5 landen die buitenlands inkomen niet belasten

Hoe fijn zou het zijn om in een land te wonen waar je geen belasting hoeft te betalen? Als je in Nederland of België verblijft kun je helaas niet onder je belastingverplichtingen uitkomen. Wel kun je verhuizen naar een land met een gunstiger belastingklimaat, zodat je niet meer belastingplichtig bent in je voormalige thuisland. En waarom zou je dan niet meteen verhuizen naar een land met 0% inkomstenbelasting? Door resident te worden in een belastingparadijs, kun je legaal belasting ontwijken zonder je Nederlandse of Belgische nationaliteit te verliezen. Hoe het allemaal werkt leggen we uit in dit artikel.

Landen zonder inkomstenbelasting

Voorbeelden van landen die geen inkomstenbelasting heffen zijn onder meer de Bahamas, de Kaaimaneilanden, Monaco, de Verenigde Arabische Emiraten en Vanuatu. Om in één van deze landen een verblijfsvergunning te krijgen is meestal een investering vereist die kan oplopen van honderdduizenden tot enkele miljoenen euro’s. Vaak is het veel voordeliger om resident te worden in een land dat geen belasting heft over buitenlands inkomen.

Landen-zonder-inkomstenbelasting

Geen belasting op buitenlands inkomen

In een zogenaamd territoriaal belastingsysteem betaal je alleen belasting over het inkomen dat je binnen de landsgrenzen verdient, bijvoorbeeld in loondienst of als inkomen uit de verhuur van onroerend goed. Waarschijnlijk blijf jij je geld gewoon in Nederland, België en mogelijk andere landen verdienen. Dit inkomen blijft dus onbelast! In diverse landen met een territoriaal belastingsysteem kun je redelijk eenvoudig een verblijfsvergunning verkrijgen. 

Maar reken je niet te snel rijk, want er zijn vaak een heleboel aanvullende regels. Soms wordt je buitenlandse inkomen bijvoorbeeld alsnog belast als je het overmaakt naar een bankrekening in het land waar je resident bent geworden. Voor sommige landen is het belangrijk dat je als resident minimaal een X aantal dagen binnen de landsgrenzen verblijft.

Nederlands-een-Belgische-fiscus-

En de Nederlandse/Belgische fiscus dan?

Ook de belastingdienst in Nederland of België zal zorgvuldig kijken of je misschien niet alsnog belasting moet afdragen. Dit is niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid dagen die je in Nederland/België doorbrengt, maar ook in hoeverre je nog banden hebt met je voormalige thuisland. Wellicht moet je bewijzen dat je voldoende tijd buiten Nederland of België hebt doorgebracht om geen belastingaanslag te krijgen.

Het is belangrijk om alle regels goed uit te zoeken. Je kunt je hiervoor het beste laten informeren door een expert. Relocation Planners biedt deskundig advies voor iedereen die overweegt om te verhuizen naar een plek met een gunstiger belastingklimaat. 

Landen met territoriaal belastingsysteem

Welke landen hebben zo’n territoriaal belastingsysteem en wat je moet doen om hier resident te worden? Hieronder geven we een overzicht van vijf landen die buitenlands inkomen niet belasten en waar je relatief eenvoudig een verblijfsvergunning kunt krijgen.

belastingsysteem-Belize

Belize

Dit kleine Engelssprekende land in Midden-Amerika heeft een uitstekend belastingklimaat. Je kunt hier gemakkelijk een permanente verblijfsvergunning aanvragen. Hiervoor moet je ongeveer een jaar in Belize verblijven. Heb je eenmaal een permanente verblijfsvergunning, dan zijn er geen verplichtingen meer hoeveel dagen per jaar je minimaal in het land moet wonen. Overigens is het aan de Caribische kust van Belize goed toeven, dus dit is ook echt een fijne plek om te wonen. Ook zijn er speciale verblijfsvergunningen voor gepensioneerden.

Relocate to - Costa-Rica

Costa Rica

Nog een heerlijk Midden-Amerikaanse land om te wonen! Costa Rica heeft een Caribische en een Pacifische kust, prachtige jungles en het land is een populaire surfbestemming.  Als je kunt aantonen dat je een maandinkomen van tenminste US$ 2.500 hebt kom je in aanmerking voor het rentista scheme. Voor gepensioneerden is een pensioen van tenminste US$ 1.000 per maand al voldoende. Je kunt ook twee ton investeren in een huis. Voor het rentista scheme moet je elke twee jaar tenminste één keer in Costa Rica komen. Na drie jaar kom je in aanmerking voor een permanente verblijfsvergunning. 

Neem contact met ons op

Hulp nodig bij het emigreren naar het buitenland? Geen nood!

Neem gerust contact met ons op, dan kijken we wat we voor jou kunnen betekenen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Verhuizen-naar-Georgië

Georgië

Dit land aan de rand van Europa heeft de afgelopen jaren een enorme transformatie doorgemaakt. Deze voormalige Sovjetstaat zet nu hoog in op transparantie en het aantrekken van buitenlandse investeerders en bedrijven. De nieuwe generatie Georgiërs spreekt Engels en heeft de blik naar buiten en naar de toekomst gericht. Je kan op een toeristenvisum al een jaar in het land blijven en er zijn diverse mogelijkheden om een verblijfsvergunning te krijgen. Bijvoorbeeld door een bedrijf op te richten of een investering te doen. Georgië is overigens ook een fijn land om te verblijven: zeer gastvrije mensen, heerlijk eten, goede wijn en in je achtertuin kun je de spectaculaire Kaukasus ontdekken.

Verhuizen-naar-Kuala-Lumpur

Maleisië

Ook Maleisië heft geen belastingen op inkomsten verkregen in het buitenland. Om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning voor Maleisië kun je het MM2H-visum aanvragen. Hiervoor moet je over een minimum van 500.000 MR (ongeveer € 110.000) in liquide middelen beschikken en een vaste aanbetaling of een passieve investering van 300.000 MR (€ 65.000) doen. Van dit geld mag je ook onroerend goed kopen. Als je boven de 50 bent gelden er goedkopere tarieven. Maleisië is een erg prettig land om te wonen en je krijgt hier veel waar voor je geld. Je vindt hier moderne steden, uitstekend en gevarieerd eten, jungle, tropische eilanden en het land vormt een perfecte uitvalsbasis om de rest van Zuidoost-Azië te ontdekken.

Verhuizen-naar-Panama

Panama

De afgelopen jaren heeft Panama zich ontwikkeld tot dé business hub van Centraal Amerika. Met het Friendly Nations visumprogramma kun je onmiddellijk een permanente verblijfsvergunning krijgen bij een storting van US$ 5.000, als je economische banden hebt met een bedrijf in Panama of als je onroerend goed in Panama bezit. Je kunt ook in het regenwoud investeren of gebruik maken van het visum voor gepensioneerden. Net als Costa Rica is Panama een fijn land om te wonen, vooral de omgeving rond Bocas del Toro is populair onder digitale nomaden, expats en gepensioneerden.

belastingssysteem

Andere landen

Er zijn nog meer landen met een territoriaal belastingssysteem, waaronder Singapore, Hongkong en Macau. In deze landen zijn vaak zeer grote investeringen nodig om resident te worden, maar als je ook echt graag in één van deze bestemmingen wilt wonen, is het de grote investering mogelijk waard.

Heb je een bedrijf?

Als je een bedrijf hebt, is het waarschijnlijk het voordeligst om dit ergens off-shore onder te brengen op een plek waar je geen of weinig belasting betaalt. Bijvoorbeeld in Hongkong, de Kaaimaneilanden, de Britse Maagdeneilanden, Belize of de Seychellen. Sommige landen bieden zeer gunstige voorwaarden om een bedrijf te vestigen. Zo doen een aantal van deze landen geen audits en ben je niet verplicht om jaarverslagen op te sturen. In feite kun je jouw business op dezelfde manier offshore runnen als grote bedrijven dat doen. Uiteraard is het ook hier belangrijk om gedegen advies in te winnen. Wederom is Relocation Planners de aangewezen partner om je hierbij te assisteren.