Eén van de meest ingrijpende beslissingen die je in je leven kunt nemen, is emigreren. Geen wonder dat je de pro’s en contra’s zorgvuldig tegen elkaar afweegt. Maar veel mensen die dat doen, onderschatten enkele zaken. En dan hebben we het heus niet alleen over de negatieve ervaringen, zoals je hieronder zult ontdekken.
Emigreer je uit onvrede over de bureaucratie, criminaliteit of wat in jouw ogen bekrompen regeltjes zijn? Vertrek je uit Nederland of België omdat je relatie voorbij is, je problemen op het werk hebt of niet lekker in je vel zit? Denk er dan wel aan dat je jezelf en jouw karakter meeneemt. Het gras is namelijk niet altijd groener in een ander land. Wat jou thuis tegen de borst stoot, gaat jou op de plek van bestemming ook storen. Heb je daarentegen een positieve instelling, dan is de slagingskans van jouw emigratie stukken groter.
Om goed te integreren in jouw nieuwe thuisland, dien je de taal te leren. Hoe beter je deze onder de knie hebt voordat je jouw biezen pakt, des te makkelijker je het na aankomst hebt. Natuurlijk is het zo dat je een taal pas het beste leert als je op de plek van bestemming bent. Ook helpt het enorm als je een partner hebt die de taal spreekt. Maar dan nog profiteer je enorm van grammaticale basiskennis en een grote woordenschat. Kijk ook uit voor accenten en dialecten: er zijn regio’s waarin mensen jou wel zullen begrijpen als je praat, maar jij nauwelijks iets kunt ontcijferen uit het regionale gebrabbel.
Raar eten, een lager werktempo, andere prioriteiten, religieus extremisme en vreemde gewoonten zijn zomaar wat zaken die een nieuwe cultuur met zich mee kan brengen. En ook al lijken die in het begin nog grappig, de cultuurverschillen kunnen snel frustrerend worden. En dat geldt al helemaal als die het functioneren van jouw onderneming bemoeilijken.
Spontaan even bij je zwager langs of een biertje met je beste vriend doen: het kan niet meer. De afstand met het thuisfront is groot geworden en als je op bijzondere dagen bij je familie wilt zijn, kost dat (reis)tijd en geld. Het helpt zeker om op gezette tijden te video-appen en laat familie ook gerust bij jou langskomen – maar met mate, want 24 uur op elkaars lip zitten kan juist voor spanningen zorgen. Feit blijft dat je bij aankomst in het nieuwe land een behoorlijke eenzaamheid kunt voelen.
Ik wil hier zeker geen negatief lijstje van maken. Want er zijn wel degelijk positieve zaken waar emigranten niet zo gauw bij stilstaan. Neem bijvoorbeeld de persoonlijke groei die je doormaakt bij het leren van een nieuwe taal, het omgaan met andere gewoonten en een ander veiligheidsniveau.
Als je als emigrant na 5 jaar terugkijkt, zul je beseffen dat je op allerlei vlakken bent gegroeid. Je bent weerbaarder, flexibeler, wijzer, je luistert beter naar je intuïtie en hebt een veel grotere mensenkennis. Natuurlijk maak je ook zonder emigratie een persoonlijke ontwikkeling door, maar zo’n internationale move is een krachtige katalysator.
Wanneer je op de nieuwe plek van bestemming aankomt, ben je immers een blanco vel papier. Niemand kent je en niemand verwacht iets van je, waardoor je de unieke kans hebt om jezelf opnieuw uit te vinden. De nieuwe ervaringen die je meemaakt gaan jou veranderen. Sterker nog: ze brengen jou dichter bij je originele zelf.