Wonen of reizen in het buitenland is nooit helemaal zonder risico. Maar laten we eerlijk zijn: ook thuis zit een ongeluk in een klein hoekje. Natuurlijk zijn er wel specifieke gevaren die aan bepaalde bestemmingen kleven: zo heb je in een land als Brazilië bijvoorbeeld meer kans op overvallen dan in Thailand. Maar als het om veiligheid gaat kom je met een flinke dosis gezond verstand gelukkig al een heel eind. Bovendien heb jij als succesvol ondernemer natuurlijk ook de middelen om te investeren in een beveiligde woonomgeving, eigen vervoer en goede verzekeringen. In dit artikel geven we een aantal tips voor jouw veiligheid in het buitenland.
Ook al heb je al heel veel gereisd: lees je altijd even in voordat je naar een nieuwe bestemming gaat! Een goed beginpunt is het reisadvies van de Nederlandse of Belgische overheid. Hier worden de belangrijkste risico’s per land en de meest risicovolle gebieden vermeld. Verder kun je informatie inwinnen op websites, reisforums en in reisgidsen. Vraag bij aankomst aan de receptionist van je hotel hoe de veiligheidssituatie in de buurt is. Kun je bijvoorbeeld gewoon over straat lopen of is het beter om ’s avonds een taxi of Uber te nemen?
Vooral als je op een nieuwe plek aankomt of er nog niet zo lang bent, is het belangrijk om je koppie erbij te houden. Als je moe bent, let je minder goed op en kun je gevaren soms minder goed inschatten. Dieven en oplichters maken daar dankbaar gebruik van. Kom je vermoeid en hongerig aan op het vliegveld van een onbekende stad? Ga eerst even een kopje koffie drinken of wat eten in de aankomsthal. Vervolgens kun je met hernieuwde energie en volledig alert verder naar je eindbestemming.
Tenzij je naar een nieuwe bestemming reist, hoef je al je waardevolle spullen niet continu mee te slepen. Vaak is het veiliger om ze in het hotel of je appartement te laten. Zorg dat dat je niet al je geld, bankpassen en creditcards op dezelfde plek bewaart. Houd je waardevolle spullen uit het zicht. In grote steden in Colombia kun je beter niet met je laptop op het terras gaan zitten of al te opzichtig op straat op je telefoon kijken. Als de dief ziet wat je te bieden hebt, kan hij inschatten of de overval voor hem gaat lonen.
Reis je naar een bestemming waar regelmatig overvallen plaatsvinden? Zorg dan dat je weet wat je moet doen in het geval dat het jou overkomt. Blijf altijd rustig en geef af wat ze willen hebben. Zorg dat je altijd wat cash op zak hebt. Mogelijk is de overvaller hier al tevreden mee en vergeet hij in de haast naar je telefoon en laptop te vragen. Zelfs al raak je je paspoort en laptop kwijt en wordt je bankrekening geplunderd: je leven is nog altijd meer waard!
Verschillende landen in Latijns-Amerika en bijvoorbeeld India brengen extra risico’s met zich mee voor vrouwelijke reizigers. Word nooit te amicaal met taxichauffeurs en ga altijd achterin de taxi zitten. Wees niet bang om “arrogant” te doen tegen opdringerige mannen of hen te negeren. Zorg dat je een verhaal klaar hebt over je vriend of zeg dat je op kickboksen zit. Probeer ’s avonds laat niet alleen over straat te lopen en wees voorzichtig als je alleen uit gaat. Verblijf alleen in een veilige, goed afsluitbare woonruimte.
Zorg dat je alle benodigde vaccinaties hebt gehad en win advies in bij de reisdokter over bijvoorbeeld malaria en dengue. Als je ziek wordt in het buitenland, probeer dan altijd naar het beste (private) ziekenhuis te gaan. Behandelingen zijn hier vaak duurder dan in de publieke ziekenhuizen, maar met de meeste verzekeringen ben je hiervoor gedekt. In landen als de Verenigde Staten is een goede verzekering voor medische kosten onmisbaar: deze zijn anders onbetaalbaar.
Kijk in de tropen uit met kleine sneetjes en wondjes. Desinfecteer deze met bijvoorbeeld Jodium. Een klein plekje kan in een warm en vochtig klimaat snel uitgroeien tot een etterende wond. Geneest de wond niet goed, ga dan naar de dokter, zodat hij of zij antibiotica kan voorschrijven. Neem een EHBO-setje mee, goede kwaliteit pleisters en gaasjes, zodat je wondjes eenvoudig zelf kunt behandelen.
Op elke lange reis word je wel eens ziek van verkeerd eten. Dat kan net zo goed in een toeristenrestaurant gebeuren als in een lokaal eettentje. De drukte in het restaurant is een goede kwaliteitsindicatie. Pas altijd op met soft- en schepijs. Of met rauwe groenten op plekken waar geen schoon drinkwater is. Heb je tijdens de maaltijd twijfels over het eten? Als er iets raar ruikt als de smaak niet klopt, laat het gewoon liggen. Bij twijfel: niet dooreten!
Het verkeer is één van de grootste gevaren op reis. Draag altijd een gordel, waar mogelijk ook achterin. Als je de rijstijl van je chauffeur te gevaarlijk vindt, spreek hem hier dan op aan. In landen als de Filippijnen of Indonesië kan het gevaarlijk zijn om met de boot te reizen. Er zijn veel gammele schuiten met onvoldoende reddingsvesten. Is het slecht weer en zie je schuimkoppen op zee? Stel je bootreis een dagje uit.
Pas natuurlijk ook op als voetganger. Of er op je bestemming nu links of rechts gereden wordt: het verkeer kan van alle kanten komen! Oversteken in plekken als Hanoi of Jakarta vergt een een speciale tactiek. Je moet in een rustig, maar constant tempo oversteken, zodat de auto’s en scooters op jou kunnen anticiperen. Ga nooit rennen of achteruit lopen! Als je het niet aandurft kun je even wachten tot zich een groepje voetgangers heeft verzameld, zodat jullie gezamenlijk de oversteek kunnen maken.
Huur je een auto of scooter? Zorg dan dat je een geldig (internationaal) rijbewijs hebt en verzekerd bent. Wat in Thailand voor een scooter doorgaat wordt in Europa mogelijk als een motor gekwalificeerd. Hiervoor heb je dus een motorrijbewijs nodig. Waarschijnlijk zal daar niemand er naar vragen, maar als je een ongeval krijgt ben je mogelijk niet verzekerd, met alle ellende van dien. Uiteraard is het verkeer in veel niet-Westerse landen (vooral in de grote steden) veel chaotischer dan thuis. Dus weet waar je aan begint!
Misschien wel de grootste risico’s op reis zijn afstapjes, trappen, laaghangende en uitstekende voorwerpen. Pas ook op in de badkamer: douchen in een badkuip is altijd risicovol. Kijk op straat uit voor ontbrekende putdeksels en andere gaten in de stoep, vooral als de straatverlichting het laat afweten of wanneer alles overstroomd is na een heftige hoosbui.
Onderschat nooit de kracht van de zee. Vooral op bestemmingen als Bali en aan de Pacifische kust van Mexico kan de oceaan onverbiddelijk zijn. Stromingen kunnen je naar open zee slepen (zwem zijwaarts, evenwijdig aan het strand, als je in een dergelijke stroming komt en probeer vervolgens met de golven mee terug naar het strand te komen). Als je gaat snorkelen, draag dan een felgekleurd shirt en kijk uit voor boten en jetski’s.
De kans dat je op reis slachtoffer wordt van een aanslag of ontvoering is nihil. Op sommige bestemmingen, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten, heeft het natuurlijk wel zin om je de situatie en veiligheidsrisico’s ter plekke te kennen. Wees alert en vermijd mogelijke doelwitten. Kijk in hotels en uitgaansgelegenheden sowieso altijd waar de nooduitgang zit, vooral in geval dat er een keer brand uitbreekt. Bendegeweld in landen als Mexico is vooral gericht op rivaliserende bendes en de politie. Als buitenstaander is de kans erg klein dat je hier wat van meekrijgt.
Een laatste tip om probleem op reis te voorkomen, is door deze vooral niet op te zoeken. Blijf verre van drugs en prostitutie. In veel landen staan zeer zware straffen op drugsgebruik en je zal niet de eerste ondernemer zijn die wordt afgeperst door lokale criminelen. Houd een low profile en vertel niet iedereen hoeveel je verdient. Pas ook op met dronkenschap; als je ’s avonds laat uit een bar komt strompelen ben je een perfect doelwit voor overvallers en zakkenrollers. Mijd ook demonstraties die uit kunnen monden in geweld.
Met een goede voorbereiding, goede verzekeringen en door te allen tijde goed je koppie erbij te houden; kun je veel problemen in het buitenland voorkomen. Wees niet zuinig als het om je veiligheid gaat. Investeer in goede woonruimte en veilige vervoersmiddelen. Mocht je toch een keer bestolen worden, dan is het handig om een extra bankpas of creditcard te hebben. Wees bewust van de risico’s, maar raak er ook niet door geobsedeerd. Je gaat natuurlijk niet alleen naar het buitenland voor een gunstiger (ondernemers)klimaat, maar ook om te genieten!