirant-emigranten tegenhouden. In welke herken jij jezelf? We hopen je met dit inspirerende artikel van jouw excuses af te helpen, want een emigratie is één van de mooiste cadeaus die jij jezelf en je gezin kunt geven.
Deze drogreden kan allerlei vormen aannemen, maar het sentiment achter de boodschap is steeds hetzelfde: je hebt angst om ter plekke niet rond te kunnen komen. En op het eerste gezicht is dit een geldig argument om een emigratie uit te stellen. Maar hierbij loert het gevaar dat van uitstel afstel komt.
Natuurlijk wil je jouw bedrijf maximale groeimogelijkheden bieden en onttrek je het liefst zo weinig mogelijk uit de kas, maar een emigratie is een langetermijninvestering. Niet alleen in jezelf en je familie, maar ook in je onderneming. Dus kijk nog eens goed naar de te verwachte uitgaven en bedenk voor welke je posten je wellicht iets te scheutig met het budget bent.
Als je veel tijd met familie en vrienden doorbrengt, kan een emigratie moeilijk voor je zijn. Vooral als je bedenkt hoe leuk jouw kinderen met hun neefjes en nichtjes spelen. Maar er kleven ook veel voordelen aan het verder weg wonen van al je dierbaren. Denk eens aan alle sociale verplichtingen waar je niet meer tijd aan kwijt bent: verjaardagen, kerstvieringen, verplichte bezoekjes aan je schoonouders, bruiloften…
Dit klinkt misschien harteloos, maar wie een legacy wil opbouwen, moet prioriteiten stellen. En het betekent heus niet dat je jouw familie en vrienden nooit meer ziet; nee, je ziet ze gewoon minder vaak. En wanneer je weer bij elkaar bent, geniet je extra van die tijd samen. In tussentijd houd je makkelijk contact met video-Whatsapp, Skype of Facetime.
Miljoenen aannemen van angel investors, moeilijke vragen van de pers beantwoorden of de aandeelhouders toespreken na een rampjaar: jij draait er je hand niet voor om. Maar waar je écht nerveus van kunt worden is zoiets als een emigratie. Natuurlijk zie je de voordelen ervan in, maar je ziet ook veel beren op de weg. Hoe moet dat met de taal, die vreemde cultuur, de school voor de kinderen, het ondernemersklimaat ter plekke, jullie persoonlijke veiligheid, en ga zo maar door?
Je hebt je hele leven al je grenzen verlegd, dus kruip nu niet ineens in je schulp. Als je jouw angst de overhand geeft, zeg je in feite ‘nee’ tegen jouw persoonlijke en financiële ontwikkeling. Zo weerhoud je jezelf ervan om de beste versie van jezelf te worden.
Je hele hebben en houden in de vrachtwagen of op de boot naar het buitenland sturen: het is nogal een operatie. En hoe exotischer de bestemming, des te meer je als een wandelende geldautomaat wordt gezien. Tenminste, dat denk je.
Maar bestolen of vermoord worden kan net zo goed in Nederland of België gebeuren. Het is simpelweg niet iets waar je je energie aan moet verspillen. In veel landen zijn de mensen veel warmer, opener en beleefder dan ze in je thuisland zijn. En de expats die je leert kennen, zullen je waardevolle tips geven over het maximaliseren van je veiligheid. Ook hier staat gezond boerenverstand voorop.
Kan een succesvol ondernemer faalangst hebben? Het lijkt een retorische vraag, maar de angst voor het onbekende is een heel menselijke emotie. En ondernemers zijn uiteindelijk ook maar mensen. Maar wat maakt het uit als je faalt? Je hoeft alleen maar aan jezelf verantwoording af te leggen. Jij bepaalt voor jezelf wat falen is – niet iemand anders.
Als je over enkele decennia op je sterfbed ligt, welke herinneringen zou je dan willen koesteren? En om welke dingen zou jij jezelf wel voor je kop kunnen slaan? Of het nu waar is of niet dat je maar één keer leeft, we willen je dit beroemde citaat meegeven: “Over twintig jaar zul je meer spijt hebben van de dingen die je niet hebt durven doen dan van de dingen die je wél gedaan hebt. Dus gooi de trossen los. Vaar weg uit de veilige haven. Vang de passaat in je zeilen. Verken. Droom. Ontdek.”
Nog de meest gehoorde reden is, de kinderen. Laat dit geen excuus zijn. Kinderen zijn meestal erg flexibel, zij zullen snel de taal leren van het nieuwe thuisland en vriendjes hebben. Al je kind binnen een jaar in november na school nog lekker het zwembad induikt of gaat voetballen op het strand zal hij snelle de koude wintermaanden van zijn vroeger thuisland vergeten zijn. Kinderen passen zich makkelijker aan als de ouders. Kinderen zijn zowat het slechtste excuus.